ideCAD Statik 7 Sıkça Sorulan Sorular

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emrah YILDIZ

Tanınmış Üye
Foruma ve teknik servisimize sıkça yöneltilen sorular ve yanıtları verilmiştir.

1) Radye temelde asansör çukurunu nasıl tanımlayabilirim?
Radye temelde asansör çukurunun olduğu kısım Radye döşeme yardımcı toolbarında yer alan Döşeme boşluğu komutu kullanılarak boşluk açılır. Açılan boşluğun kenarları Döşeme kenarı komutu ile sınırlandıktan sonra asansör altına gelecek temel kot verilerek yerine yerleştirilir. Analiz Ayarları/Temel-Zemin sekmesinde yer alan Üst yapı etkileşimli çözüm seçeneği aktif hale getirilerek çözüm yapılır.

2) Perdelere boşluk nasıl açabilirim?
Perdelere boşluk açabilmek için ilk olarak perdeleri Panel komutuyla girip kabuk olarak modellemelisiniz. Perdeleri bu şekilde tanımladıktan sonra, eğer kalıp planı modundaysanız klavyeden Shift+Tab tuşlarına basarak mimari plan moduna geçin. Kapı pencere komutunu aktif hale getirin. Toolbarda Ayarlar ikonuna tıklayın. Açılan diyalogda herhangi bir tip seçin. Yerleşim sekmesinden boyut ve kot ayarlarını yapıp Tamama basın. Çizdiğiniz perdelerin üzerine gelerek boşluğunuzu yerleştirin.

3) Subasman perdelerini nasıl tanımlayabilirim?
Kat planınızı oluşturduktan sonra panel komutunu tıklayın. Açılan yardımcı toolbarda ayarlar ikonunu tıklayın. Perdenizin kot ayarlarını olması gereken gibi ayarladıktan sonra panel çizer gibi yerine yerleştirin. Subasman perdelerinin ayarlarında Subasman/Tüm katlarda devam etmeyen panel seçeneğini işaretlerseniz, bu perdelerinizi alfas hesabına katmamış olursunuz.

4) Ara sahanlık kirişi nasıl tanımlarım?
Kirişi tanımlamadan önce ayarlarına girip kot kısmına kat tavanından aşağı olacak şekilde negatif kot değerini girin. Tamamı tıkladıktan sonra aynı kiriş girer gibi ara sahanlık kirişini oluşturun.

5) Ters kiriş nasıl tanımlarım?
Kiriş ayarlarında ters kirişe pozitif kot girdikten sonra, kirişinizi yerleştirin. Dikkat etmeniz gereken konu kirişin oturduğu kolonlarada kiriş kotuyla anı miktarda üst kot değeri girmelisiniz. Eğer bu kolonlarınız üst katlara devam ediyorsa, sürekliliğin sağlanabilmesi için, üst katta aynı kolonlara aynı miktarda kot değeri girmelisiniz.

6) Elemanlara dış yük nasıl tanımlarım?
Dış yük tanımlamak istediğiniz elemanı plan penceresinde seçtikten sonra elemanın üzerinde farenin sağ tuşuna basın. Açılan menüde yük ekle başlığı altındaki seçeneklerini kullanarak istediğiniz büyüklüğe ve geometriye sahip yükleri tanımlayabilirsiniz. Perdelere düşey ve yatay yük tanımlayabilmek için perdeleri Panel objesi ile girip Kabuk olarak modellemelisiniz.

7) Tanımladığım dış yükleri ekranda nasıl görebilirim?
Dış yükleri Perspektif penceresinde 3B çerçevede moduna geçtikten sonra Yüklemeler başlığı altındaki uygun seçenekler seçilerek incelenebilir.

8) Tanımladığım dış yükleri raporlarda nasıl görebilirim?
Raporlar/Seçmeli Raporlar seçeneğini tıkladıktan sonra açılına diyaloğun en altında bulunan Diğer seçeneği altındaki Kullanıcı Tanımlı Yükler satırını işaretleyerek yüklerinizi raporlarda bastırabilirsiniz.

9) Kolonlarımda B uyarısı mevcut. Nasıl çözebilirim?
Kolon kiriş birleşim bölgesindeki sorunun hangi elemanlardan kaynaklandığını tespit edebilmek için, ilk olarak Betonarme menüsünden Kolon satırına tıklayarak kolon betonarme diyaloğuna girin. Buradan problemli elemanınızın üzerine bir kez farenin sol tuşu ile tıklayın. Birleşim Bölgesi Güvenliği satırını tıklayın ve açılan pencereden sorunun olduğu yöndeki elemanları tespit edebilirsiniz. Tespit ettikten sonra ilgili yönde aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Formüller:

Vmax= x . 2bj . h . fcd

Kuşatılmış birleşimlerde x=0.60, kuşatılmamış birleşimlerde x=0.45 alınır. Vmax = En büyük sınır değer
fcd =beton basınç tasarım dayanımı
Bj = Göz önüne alınan deprem doğrultusunda, birleşim bölgesine saplanan kirişin düşey orta ekseninden itibaren kolon kenarına olan uzaklıklardan küçük olanının iki katı
h = GÜVENSİZ yazan kirişe ait kolonun kirişe dik kenar boyutu

Kiriş kesme kuvveti:
Ve= 1,25 . fyk . (As1+As2) - Vkol
fyk = donatı karakteristik akma dayanımı
As1 = Kolon-kiriş düğüm noktasının bir tarafında, kirişin negatif momentini karşılamak için üstte konulan çekme donatısının toplam alanı
As2= As1'e göre kirişin öbür tarafında, pozitif momenti karşılamak için alta konulan çekme donatısı alanı
Vkol= Kolon kesme kuvvetlerinin küçük olanı .

Herhangi bir deprem doğrultusunda Ve > Vmax ise kolonlarda B vardır.

a- En kolay yol bj veya h değerini büyütmek.

Görüldüğü üzere kiriş kolon ortasına kaydıkça ya da kiriş genişliği arttıkça bj değeri büyümektedir. Bj değeri büyütülemiyorsa, h değeri büyütülmelidir. 50/25 yerine 50/30 yapılabilir ya da kolon boyutları ters çevirebilirsiniz.
b- Kolonu perde yapmak : Perdeler kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolüne girmez.
c- As1 ve As2 yi azaltacak önlemler alınmalı. Daha rijit sistem tasarımı, çerçevelerin sürekliliğinin sağlanması gibi. Genelde çıkmalar yüzünden kolon-kiriş-kolon, çıkmada saplama kiriş tekrar kolon-kiriş-kolon şeklinde çerçeveler olumsuzluk yaratıyor.
d- Daha yüksek dayanımlı beton kullanarak fcd' yi büyütünüz.

Bazı Öneriler:




Kalıbı zor ancak belki L, T veya haç şeklinde kolonlar yapılabilir.

10) Döşemede çift donatı uyarı veriyor. Nasıl çözebilirim?
Döşemelerde çift donatı uyarısının en muhtemel sebebi döşeme sınırlarının doğru oluşturulamamasıdır. Katınızı plan penceresinde tamamen görebilecek şekilde ekranınıza getirdikten sonra Analiz menüsü altından döşeme analizi butonuna basın. Aynı kotta, bir birleri ile doğrudan bağlantılı döşemelerinizin kırmızı dış konturları tek seferde oluşturulmuyor, parça parça oluşturuluyorsa sınırlarınız hatalı demektir(Resim 1). Bu durumda döşemelerinizi kontrol edip hatalı döşemeleri bulup durumu düzeltebilir ya da tamamını silip döşemelerinizi tekrar yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Doğru bir şekilde yerleştirilen döşemelerinizin konturları Resim 2'de gösterildiği gibi oluşmalıdır.

Resim 1 Hatalı oluşan döşeme sınırları ve sonlu elemanları


Resim 2 Doğru oluşan döşeme sınırları ve sonlu elemanları


11) Dilatasyonlu yapıları tek bir projede mi çözmeliyim ayrı projelerde mi çözmeliyim?
Programda dilatasyonlu projeleri tek bir projede çözebilirsiniz. Çözüm esnasında program, girdiğiniz verilere bağlı olarak, dilatasyonları otomatik bulacak ve size dilatasyon kabulleri hakkındaki tercihinizi soracaktır. Buna karar vermek için yapınızın durumunu ve geometrisini irdelemeniz gerekir. Farklı geometrilerle ilgili olası kabulleri örneklerle inceleyelim:

- Alt katlarda tek blok, üst katlarda bağımsız kuleler olarak devam eden yapılar.

Bu tür yapılarda farklı proje olarak çözme şansınız mevcut değildir. Bundan dolayı projeyi katlarda birden fazla rijit diyafram kabulüne göre çözmek daha uygun olacaktır.

- Temelleri ortak olan yapılar.

Temelleri ortak yapılarda iki farklı çözüm uygulayabilirsiniz. Birinci alternatif, yapıyı tek bir proje olarak girebilir ve çözüm yapabilirsiniz. İkinci alternatif ise yapıyı birden fazla projeler olarak ayırıp modelleyebilirsiniz. Çözümlerini tamamladıktan sonra Proje menüsü altındaki Temel Tesirlerini Al komutunu kullanarak, projelerinizin her hangi birinde tanımlayacağınız temelin üzerine bu tesirleri etkitebilirsiniz.

- Temelleri de dilatasyonlu yapılar.
Bu türde yapıların çözümünde en uygun yöntem yapıyı farklı projeler olarak modellemektir.

12) Farklı projelerin temellerini birlikte çözebilir miyim?
Proje menüsü altında yer alan Temel Tesirlerini Al komutu kullanılarak farklı veri dosyası olarak çözülmüş projenin temel tesirleri mevcut bir proje içerisine import edilebilir.
Örneğin; iki bloktan oluşan projenizi ayrı projeler halinde çözdükten sonra birinin altına kirişsiz radye temelinizi tanımlayın. Daha sonra Temel Tesirlerini Al komutu kullanarak diğer proje dosyasını seçin ve uygun koordinatlara yerleştirin. Bu haliyle analiz yaptırdığınızda diğer projede etkili olan temel tesirlerini mevcut projede eklemiş olursunuz.

13) Üst rijit bodrum katı numarasını kaç girmeliyim?
Kat Genel Ayarları diyaloğunu açın. Bu diyalogda rijit olduğunu düşündüğünüz katınızın N sütununda yazan değerini Analiz Ayarları/TDY Seçenekleri kısmında yer alan Üst rijit katı numarası kutucuğuna yazın. Eğer hiç rijit katınız yok ise Kat genel ayarlarında olmayan en düşük numarayı bu kutucuğa yazın. Birden fazla rijit katınız mevcutsa En üstte yer alan rijit katın N sütununda yer alan değeri yazmanız yeterlidir. Program bu katı ve varsa altındaki katları otomatik olarak rijit kabul eder.


14) Kirişlerde pilye istemiyorum. Nasıl müdahale edebilirim?
Kiriş Ayarları/Statik-Betonarme sekmesinde Pilyesiz Dizayn kutucuğunu işaretleyerek pilyesiz dizayn yaptırabilirsiniz.

15) Projemde birden fazla rijit diyafram bulundu uyarısı veriyor. Neden?
Projenizde birden fazla rijit diyafram uyarısı, veri girişi problemi yoksa, katlarda birbirinden kopuk döşeme blokları olması durumunda ya da farklı kotlarda döşemeler olması durumda ortaya çıkar. Proje incelenip uygun diyafram kabulüne kullanıcı karar verir.

16) Sentinel HASP key not found (H0007) hatası veriyor. Nasıl çözebilirim?
Bu hata program satın alındığında size verilen kilidin, programı çalıştırmaya çalıştığınız bilgisayar üzerinde algılanamadığını gösterir.
Bu durumda kilidin bilgisayarda takılı olduğundan emin olun. Kilit ışığının yandığından emin olun. Kilidin takılı olduğu USB portununun arızalı olup olmadığını anlamak için kilidinizi bilgisayar üzerindeki diğer portlarda da test edin.
Portlarınız çalışıyor ve hala aynı hatayı alıyorsanız, muhtemelen kilit sürücüsü devre dışı kalmıştır. Kilit sürücünüzü
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
adresinde yer alan download bölümünden indirip tekrar kurunuz. Bazı virüs programları bu tarz programların kurulmasını engellemektedir. Böyle bir sorun yaşamamak için virüs programınızı kuruluma başlamadan önce devre dışı bırakmanızı öneririz.

17) Encountered an improper argument uyarısı çıkıyor ne yapmalıyım?
Bu uyarı Türkçe karakter sorunundan kaynaklanır. Bilgisayarınız dil ve bölge ayarlarını Türkçe olarak düzenlemelisiniz. Eğer ayarlarınız Türkçe'yken bu uyarı çıkıyorsa, ilk olarak farklı bir dil ve ülke seçip bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Daha sonra tekrar Türkçe ve Türkiye'yi seçip yeniden başlattığınız taktirde sorun düzelecektir.

18) AutoCAD'den import ettiğim dosya üzerinde oluşturduğum elemanlar 3B pencerede gösterilmiyor. Neden?
AutoCAD yapılan çizimler muhtemelen orijin noktasından çok uzakta yapılmış. Import ettiğiniz çizimin tamamını seçin ve Taşı komutunu tıklayın. Baz noktası olarak çizimin sol alt köşesini verebilirsiniz. Daha sonra koordinat kutusunu kullanarak çiziminizi (0;0) noktasına taşıyın. Verilerinizi burada oluşturduğunuzda perspektif penceresinde de görebilirsiniz.

19) AutoCAD'den import ettiğim çizimler ekranımda çok büyük görünüyor. Neden?
Araçlar/ Uzaklık komutunu kullanarak import ettiğiniz çizim üzerinde ölçü kontrolü yapın. Örneğin bir kolon kenarını ölçün. 25 cm olması gereken kenar ölçtüğünüzde 25 m gözüküyorsa 100 kat küçültmeniz gerekir. Değiştir/ İlkel Objeler/ Ölçekle/ Ölçekle (Referans) komutunu kullanabilirsiniz. Çizimi seçin farenin Sağ tuşuna basın, baz nokta belirtin. Referans uzunluk değerini 100 girin ve Enter tuşuna basın. Yeni uzunluk değerini ise 1 girerek Enter tuşuna basın. Bu komutla çizimi 100 e 1 oranında küçültmüş olursunuz.

20) Yapıyı nasıl döndürürüm?
Değiştir menüsü altında yer alan Yapıyı Döndür komutu kullanılarak yapınızı istediğiniz açıda döndürebilirsiniz.

21) Merdiven çizimlerini alamıyorum. Neden?
Programda düz kollu merdivenlerin çizimi yapılabilmektedir. Çizimleri almadığınız merdivende betonarme hesap aksı tanımlı olup olmadığını gözden geçirin. Eğer tanımlamamışsanız program çizimleri otomatik olarak oluşturmaz.

22) Havuz raporu ve çizimlerini nasıl alabilirim?
Programda havuz komutu ile oluşturulan elmanların rapor ve çizimleri verilmemektedir. 3 boyutlu çerçeve kullanılarak sonuçlar incelenir ve çizimleri kullanıcı tarafından programın iki boyut olanakları kullanılarak oluşturulabilir.

23) Kubbeyi yapı ile birlikte nasıl çözerim?

Kubbeyi projenizde olması gereken konumda ve geometride tanımladıktan sonra Kubbe yardımcı toolbarında yer alan Kubbe-Tonoz Mesneti Tanımla komutunu aktif hale getirin. Açılan diyalogda Yapı ile birlikte çözüm başlığını işaretledikten sonra kubbenin her bir kenarı için hangi yapı elemanına mesnetleniyorsa sadece o seçenek/seçenekler aktif kalacak şekilde düzenlemenizi yapın. Eğer kubbe elemanını yapı ile birlikte çözmek istiyorsanız, Analiz Ayarları/Genel Ayarlar sekmesinden Yarı rijit diyafram seçeneğini işaretlemeniz daha doğru bir çözüm olur.

24) Tonozu yapı ile birlikte nasıl çözerim?
Tonozu projenizde olması gereken konumda ve geometride tanımladıktan sonra Tonoz yardımcı toolbarında yer alan Tonoz Mesnetlerini Tanımla komutunu aktif hale getirin. Açılan diyalogda Yapı ile birlikte çözüm başlığını işaretledikten sonra tonozun her bir kenarı için hangi yapı elemanına mesnetleniyorsa sadece o seçenek/seçenekler aktif kalacak şekilde düzenlemenizi yapın. Eğer tonoz elemanını yapı ile birlikte çözmek istiyorsanız, Analiz Ayarları/Genel Ayarlar sekmesinden Yarı rijit diyafram seçeneğini işaretlemeniz daha doğru bir çözüm olur.

25) Merdiveni yapı ile birlikte nasıl çözerim?
Merdiveninizi projenizde olması gereken konumda ve geometride tanımladıktan sonra Merdiven yardımcı toolbarında yer alan Merdiven Mesnet Koşullarını Belirle komutunu aktif hale getirin. Açılan diyalogda Yapı ile birlikte çözüm başlığını işaretledikten sonra merdivenin her bir kenarı için hangi yapı elemanına mesnetleniyorsa sadece o seçenek/seçenekler aktif kalacak şekilde düzenlemenizi yapın. Eğer merdiven elemanını yapı ile birlikte çözmek istiyorsanız, Analiz Ayarları/Genel Ayarlar sekmesinden Yarı rijit diyafram seçeneğini işaretlemeniz daha doğru bir çözüm olur.

26) Kademeli temel dizaynı nasıl yapabilirim?
ideCAD Statik programında yarım bodrum katlı gibi farklı katlarda temelleri olan ya da tek bir kat içerisinde kademeli temel yapma şansınız mevcut. Aynı kat içerisinde kademe uygulamak için ilgili temellere ve o temellere oturan düşey taşıyıcı elemanlara kot değeri girerek kademe yapabilirsiniz. Eğer temellere oturan elemanlarınız farklı katlarda ise, her elemanın temeli ait olduğu kat penceresinde tanımlanmalıdır. Kademeli temelde dikkat edilmesi gereken diğer husus kademelerdeki etkileşimin dikkate alınması için Analiz Ayarları/Temel-Zemin sekmesinde Üst yapı etkileşimli çözüm seçeneğinin aktif hale getirilmesi gerekir.

27) Program hakkındaki dokümanlara ve kullanım ile ilgili bilgilere nasıl ulaşabilirim?
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
adresinde yer alan Teknik Destek sayfası altındaki Dokümanlar linkine tıklayarak ulaşmak istediğiniz programın kullanım kitabına ve yardım dokümanlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca program içerisinde klavyeden F1 tuşuna basarak yardım diyaloglarına ulaşabilirsiniz.

28) ideCAD Windows'un hangi sürümlerinde çalışır?
ideCAD Windows'un XP, Vista ve 7 sürümleriyle tam uyumlu olarak çalışır. Yalnız XP işletim sistemine sahip kullanıcılarımızda Servis Pack 3 sürümünün kurulu olması gerekmektedir.

29) Demoda yapılan projemi lisanslı programda açabilir miyim?
Demonun açılışında da belirtildiği gibi demoda yapılan projeler lisanslı program ile açılamazlar.


Ayrıca; ideCAD Statik 7 ile ilgili sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • ideCAD Statik 7_sss.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 1,734
  • 10_1.PNG
    10_1.PNG
    190.5 KB · Görüntüleme: 29,807
  • 10_2.PNG
    10_2.PNG
    224.6 KB · Görüntüleme: 29,806
  • 11_1.PNG
    11_1.PNG
    113.5 KB · Görüntüleme: 29,801
  • 11_2.PNG
    11_2.PNG
    84.3 KB · Görüntüleme: 29,762
  • 13_1.PNG
    13_1.PNG
    14.6 KB · Görüntüleme: 29,757
  • 9_1.PNG
    9_1.PNG
    7.6 KB · Görüntüleme: 29,756
  • 9_2.PNG
    9_2.PNG
    18.5 KB · Görüntüleme: 29,753
  • 9_3.PNG
    9_3.PNG
    19 KB · Görüntüleme: 29,809
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst