Rüzgarlık ve R katsayısı secerken sistemdeki caprazlar

eissenhover

Etkin Üye
Herkese merhabalar. ekte yüklediğim projeyle ilgili bir kaç sorum olacak.
1. sorum; yapı dağlık bır bolgede ruzgar kesıcı olarak kullanılcak. daha dogrusu kullanılabılırmı dıye deneme amaçlı bır tasarım. ts498 de ilgili bolumden c ve q değerlerını alarak
0.096 ton/m2 lik bır yuk elde ettım. (v=36 m/s, q=0,8 kn/m2, c degerini bu yapı için 1,2 seçtim boylelıkle w=0,096 ton/m2 oldu) normalde v değeri 28 m/s ama ben bı ust degerı aldım. sormak ıstedığım bu tarz bır yapı ıcın x ve y yonunde nasıl ruzgar yuku vermek dogru olur. ben her ıkı yon ıcın kaplama tanımlayıp kapmaya etkıttım. ama y yonu ıcın tek yuk, x yonu ıcın yine tek yuk etkıdım. yanı emme ve basınc olmak uzere ki yön içinde ıkı ayrı yuk eklemedım her yon ıcın, cunku yapı bına gıbı deği. bunun dogrusu nedır ozellıkle x yonu ıcın etkıdıgım yukun degerı ve yukleme şeklım (her kolona kaplama tanımladım) dogrumu yanlışmı yada eksıkmı? aynı şekilde y yonu içinde hatalımı yukleme yaptım ?

2. sorum ; bu gıbı çelık yapılarda r katsayısı secerken sıstemdekı caprazları perde gıbımı dusunmek gerekıyor? yanı bunu cercevemı yoksa perdeli sıstem mı olarak dusunmelıyız. Eger caprazlardan oturu perdeli gibi dusunursek as değerını nasıl hesaplıcam. raporda katlara gore as oranı sıfır gozukuyor. idecad raporda r katsayısının seçim nedeni başlıklı tabloda perdeli siistem için as değerinin bilinmesi gerekiyor. deprem yonetmeliğinde ise (3.4) Deprem yüklerinin çerçeveler ile birlikte çaprazlı çelik perdeler veya yerinde dökme betonarme perdeler tarafından birlikte taşındığı binalar(a) Çaprazların merkezi olması durumu kapsamında x yonunde 6 y yonunde 5 almam gereklı gıbı duruyor. x yonunde caprazlar oldugu ıcın suneklık yuksek y yonunde ıse normal dıye varsayaraktan. çok çorba oldu sanırım bu soru

3. yapıda en usttekı yatay kirişleri mafsallımı yapmam gereklı?
indirme linki:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: rüzgarlık

Merhaba;

1- a) Yapınız kapalı bir yapı olacak ise; kaplama girdikten sonra analiz ayarlarından normal tip yapıyı seçiniz. Ve siz rüzgar yükü girmeyiniz. Program TS 498' e uygun olarak X ve Y yönleri için '+' ve '-' yönlerinde tüm yükleri hesaplayarak uygulayacaktır. Bu işlem sırasında kolonlarınızın 2 parça olmasına gerek yoktur. Toplamda 4 m lik çelik eleman zaten sahada da bu şekilde tek parça monte edilebilir. Bu sayede kaplamayı tek parça girebilirsiniz. Birde kolonları bölecekseniz ek birleşiminin uygulanabilmesi için diğer elemanlarla kesişmediği bir kot seçiniz.

b) Yapı açık bir yapı olacak ise hiç kaplama girmeden analiz ayarlarından RÜZGAR YÜKLERİ BÖLÜMÜNDEN Açık Yapılar içini seçiniz.

c) Elle yaptığınız hesaplamaları kullanmak isterseniz eğer bir yönle yetinmemelisiniz. Yapının ana hedefi rüzgar yükünü taşıması ise rüzgar yüklerini eksik hesaplamak gerçekte yaşanacak durumu projeye doğru aktaramamak olacaktır. Uygulama sırasında sorun yaşayabilirsiniz. Elle girmek için tam olarak tüm yönler için hesaplamaları gerçekleştiriniz.

2- Merkezi çaprazlar; perdeye tekabül etmektedir. Ancak sizin girdiğiniz çaprazların sayısını arttırmanız daha uygun olacaktır. Tek parça yerine iki parça geçmeniz halinde özellikle tam kirişlerin hizasına getirerek daha uygun sonuç elde edebilirsiniz. R katsayısı ile ilgili olarak ise DBYBHY 2007 - Tablo 2.5' e göre yapınızı her iki yönde süneklik düzeyi normal ve R=5 ile çzöebilirsiniz.

3- Mafsallı bağlamanız daha uygun bir çözüm olacaktır.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • rüzgar 1.png
    rüzgar 1.png
    390.1 KB · Görüntüleme: 3,599
  • rüzgar 2.png
    rüzgar 2.png
    350.4 KB · Görüntüleme: 3,599
  • SON HAL - 1.ide85
    21.1 MB · Görüntüleme: 741
  • SON HAL - 2.ide85
    21.1 MB · Görüntüleme: 757
  • deprem yönetmeliği.png
    deprem yönetmeliği.png
    111.8 KB · Görüntüleme: 3,599
Geri
Üst