Bayrak direğine etkiyen rüzgar yükü

eissenhover

Etkin Üye
Arkadaşlar merhabalar. Ne zaman başım sıkışsa buraya uğruyorum :) . Bir sorum olacak. 55 metrelik bir bayrak direğine rüzgar yuku etkımek ıstıyorum. temeli betonarme olacak, direk ise dairesel kesitli olup taban capı 120 cm en ust capı 25 cm olacak sekılde gıderek daralan bır dırek. TS498 deki hesap kurallarına göre 2,08 kn/m2 gibi max rüzgar yükü değerini etkimek istiyorum. İdecad de betonarme temel uzerıne içi boş boru profıl ankrajlamak suretıyle dıregı tasarlıyorum. (idecadde malesef değişken kesitli profıl olmadıgı ıcın ben sımdılık dırek capını bastan sona 120 cm aldım). direği koyarken celik kolon menusunden koydugum ıcın dırege yuk eklemek ıstedıgımde karsıma cıkan secenekler kgf/m cınsınden. ama yonetmelıktekı ruzgar yuk ../m2 cınsınden. soz konusu yapım bır dırek degıl catı kaplaması olsa sıkıntı yok lakın bu sekılde dırek tarzı elemanlara m2 cınsınden yuku nasıl ekleyebılırız.
 
Re: Rüzgar yükü

veya kn/m2 olan ruzgar yukunu sılındır seklındekı bayrak dıregının cevresıyle carpıp cızgısel yuk olarak etkımek dogru olurmu
 
Re: Rüzgar yükü

Yapmak istediğiniz değişken kesiti oluşturamadığınıza göre, sabit kesiti yükleyip sonucunu görmek sizi ne kadar çözüme yaklaştıracak? Çelik proğramı diye sınırları bu kadar zorlamak doğru değil.
Yapmanız gereken, sap 2000, staad Pro gibi amaca ve ihtiyaca göre proğramlarda, gerçek kesiti sonlu elemanlarla oluşturup, rüzgar yüklemelerini kesitin bir yüzünde basınc, zıt yüzünde emme olacak şekilde yüklemeniz, kesit tesirlerini, deplasmanları yorumlamanız ve tasarımı gerçekleştirmeniz olmalıdır diye düşünüyorum.
 
Re: Rüzgar yükü

oncelıkle cevabınız ıcın tesekkurler. ben drek boyunca aynı kesıtı kullanıp uygulama projesı hazırlamıcam. sadece ıdecadde boyle bır yapıyı nasıl cozebılırım bunun yolunu arıyorum. ben bu hesabı sap2000 kullanmadan el ilede cozebılırım. maksat ıdecad de mumkunmu bunu gormek. cunku ıdecad de kolon olarak tanımladıgım dırege kn/m2 cınsınden yuk uygulayamıyorum. cızgısel yuk yukleme ımkanı sunuyo.bende burada ruzgar yukunu bır yarıcapla carpıp kn/m ye donusturup dırege etkımek gıbı cozumlerın ne kadr dogru oldugunu sorgulamaya calısıyorum.
 
Re: Rüzgar yükü

ideStatik'te şu anda değişken kesitli bir çubuk eleman tanımlaması yapılamıyor. İleriki versiyonlarda bu özelliğin yazılıma dahil edilmesini ben de talep ettim. Şu anda yazılımda 55 metre yükselikte bir çubuk elemanı eşit uzunlukta birçok parçaya bölüp, her parçaya farklı bir boru profil kesiti atayarak yaklaşık bir tasarım için modelleme yapılabilir. Bölümlenen parça sayısını arttırdıkça elde ettiğiniz sonuçlar değişken kesitle yapılabilecek bir modellemenin sonuçlarına daha da yaklaşacaktır. Böyle bir modelleme şeklinde güvenli tarafta kalmak için bölümlenen her bir çubuk için atayacağınız boru profil kesitinin, ilgili çubuğun uzunluğu boyunca o bölüme tekabül eden değişken kesitin en küçük çapında olması iyi olur. Bu direği sonlu elemanlarla (shell/kabuk elemanlar) oluşturup hesaplamanıza gerek yok. Çubuk model ile tanımlamak yeterli olacaktır.

Çubuk profile etkiyen ve belirli yüksekliklerde değer değiştirecek (hem boru çapı hem de yükseklik sebepleriyle) çizgisel rüzgar yükünü tanımlamanız için TS EN 1991-1-4 standardının 7.xx maddelerinden ya da ASCE 7-10 madde 29.5'den faydalanabilirsiniz ancak aşağıda belirttiğim standard, doğrudan bu tip yapı elemanlarına yönelik tasarım bilgilerini içerdiğinden daha sağlıklı yönlendirmeler yapacaktır. Dinamik etkiler vb. etkilerin buna ilave olarak dikkate alınacağı varsayımıyla belirlediğiniz m² yükünü dairesel kesitler için değeri 1.2 olan sürükleme katsayısı (drag coefficient, birimsiz) ve boru çapı ile çarpıp yaklaşık hesap yapabileceğiniz çizgisel yük değerlerini elde edebilirisiniz. Bu değerleri de ideStatik'te bölümlenmiş çubuk elemanlara ilgili çaplarıyla hesaplanmış çizgisel yükler şeklinde ayrı ayrı tanımlayarak yaklaşık bir hesap yapabilirisiniz.

Özellikle 55 metre uzunluğunda çelik profilden bir bayrak direği ciddi ele alınması gereken bir tasarım gerektirdiğinden, konuya özel olan "ANSI/NAAMM FP1001-97, 5th Ed., Guide Specifications for Design of Metal Flagpoles" kaynağını dikkate almanızı öneririm. Rüzgar yüklerinin dinamik etkileri ile büyük ebatta olacağını tahmin ettiğim bayrağın aerodinamik yük katsayısının ele alındığı ve ayrıca direğin dinamik tepkilerinin (rezonans vb.) de incelendiği bütünleşik bir tasarım yapılması uygun olacaktır.
 
Geri
Üst