Proje onaya uygunluk durumu ? Rapor

UFUK KÜÇÜK

Yeni Üye
Merhabalar,

Bizler Sakarya Üniversitesi inşaat mühendisliği son sınıf öğrencileriyiz. 2 kişilik gruplar haline bitirme çalışmamızı idecad kapsamlı yapmaktayız. Konu olarak perde yerleşim düzeninin çerçeveli-perdeli yapılar üzerindeki etkisini araştırmaktayız. Bu kapsamda idecad ile 5 adet 5 katlı ve 5 adet 10 katlı yapılar modelledik. Tüm aşamaları gerçekleştirip karşılaştırma bölümünü bitirme durumundaydık fakat yapılardan bazılarını performans analizi sonucunda hedeflenen performansı sağlamadığını ve GÖÇME durumunda olduğunu fark ettik. (Bu aşamaya kadar yapı analizi sonucunda çıkan hatalara odaklanmaktaydık ve performans analizi hakkında bilgimiz yoktu açıkçası) Analiz sonucu aldığımız raporda hata mevcut değilken nasıl oluyor da performans analizi sonucunda GÖÇME meydana gelebiliyor? Yapılarımızın deprem bölgesi durumunda, zemin sınıfında ve diğer genel ayarlarında değişiklik yapmak istememekteyiz. Neticede gerçek bir projede zemini değiştirelim diye bir kavram yok. Son olarak projelerimizde kolon ve perde boyutları bazı onaylı gerçek projelerle karşılaştırdığımızda yeterince ve fazlasıyla büyük olduğunu görmekteyiz.
Grup olarak geri dönüşünüzü sabırsızlıkla ve ivedilikle beklemekteyiz, teşekkürler...

Örnek bir projemiz ekte mevcuttur.

UFUK KÜÇÜK
 
Öncelikle neyi niçin yapacağınızı bilmelisiniz. Çerçeve sistemde perdelerin etkisini incelerken performans analizine neden geçiş yaptınız, anlayamadım. Anladığım kadarıyla farklı yapı tipleri üzerinde perde, boyut, yerleşim ve miktarlarının etkisi üzerinde çalışıyorsunuz.

Performans analizi bu konunun dışında bir durumdur. Bu konu, ayrı bir konu ve deprem yönetmeliğinde de ayrı bir başlık altında incelenmektedir. Performans analizi "mevcut yapıların değerlendirmesi" nde kullanılır. Yani belli bir tarihte yapılmış, var olan bir yapının durumunun incelenmesi amaçlıdır.

Buradan hareketle performans analizinde farklı dış bilgilerin derlenmesi de ihtiyaç vardır. Bu bilgiler özetle; binadan karotlar alınması, donatı filmlerinin çekilmesi, etriye aralık ve özellikle şekillerinin, kapanma şeklinin (kancası) bilinmesi, korozyon durumu gibi bir çok bilgiyi içerir. Ayrıca yapının durumu, tipi kullanılan amacı ve hedeflenen performans seviyesine göre farklı seçenek ve katsayılar vardır.

Sonuç olarak sıfırdan tasarlayıp hesapladığınız bir yapıyı olduğu gibi performans analizine tabi tutmak çok da amaca hizmet etmez. Başta dediğim gibi bir kere yönetmeliği ve dolayısıyla hesap yöntemleri farklıdır.

Yeni bir projede tüm hesaplar yönetmeliğin Bölüm 2 ve Bölüm 3 'e göre yapılırken,
Performans Analizi raporunda yönetmeliğin 7. Maddesi olan Mevcut Binaların Değerlendirmesi ve Güçlendirilmesi bölümüne göre rapor hazırlanır. Bölüm 2 ve bölüm 3'de bulunan koşullar ile bölüm 7'deki yöntem birbirinden farklıdır. Bu durumda yeni yaptığınız bir proje Performans analizine yapı kurtarmayabilir. Dolayısıyla performansa tabi tuttuğunuz yapının farklı sonuçlar vermesi de normaldir.

Hatta deyimler bile farklıdır. Bölüm 2 ve 3 e göre analiz sonuçlarında şu, şu, şu yetersizlik ve olumsuzluklar var gibi sonuçlar verilirken, performans analizinde göçme, göçme öncesi, hemen kullanım can güvenliği, ağır hasar, ileri hasar vs. gibi deyimler vardır.

Çalışmanıza katkısı olup olmadığını bilemem fakat en azından doğru yada yanlış yolda olup olmadığınız anlamında faydalı olacağını umuyorum.

İyi çalışmalar.
Sevgilerimle...

N. YILMAZ



SM-T800 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Merhabalar N. Yılmaz Bey. Açıklamalarınız için çok çok teşekkür ederiz. Hocamızdan dolayı böyle bir analiz yaptık ve göçme durumlarını görünce tedirgin olmuştuk. Sizler neyi niçin yapmamız gerektiğini gayet açık ve net olarak açıklamışsınız. Sonuç itibariyle tez çalışmamız kapsamından bizlere fazlasıyla yardımcı olmuş oldunuz. Bilgilendirmenizden dolayı sizlere ve İDECAD ailesine teşekkür ederiz.....
 
Hocam merhabalar, konuyla alakalı bölüm 7 yi detaylı inceledik, 2 adet çalışma üzerinde durduk ve hocamızlada bir kaç sefer konuştuk. Sizlerinde yukarıda şöyle bir cümlesi geçiyor ''Sonuç olarak sıfırdan tasarlayıp hesapladığınız bir yapıyı olduğu gibi performans analizine tabi tutmak çok da amaca hizmet etmez...'' ben şahsen bu noktayı anlamadım ki aynı şekil hocamızda sıkıntı gördü. Bu cümlenizden ve karşılaştığımız hatadan şunu mu anlamalıyım ?;
Diyelim ki, şuanda üzerinde çalıştığımız projeler gerçek projeler ve ben bu projeleri şuanda olduğu gibi hatasız çözdüm belediyeye götürdüm onay aldım ve uygulamaya konulmadan her hangi bir kurum benden (diyelim ki bir okul yapıyorum ve MEB ) YAPININ PERFORMANS analizini de istedi. (ya da proje uygulanmış olsun fakat daha yeni bitmiş daha iskan alınmadan performans analizi istenmiş olsun) Neticede karot değerleri vs projeye standardı.... Aynı yapıya daha iskan alınmadan performans analizi yapıyorum ve hop bir bakıyorum göçme çıkıyor. Peki o zaman ne yapacağım ? Kısaca şuanda modellediğim binada TDY-2007, TS500 ve ts498 yönetmelikleri tam olarak uygulanmışken proje onaya hazırken nasıl olur da performans analizi hedefleneni sağlamaz? Evet anlıyorum, performans analizinde program farklı bir algoritma yürütüyor, bölüm 7 ye göre değerlendiriyor fakat nasıl olur da bölüm 2 ve 3 e göre hazı olan bir proje daha uygulamaya konulmadan performans analizi yapıldığında aynı programda hata verir ? ( Gerçek anlamda bilgilenmek, piyasaya çıktığımda bu hatayla karşılaştığımda olayı çözmek ve ilerleyen yıllarda kendimi yetiştirip proje ofisimi açmak istediğimden ve İdecad'i sevdiğimden soruyor ve merak ediyorum, belki basit bir mantıktır fakat anlayamıyorum malesef ? )

Geri dönüşünüzü bekliyorum, şimdiden teşekkür ediyorum....

Ufuk KÜÇÜK
 
Merhaba,

Performans analizi için programa verilen ön bilgileri kontrol etmelisiniz. Örneğin eleman ayarlarında donatı korozyon ve yetersiz kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanını küçültülmüş olarak bırakmış olabilirsiniz. Yapı bilgi katsayısını kaç girdiniz, eleman donatılarını betonarmede girilen donatı olarak mı kabul ettiniz ya da tanımlı pursantaj mı girdiniz vb. sorunların yanıtları performans analizi değerlendirmesini etkiler. Bu bilgilerin hepsi yeni bina için öngörülen bilgilerle uyumlu olmalıdır. Üzerinde çalıştığınız projeyi mesaja eklerseniz, inceler, yapının neden göçme çıktığını size söyleyebiliriz.
 
Hocam merhabalar dediğiniz ayarları bir türlü bulamadım lütfen kusura bakmayın. Ve her mesajımda mesaj bloğunun altında bulunan eklenti yüklemesinden projemi rar. dosyası olarak olarak yükledim fakat mesajı gönderdiğimde projem yüklenmemiş oluyor. Bir türlü gönderemedim, problem bende diye düşünüp arkadaşlarımla denedim fakat gene olmadı. Bu mesajla gene yüklenmemiş olursa acaba mümkünse mailinizi yazarsanız mailinize göndersem olur mu? Ya da o ayarların bulunduğu yeri ss gönderebilir misiniz ? (netice olarak projemi göndermek benim açımdan daha iyi olucak, sizlerin yorumlarını da almak istiyorum. )

Teşekkürler....
 
Hocam çok teşekkür ederim sizlere de zahmet verdim. Şuanda dediğiniz linki inceliyorum ve projemi yükledim......
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


(Not: projede sadece temel sorunu var ve onun çözümünü daha sonra yapıcaz, farklı bir sorun olmadığını düşünüyorum )

Teşekkürler...
 
Merhaba,

Projeniz 3 etmenden dolayı göçme bölgesinde çıkmaktadır.

1.Yapı bilgi düzeyini kapsamlı seçmelisiniz. Çünkü yapınız yeni yapı olduğu için bütün kesit, malzeme ve donatı özelliklerini biliyorsunuz.

2. P3, P7, P8, P9 ve P6 perdelerinin kesme kapasiteleri(seçilen etriye) yetersiz kalmakta ve bu elemanlar gevrek kırılmaktadır. TDY2007'ye göre bir eleman gevrek olsa bile yapı göçme bölgesinde kabul edilecektir der. Bu perdelerin etriye çapını 10'luk yaparsanız, elemanların kesme kapasiteleri yeterli gelecektir.

3. Zemin katta bir çok kolonlarınız eksenel taşıma kapasitesini aşmaktadır.(Nk/Acfcm>0.7). Yönetmelik gereği bu elemanlar doğrudan hasarlı sayılmaktadır. Ancak yönetmelik ayrıca, kolonlara gelen eksenel kuvvet değerlerinin, kolon kesme kuvveti hesabında esas alınan normal kuvvetler değerlerinden büyük alınmayabileceğini de söyler. Buna istinaden kolon ve perde ayarlarında bulunan 7A.3 Eksenel kuvvetlerin üst sınırı maddesini uygulayın.

Bu işlemlerden sonra yapı can güvenliğinde çıkmaktadır.
Son olarak F aksı üzerinizdeki elemanlar F aksından 2 cm solda tanımlanmış.
Eklediğim projede yazdığım bütün hususlar düzeltilmiştir. (
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
)


İster bu proje ile çalışmanıza devam edersiniz, ister siz kendiniz yazıklarımı projenizde düzeltirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    84.1 KB · Görüntüleme: 5,815
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    69.3 KB · Görüntüleme: 5,817
  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    61.1 KB · Görüntüleme: 5,816
  • Ekran Alıntısı3.PNG
    Ekran Alıntısı3.PNG
    15 KB · Görüntüleme: 5,815
Hocam çok teşekkürler gerçekten bu kadar ilgi beklemiyordu, bizleri şaşırttınız. Çalışmamıza çok büyük faydanız oldu ve konuyu anladık, üzerinde daha da yoğunlaşıyoruz. Tüm İdaCAD ailesine ve sizlere tekrardan teşekkürler....
 
Geri
Üst