Projem için tavsiye rica ediyorum.

mustafa_

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar kar yükü 1.4 kN/metrekare olan bir yerde. Sandaviç panel kullanılacak bir proje tasarlamak istiyorum. Kolonlar arası açıklık 8 metre ve kirişler arası mesafe 3.6 metre olacak. Nasıl bir kiriş kullanmamı tavsiye edersiniz acaba. Kolon ve kirişler için IPE 220 kullanarak idecad de şu şekilde bir analiz yaptım. Ancak bana kesit biraz büyük gibi geldi. Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar. Daha optimum bir tasarım nasıl yapılabilir. o açıklığı nasıl geçebilirim. Ben analiz yapmak için hol komutunu kullandım. yapının tam ortasından da bir adet kolon daha çıkmayı düşünüyorum hol komutuyla onu yapamadım. çaprazları da büyüteceğim. Birleşimleri kaynaklı yapmayı düşünüyorum.
 
Merhaba;

1- Hol ayarlarına girip, tüm kaplamalar üzerindeki birim yükü kontrol ediniz. Sandviç panelin sac ve kullanılacak yalıtım malzemeleri ile birlikte toplam ağrılığını kontrol edin ve programa ona göre birim yük giriniz.
2- Yİne kaplama yükleirnden kar yükünü tüm kaplamalarınız için 1.4 kN/m^2 olarak düzenleyiniz.
3- Hol makrosunu seçip, sağ tuş patlat komutunu kullanarak hol içindeki elemanları kolon, kiriş, çapraz gibi ayrı ayrı görebilirsiniz. Ardından orta aksa kolon yerleştirebilirsiniz.
4- Analiz ayarlarından süneklik düzeyi ve R katsayıalrını düzenleyiniz. Tavsiyem R=4 ve süneklik düzeyi normal yapmanızdır.
5- Zemin tipinizi analiz ayarları Temel - Zemin bölümünden seçiniz.
6- Düşey merkezi çaprazların olduğu akslarda ki kolonun zayıf yönüne bağlanan kirişlerinizi seçerek özelliklerine giriniz. Serbestlikler alt sekmesine geçiniz. M2-2 ve M3-3 için i ve j uçlarındaki kutucuklara tik atınız.
7- Tekrar analiz ediniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • analiz ayarları.png
    analiz ayarları.png
    70.8 KB · Görüntüleme: 7,353
  • analiz modeli.png
    analiz modeli.png
    272.1 KB · Görüntüleme: 40
  • kaplama yükler.png
    kaplama yükler.png
    53 KB · Görüntüleme: 7,350
  • zemin tipi.png
    zemin tipi.png
    132.5 KB · Görüntüleme: 7,351
  • çelik kiriş ayarları.png
    çelik kiriş ayarları.png
    17.9 KB · Görüntüleme: 7,355
merhaba bir proje tavsiye başlığı oldugundan buraya bende demoyla olusturdugum bir çalısmayı ekliyorum.öncelikle daha programı 2 gündr kullanıyorum ve bilmediğim dünya kadar sey var.tasarım sonrası bilirkisi gb baktıgınızda genel bir tavsiyede bulunabilirmisiniz tasarımla ilgili.benim aklıma gelen ilk sorular:
-kolonlar kurtarmadı. kesiti artırmaksızın başka dokunuslarla analizi sorunsuz tamamlayabilirmiyim?
-kar ve ruzgar yuku kendim elle girmedim.yuklemeler icin yardım istiyorum sizlerden
-birlesimlerle ilgili tavsiyelerniz?

smdiden tesekkurler
 

Ekli dosyalar

  • KAFETERYA DENEME.ide8demo
    3.6 MB · Görüntüleme: 677
Merhaba;

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
linki 1.bölüm toplam 5 bölümlük eğitim videolarını mutlaka izleyiniz.

- Kolonlarınız; Deprem Yönetmeliği kontrolleri nedeniyle yetersizdir. Tablo 4.3' ü incelerseniz kesit arttırmak dışında çözüm olmadığını görebilirsiniz.
- Kar yükünü kaplama girmeniz halinde kaplama ayarlarında yükler bölümüne girebilirsiniz. Kaplama tanımlamamanız halinde çelik kirişlere yayılı yük veya düğüm noktalarına noktasal yük olarak hesaplayıp girebilirsiniz.
- Birleşimler için ise kutu/boru makas birleşimini kullanabilirsiniz. Zayıf yön için ise kutu/boru profiller için alın levhalı birleşimi kullanabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    143.7 KB · Görüntüleme: 7,143
  • 2.png
    2.png
    82.5 KB · Görüntüleme: 7,142
  • 3.png
    3.png
    29 KB · Görüntüleme: 7,142
  • 4.png
    4.png
    59.1 KB · Görüntüleme: 7,142
  • KAFETERYA DENEME.ide8demo
    3.6 MB · Görüntüleme: 624
tekrar merhaba,
tavsiyelerinizi uyguladıgımda(kaplamaları tanımlayıp kar ve ruzgar yuku ekledıgımde)
-5 makastan 2sinin yeterli 3 ünün yetersiz kaldıgını goruyorum.bu durum da yetersız kalan makasların mı kesıtını artırmalıyım ki (bu durum uygulamada olamaz diye dusunuyorum) yoksa tumunu mu?
asıkların yetersiz kaldıgını goruyorum.bunun icin de asık kesıtını artırmak yerıne asık sayısını artırmak mumkun olur mu?ornegın her makas dugum noktası arasına aynı kesıtten birer asık daha atmak nasıl bı cozum olur?gercı bunu programda yapamadım.sadece makas dugum noktalarına atmak zorundayız sanırım.
 

Ekli dosyalar

  • KAFETERYA DENEME.ide8demo
    3.5 MB · Görüntüleme: 642
Merhaba;

- Tümünü arttırmanız daha uygun olacaktır.
- Makas üzerinde sadece düğüm noktalarına aşık girişi yapılabilir. Bu nedenle sayısını arttıramazsınız, kesit arttırmanız gerekir.



İyi Çalışmalar.
 
merhaba projemi nasıl yeterli hale getirebilirim?
olması gerekenleri ekonomik bir cozum icin söyleyebilirmisiniz?
siz olsanız nasıl tasarlardınız açıkcası:)
 

Ekli dosyalar

  • hangaar.rar
    2.8 MB · Görüntüleme: 164
Merhaba;

1- Makasların yetersizliği sorununu çözmek için, hem alt hem üst başlıkta narinlik ve dayanım yetersizliği mevcut. Narinlik için makasın başlangıç, bitiş ve mahya bölgelerine düşey stabilite çaprazları eklemeniz gerekir. Dayanım yetersizliği için ise öncelikle kaplama üzerinde kar yükünü birimi ile birlikte kontrol ediniz. Ardından makas alt ve üst başlığınızın kesitlerini değiştirmeniz gerekmektedir.

2- Aşıklarınız için zayıf yön etkilerini için gergi çubuğu tanımlayabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • kar yükü.png
    kar yükü.png
    21 KB · Görüntüleme: 6,953
  • düşey stabilite.png
    düşey stabilite.png
    83.2 KB · Görüntüleme: 6,953
  • hangaar.ide8demo
    5.3 MB · Görüntüleme: 722
nurgul hanım,
baska bir proje üstunde calısıyorum.analizi bitirdikten sonra raporlar sekmesine gelip rüzgar yüklerini görmek istedim fakat boş bir sayfa cıkıyor.analiz ayarlarında normal tip yapı seçmiştim halbuki.
analiz sistemi gorunteleme seceneklerinde yukler sekmesinde ise rüzgar yüklerini yine goruyorum.fakat sorun raporlarda gorunmemesi.
ayrıca secmeli raporlarda rüzgar yuku kısmına yine tik atmıstım.
bakabilirmsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • sundurma.rar
    2.8 MB · Görüntüleme: 168
Merhaba;

Seçmeli raporda ayrı sekme olarak seçilebilen Rüzgar Yükleri açık tip yapıları seçmeniz halinde TS EN 1991 - 1 - 4' e uygun yapılan hesaplamalara ait detayları özetlemektedir. TS 498' e uygun yaptığınız hesaplamaların sonuçlarını yani perspektif ekran - sağ tuş - analiz modeli görüntüleme - yükler - kaplama yükleri bölümünden incelediğiniz yükleri Aşık raporunda yükler bölümünde görebilirsiniz. Seçmeli raporda da aşık raporu yer aldığı için ek bir rapor seçmenize gerek yoktur.



İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • rüzgar yükü ayarları.png
    rüzgar yükü ayarları.png
    21.6 KB · Görüntüleme: 6,847
  • rüzgar yükleri.png
    rüzgar yükleri.png
    83.6 KB · Görüntüleme: 6,847
Geri
Üst