Betonarme çelik karma sistem, mevcut yapıya 3 kat ilave çelik

mahirinci

Yeni Üye
Betonarme çelik karma sistem olarak, mevcut bir betonarme yapıya 3 kat çelik kat ilave yapılmak isteniyor. mevcut betonarme projeyi ekte paylaşıyorum. yorumlarınızı bekliyorum( bu yapıya 3 kat çelik ilave yapmak mümkün müdür? vb. durumlar)
 

Ekli dosyalar

  • MEHMETHİLMİUĞUR.rar
    3.5 MB · Görüntüleme: 240
Mevcut bir yapıya, hem de 3 kat... Biraz düşündürücü tabi. Burada birincisi çelik - betonarme bağlantılarının mevcut yapı gereği mümkün olup olmadığına, yani geometri olarak yapının buna uygun olup olmadığına, ikincisi ise yapının çelik betonarme davranış arasındaki farklılığa vereceği tepkiye bakmak lazım. Sonuçta o söz konusu 3 katın davranışı ile diğer katların davranışı arasında ciddi farklılıklar olacaktır.

Belkide işin en kolay yolu, mevcut haliyle yapının extra 3 kata dayanıp dayanmayacağını basit bir şekilde test etmek. Yani bence, önce betonarme sistemi üç kat kopyalayıp bu hali ile gelecek yüklere karşı binanız ne durumda. Buna bir bakmak ve buna göre bir karar almak lazım. Bana göre güçlendirme olması gerektiği neredeyse yüzde yüz. Sonrasında yapı bu güçlendirmeye uygun mu, çelik olursa ne tür bir güçlendirme yapmak gerekir, bunlara bakmak lazım. Fizibilite olup olmadığını incelemek lazım. Açıkçası spesifik bir konu. Biraz bu konuda uzmanlaşmış birinden yardım almanın daha doğru olacağını düşünmekteyim.
 
Merhaba;

Program açısından betonarme-çelik karma bir yapı tasarımı gerçekleştirmeniz herhangi bir sorun teşkil etmez. Betonarme ile çelik elemanlar arasındaki yük aktarımını doğru şekilde sağlayacak modeli kurduğunuzda tasarım sonuçlarını da sorunsuz olarak alabilirsiniz.
Bir miktar daha detay verecek olur isek; betonarme bir yapı üzerine çelik yapı modellerken herhangi bir şekilde betonarme döşeme üzerine çelik taşıyıcı eleman modellememeniz gerekir, Deprem Yönetmeliğine uygun olmayıp yük aktarımı yapmasına program izin vermez. Modelinizin taşıyıcı sistemi tamamen betonarme kolon,kiriş üzerine çelik kolonların yerleşmeli ve bağlantıları doğru yapılmalıdır.

Nedim Bey'in belirttiği hususlara dikkat etmeniz ve mühendis olarak sizin yorum getirmeniz veya bu konuda bir uzmandan danışmanlık almanız uygun olacaktır. Betonarme yapının güçlendirme analizi ile başlamanız uygun olacaktır. Güçlendirme analizi sonrasında bina güçlendirmeye uygun ise çelik yapıdan betonarme yapıya olabildiğince az yük gelmesini sağlayacak bir taşıyıcı sistem seçimi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Projenin bu bölümü programdan bağımsız tamamen sizin mühendislik çalışmalarınız ile ilgilidir.


İyi Çalışmalar.
 
Merhaba,

Bu yapıya 3 kat çelik ilave yapmak ilk bakışta mümkün görünüyor. Ancak tabii ki sonuçta yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi analizleri takiben mevcut betonarme yapıda ve radye temelinde (zımbalama için) güçlendirme yapılması durumu ortaya çıkabilir.

Öncelikle asansör ve merdiven çekirdek perdelerinin yatay rijitlikleri eklenecek çelik taşıyıcı sistemli katlarda yukarıya doğru devam ettirilecek şekilde bu bölgede içerisinde mesneti moment aktarmayan çelik kolonlar ve aralarında çaprazlar içeren bir yatay yük taşıyıcı sistem dikkate alınabilir. Kolonların kimyasal ankraj ve kesme kaması oluşturulması gerektirecek mesnetlerini 20cm kalınlığındaki perde üzerinde detaylandırmak ve ayrıca deprem yükü sebepli mesnet çekme kuvvetlerini kimyasal ankrajlara taşıtmak çok zor olacağından, bu bölge için SPSW (çelik plakalı perde) içerek bir detaylandırma yapmak gerekebilir.

Çelik çaprazlı ya da çelik plakalı olacak üst kat perdelerinin etrafında yerleşmiş çelik kolonlar ise mevcut betonarme kolonların tam üzerinde moment aktarmayacak şekilde kimyasal ankraj detaylandırması yapılarak oluşturulabilir.

Yeni eklenecek kat döşemelerinde çelik-beton kompozit döşemeli bir sistem düşünülmelidir. Çelik perdeli çekirdek yapı ortasında yer aldığından burulma etkilerinin özellikle incelenmesi gerekmekte olup, deprem yüklerinin döşemelerden çekirdeğe transferinde alınması gereken önlemlerin ve yapılacak detaylandırmaların önemi büyüktür. Olabildiğince hafif ve enerji yutma kapasitesi yüksek bir çelik taşıyıcı sistem kurgulanmalıdır.

Yapılması gerekli tüm bu modellemeleri ve analizleri, ideStatik yazılımının güncel versiyonu ile mevcut proje üzerinden devam ederek, hatta gerekli idealleştirmelerle SPSW sistemi de dahil şekilde uygulamak mümkündür. Deprem yönetmeliğinin bu tip bir yapı için ilgili maddelerinin dikkatle ele alınması çok önemlidir (taşıyıcı sistem davranış katsayılarının seçimi, sünekik düzeyi seçimi, deprem yüklerini uygulama ve etkilerini inceleme aşamaları vb. için).

Ön değerlendirmeler sonrasında projenin detaylandırılması ve ayrıca sonrasında da uygulama için profesyonel bir hizmet alarak devam edilmesi sağlıklı olacaktır.


Saygılarımla,
Tolga Aydöner
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Projeyi yapmaya başladım. Takıldığım bir kaç nokta daha var.

1- iki çıkmanın birleştiği yerde çelik kirişler ile çerçeve olışturmuştum. ancak kirişlerde sehimden dolayı ciddi sıkıntı oluştu. resimde paylaşdığım gibi yapablirmiyim?
 

Ekli dosyalar

  • konsol.png
    konsol.png
    27.9 KB · Görüntüleme: 5,236
Merhaba;

Görselden anlaşıldığı kadarı ile konsol bölgesi de bulunan çelik kirişlerinizi çelik kolon üzerinde iken tek parça girmişsiniz. Çelik elemanlar, betonarme elemanlar gibi birbirini algılayıp temas ettikleri yerlerde bölünmezler. Çelik kirişleri, parçalı girmeniz gerekmektedir. Bu durumda sehim sorununuzda değişebilir.



İyi Çalışmalar.
 
merhaba;

görselde öyle çıkmış sanırım yeni bir görsel paylaşıyorum. görselde de gözükeceği gibi kirişlerin her birini kolonlardan ayrı olarak tek tek girdim. ancak işaretlediğim yerlere kirişler atınca o kirişlerde ve etrafındaki çıkma kirişlerinde sıkıntı yaşıyordum. bu şekilde oradaki döşeme oluşturabilirmiyim? yada başka bir tavsiyeniz varmı?
 

Ekli dosyalar

  • kon.png
    kon.png
    20 KB · Görüntüleme: 5,213
Merhaba;

Döşeme tanımlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz geometride birbirine dik doğrultudaki 2 ana kirişi seçerek döşeme oluşturabilirsiniz.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • çelik kiriş.png
    çelik kiriş.png
    362.2 KB · Görüntüleme: 5,219
Geri
Üst