Başlık Levhalı Bulonlu Birleşim

Selamlar,
Ruhi Aydın hocanın AISC 360-10 Yönetmeliği uyumlu Çelik Yapılar kitabında sayfa 251 de Başlık levhalı bulonlu birleşim örneği var.Bu örneği incelerken program daki çözümü kontrol ederken
bazı farklılıklar gözüme çarptı.
1-Çelik kolon veya kesitin akma dayanımı 275 mpa kopma 430 mpa (S275) için yalnız fu değerini program 0,41 kn/mm2 alıyor.Üzerinde değiştirme seçeneği de mevcut fakat neden otomatik 0,41 görüyor?
2-Genel olarak formüller aynı olmasına rağmen levha net en kesit alan hesaplarında farklılıklar var.(mesela Afn)
3-Çekme Başlığında Bulon Delikleri Olan Kirişin Azaltılmış Eğilme Momenti Dayanımı hesabında Ruhi hocanın kitabında fy/fu<0,80 ise hesaba gerek yok büyük ise Mn formülünü kullanın demiş fakat program direk olarak hesapta Mn formülünü kullanmış.
4-Referans olarak [1] Muir, L.S. and Hewitt C.M. (2009). Design of Unstiffened Extended Single-Plate Shear Connections. Engineering Journal, 2nd Quarter, 67-79 verdiğinizi düşünerek farklılıkların bu yüzden olduğunu düşünüyorum.Bu yayını da pdf veya satın alma yolu ile temin edemedim. Engineering Journal kitabını nereden alabilirim?
5-Programın otomatik olarak en elverişsiz yüklemeyi bularak yaptığı kombinasyonda bulunan bir kesme ve moment yükü var.Bu bağımsız bir birleşime istediğimiz moment ve kesme kuvvetini nasıl veririz?
İyi çalışamalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    41.4 KB · Görüntüleme: 6,896
  • 2.PNG
    2.PNG
    57.4 KB · Görüntüleme: 6,896
  • 3.PNG
    3.PNG
    76.8 KB · Görüntüleme: 6,896
Merhaba;

1- Çelik malzemelerin akma ve kopma dayanımları standartlarda bir aralık içerisinde verilmektedir. S275 için minimum kopma dayanımı 410 N /mm^2 dir. Ekteki görselde çelik sınıflarının akma ve kopma dayanımı aralıklarını görebilirsiniz. Programda bu nedenle bu değerlere müdahale edilebilmektedir. Ruhi Hoca ortalama bir değer kullanmış anladığım kadarıyla. Önemli olan standartların verdiği aralıklara uymaktır. İMO' nun kaynaklarında veya çeşitli ders kitaplarında bu tabloyu bulabilirsiniz.
2- Levha net enkesit alanları AISC 360-10' na uygun olarak hesaplanmaktadır. Kitaptaki örnek ile programda oluşturduğunuz örneğin birebir aynı olduğundan emin olunuz. Ruhi Hocanın kitabı elimde olmadığı için net konuşamamakla birlikte önsözünde AISC 360-16 taslak yönetmelikte olan değişiklikleri kitabın içerdiğini belirtmişler, formüllerde bir takım ufak katsayı farkları var ise sonuçlar birebir örtüşmeyebilir. AISC 360-10 yönetmeliğinde ilgili maddeleri bulup karşılaştırır ve elle de çözebilirsiniz, birleşimlere ait sonuçlar testlerden başarı ile geçmiştir.
3- Ruhi Hoca madde ile ilgili açıklama getirmiş ve ekte yer alan AISC 360-10 F13-1 bölümünü incelerseniz yönetmelik 2 farklı durum olduğunu belirtmiş ve Yt ile ifade edilen değerin fy/fu<= 0.8 olması halinde Yt=1 diğer durumda Yt= 1.1 alınarak Çekme başlığında net alanın kopma dayanımı ile çarpımının akma dayanımı ile çekme başlığı toplam alanından büyük veya eşit olması durumunda Mn i hesaplamaya gerek yoktur der, Fy/Fu <0.8 için değil, bu koşul sadece Yt 'nin değerini belirlemektedir. Kitabı detaylı incelerseniz mutlaka bir açıklama mevcuttur öncesinde.

4-
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
linkinden indirebilirsiniz.
5- Program kendi analiz sonuçlarına göre birleşime etkiyen kuvvetleri hesaplar. Bağımsız yapmak isterseniz yeni bir proje açınız. Yine bu birleşimi kullanacak iseniz bir adet kolon ve kiriş çizip arasına birleşimi tanımlayınız. Ardından Analiz modeli yapı bölümünden kolon-kiriş düğüm noktası numarasına bakınız. Yapı ağacından düğüm noktası başlığı altından ilgili no lu düğüm noktasını bularak üzerinde iken sağ tuş ile düğüm noktası yükü ekle' yi seçiniz ve istediğiniz yük veya moment değerini giriniz. Ekteki 1-6 nolu görselleri 1'den başlayarak takip ederseniz yardımcı olacaktır.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    38.2 KB · Görüntüleme: 6,878
  • 2.png
    2.png
    40 KB · Görüntüleme: 6,875
  • 3.png
    3.png
    26.5 KB · Görüntüleme: 6,877
  • 4.png
    4.png
    57 KB · Görüntüleme: 6,873
  • 5.png
    5.png
    20.6 KB · Görüntüleme: 6,873
  • 6.png
    6.png
    32.7 KB · Görüntüleme: 6,874
  • AISC 360-10 F13.png
    AISC 360-10 F13.png
    51.6 KB · Görüntüleme: 6,874
  • çelik dayanımları.png
    çelik dayanımları.png
    81.6 KB · Görüntüleme: 67
Merhaba,
1-Yönetmelikte akma ve kopma dayanımı için ekteki değerleri gördüğüm için 430 mpa kopma için uygun geliyor.ama 410 mpa min için doğru olduğunu düşünüyorum.Daha önce dikkat etmemişim.
2-Çekme başlığı net kesit alanını hesaplarken kitapta 2025-2*20*16,2 = 1312 mm 2 almış.program da Afn=1247,4 mm 2 çıkıyor.Bu değeri nasıl çıktığını kısa bir izah yapabilirmisiniz?
sanırım 2025- 2*24*16,2=1247,4 mm 2 ten sanırım ama d= neden 24 mm alınmış?
3-Afn ve fu daki değerler farklı olduğu için kitapta fu*Afn>yt*fy*Afg den büyük çıktığı için kitap Mn yi hesaplamamış ben kendimi sorarken yanlış ifade etmişim okuyunca.

İdeçelik sayesinde ufkumuz açıldı yanlış yaptığına dair bir şey ima etmek istemiyorum tabiki elle hesap yapmayı sevdiğim için yazıyorum . kontrol güzeldir.
tekrar teşekkürler ilginize.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    81.9 KB · Görüntüleme: 6,845
Merhaba;

2- Anet hesaplamaları yönetmelik gereği etkili delik çapları ile yapılır. Ekteki görseller hesabın nasıl yapıldığı ve standartlar hakkında bilgi içermektedir.



İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • bolts2.png
    bolts2.png
    183.6 KB · Görüntüleme: 6,844
  • Anet.png
    Anet.png
    62.4 KB · Görüntüleme: 57
  • bolts.png
    bolts.png
    497.8 KB · Görüntüleme: 57
Selam,
Dikkat çekmek istediğim nokta Afn=Çekme başlığı net enkesit alanı hesabında
M20 için d=24 mm
M22 için d=26 mm
M24 için d= 29 mm
M27 için d= 32 mm
M30 için d= 35 mm kabulü yapmaktadır. d+2 ve ya d+3 kabülü yapmamaktadır.

iyi çalışmalar.
 
Merhaba;

Sanırım bolts isimli görseli incelemediniz.

Bir Örnek ile açıklayacak olur isek M20 bulon için bulon çapı db= 20 mm, standart bulon çapı db+2 mm =22 mm, de=dh+2 mm = 24 mm. Bu nedenle sizin oluşturduğunuz örnekte hesapta M20 8.8 bulon için Afn hesabında de=24 mm kullanılmıştır. Diğer sıralama ile yazdığınız bulonlar içinde aynı durum geçerlidir. Dilerseniz Yeni, Türk Çelik Yönetmeliğini de inceleyebilirsiniz. Aynı durum ve tablolar mevcuttur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.



İyi Çalışmalar.
 
db, bulon çapı
dh, delik çapı
de, etkin delik çapı (AISC 360 net alanı hesaplarken bulon deliğinin dh+2 mm alınmasını şart koşar. Bunun sebebi bulon deliği açılırken delik çeperinin zarar görme ihtimalidir. bknz. ekteki görsel)

Sizin örneğinizde M20 bulon için:
db = 20 mm, dh = db+2 = 22 mm, de = dh+2 = 24 mm.
 

Ekli dosyalar

  • bolt_hole_for_net_area_calc.png
    bolt_hole_for_net_area_calc.png
    308.4 KB · Görüntüleme: 6,743
Nurgül Hanım, Emre Bey selamlar,
1-Levha Eğilme Burkulması hesabında hangi birim ile çalışırsak çalışalım bu kısmın sonuçları ksi ve in olarak gözükmekte?
2-Mesnet Kaynak dayanımı hesabında w= kaynak kol uzunluğu kaynak kalınlığına göre değişmekte bunun hesaplması için yol gösterebileceğiniz kaynak,döküman?
3-Kiriş bulonda kayma hesabında px,py,eksantriste gibi hesaplarımız var (eğitim dökümanında) fakat bunları ne için kullanıyoruz ve hesap mantığı için önerileriniz nedir?
iyi çalışmalar
 
Merhaba;

1- Bildiriminiz notlarımız arasındadır.
2- Kaynak kalınlığı (a) = kaynak kol uzunluğu(w) * 0.707 'dir. Görsel şekil neden yaklaşık olarak 0.707 katsayısı ile çarpıldığını açıklamaktadır.
3-
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
linkinden kitabı indirip incelerseniz eğer özellikle Bölüm 7 basit birleşimler, Bölüm 8 Eksantrik Birleşimler aklınızdaki pek çok soru işaretini giderecektir. Bunun dışında
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
FEMA' nın sitesinden bilgi almak istediğiniz birleşimleri aratırsanız çok sayıda döküman bulabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • kaynak kol uzunluğu.png
    kaynak kol uzunluğu.png
    146 KB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme:
Merhaba,

Nurgül Hanım'ın yazdıklarına birkaç ekleme:

1-Levha Eğilme Burkulması hesabında 8.505 versiyonundan itibaren metrik birimler yazılacak. Verilen referans dökümanına bakacak olursanız lambda'yı hesaplarken orjinal formülde gerilme için "ksi" ve uzunluk için "in" birimleri kullanılmış (malum Birleşik Devletlerde imperial ölçü birimleri kullanılıyor). Bunları N/mm² ve mm'ye çevirdiğimizde orjinal formülün başına 0,381 katsayısı geliyor.
2-Birleşimi modellerken köşe kaynağı kalınlığını giriyorsunuz (ülkemizde genelde kaynak kalınlığı kullanıldığı için). Hesapta kaynak kol uzunluğu kullanılıyor (literatürde bu şekilde olduğu için). İkisinin birbirine nasıl dönüştürüleceğini Nurgül Hanım açıklamış.
3-Birleşim tasarım seçeneklerinde bulon kesme hesabı için iki yöntemden birini seçebilirsiniz (anlık dönme merkezi ve elastik yöntem). Heriki yöntemde eksantrisiteyi (dış merkezlik etkisini) dikkate alır. Elastik yöntem hesabı daha kolay olduğu için daha bilinen ve tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde bulonların gerilme-şekil değiştirme ilişkisinin doğrusal(elastik) olduğu ve akma gerilmesinin aşılmadığı düşünülür. Oysa anlık dönme merkezinde deneylere dayalı doğrusal olmayan gerilme-şekil değiştirme ilişkisi tanımlanmıştır ve bulonların dayanımı bir takım ampirik formüllerle hesaplanır. Bu hesap yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi Nurgül Hanım'ın verdiği referanslara ek olarak AISC Design Manual 14th edition'da bulabilirsiniz.

Yönetmelikler her ne kadar kapsamlı ve anlaşılır yazılmaya çalışılsa da biz mühendisler bunları örneklerle açıklayan yardımcı kitaplara ihtiyaç duyulabiliriz. Bu bağlamda AISC 360-10 ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliğine göre elemanların tasarımı ve birleşimlerin hesabı için aşağıdaki kaynakları öneririm:
William T. Segui, Steel Design 5th Edition
Louis F. Geschwindner, Unified Design of Steel Structures 2nd Edition
 

Ekli dosyalar

  • analysis_method.png
    analysis_method.png
    53.4 KB · Görüntüleme: 6,784
Geri
Üst