Kompozit Döşeme Diyafram

muratk

Üye
Merhaba

Ekteki yapıda analiz modelinde diyaframlara tıkladığımda diyaframlar görüntülenmiyor.

Programda kompozit döşemede sonradan boşluk açamadığımızdan katta birden fazla diyafram olmak durumunda oluyor.

Bu diyaframlara analiz ayarlarında rüzgar yüklerini rijit diyaframa uygula seçeneğini kullanabilmek için rüzgar yüklerini nasıl girmek gerekir? Bu kısımda her katta 5 tane diyafram var. Yükleri hangisine nasıl uygulamalıyız?

Yeni çelik yapılar yönetmeliğine göre rüzgar ve kar yükü için artık TS 498 i kullanamıyoruz. Kaplama girmek için ise önce aşık girmek gerekiyor galiba çünkü cepheleri direkt kaplayamadım.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba Murat Bey;

Analiz modeli - Diyaframları aktif hale getirmeniz halinde perpsektif ekranda görebilirsiniz. Diayframların teker teker detaylarına bakmak isterseniz şuanda programda çıktı olarak verilmemektedir. Zira kompozit kiriş tasarımında kullanılan bölüm için yapılan hesapları kompozit kiriş tasarım detaylarından elde edebilirsiniz. Üst beton bölümün donatı tasarımı ise konstrüktif olduğu için herhangi bir gerilme dağılışını çıktı olarak vermemekteyiz. İhtiyaç duyduğunuz tam olarak nedir, kısaca açıklar mısınız?

Döşemelere boşluk açılması ile ilgili talepler doğrultusunda çalışma gerçekleştirilmektedir. Önümüzdeki sürümlerde kullanabilirsiniz.

Programda çelik için rüzgar yükleri kaplamalar vasıtasıyla iletilmektedir. Kaplama girişi yapılması halinde TS 498' e göre otomatik hesaplanır ve kaplama üzerine alan yayılı yükü olarak uygulanır. Modelinizde seçmiş olduğunuz TS EN 1991-1-4 mevcut sürümde sadece açık yapılar ( iskele vb.) içindir. Kapalı yapı için bu hesabı gerçekleştirmek isterseniz sizin rüzgar hesabını gerçekleştirerek çelik kolon ve kirişlere rüzgar yükü girişi yapmanız gerekir. Bunu dilerseniz kaplama üzerine ekteki görselde belirtilen diyalogtan gerçekleştirebilir, dilerseniz de çelik kiriş ve kolonlara yük ekle komutu ile girebilirsiniz.

Çelik Yapılar Yönetmeliği ile birlikte TS EN 1991-1-4 ile rüzgar ve kar yükü kullanılması gerekliliği dolayısıyla ar-ge çalışması gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki sürümlerde kullanabilirsiniz.

Kaplama girişi için özellikle aşık girmenize gerek yoktur. Elemanlar arası kaplama veya poligon kaplama komutları ile veri girişi yapabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • diyafram.png
    diyafram.png
    638.1 KB · Görüntüleme: 7,871
  • elemanlararası kaplama.png
    elemanlararası kaplama.png
    30.2 KB · Görüntüleme: 7,870
  • poligonal kaplama.png
    poligonal kaplama.png
    21.4 KB · Görüntüleme: 7,870
  • rüzgar 1.png
    rüzgar 1.png
    62 KB · Görüntüleme: 7,871
  • rüzgar 2.png
    rüzgar 2.png
    349.6 KB · Görüntüleme: 37
  • 5katli_5.ide8demo
    14.7 MB · Görüntüleme: 682
Projemde program deprem yüklerini otomatik olarak 5 adet diyaframa dağıtıyor. Rüzgar yüklerini mecburen elle hesaplıyorum ve diyaframlara yüklemek istediğimde kattaki 5 adet diyaframa ayrı ayrı dağıtmam gerekiyor. Analiz modelinde diyaframlara tik attığımda ise katta hangi diyafram nerede numaralarını ve isimlerini göremiyorum. Bu yüzden rüzgar yüklerini rijit diyaframa uygula seçeneğinde hangi diyaframa ne değer gireceğimi bilemiyorum.

Alternatif olarak dediğiniz gibi cephelere kaplama girip elle hesaplamış olduğumuz rüzgar yüklerini de kaplamaya girersek herhalde doğru bir modelleme yapmış oluruz. Çünkü TS498 rüzgar yükleri eurocode göre çok düşük çıkıyor.
 
Merhaba;

Kaplama girişi yaparak, kaplama özelliklerinden rüzgar yüklerini kullanıcı tanımlı seçmeniz halinde belirlenen rüzgar etkisindeki kuvvetler kolon ve kirişlere etkiyecektir. Doğru bir yaklaşımdır, rüzgar yükü etkisinde yapının davaranışını inceleyebilirsiniz.

Kaplama girmeniz halinde TS 4982 den belirlenen yükleri kullanmak zorunda değilsiniz. Görseldeki ilgili bölümden TS EN 1991-1-4' e göre belirlediğiniz rüzgar yüklerini kullanabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • RÜZGAR YÜKÜ.png
    RÜZGAR YÜKÜ.png
    11.4 KB · Görüntüleme: 7,829
2007 deprem yönetmeliği 2.7.5 yeni deprem yönetmeliği 4.4.2 maddesi birbirine dik doğrultulardaki deprem etkilerinin birleştirilmesi şu anda otomatik kombinasyonlarda bulamadım. Bunları manuel eklememiz mi gerekiyor?

Bir de güçlü kolon kontrolünde kolona bir taraftan birleşen bütün kirişlerin moment kapasitesi sıfır görünüyor.Bütün düğüm noktalarında bu değer sıfır görünüyor.
 

Ekli dosyalar

  • guclu_kolon.png
    guclu_kolon.png
    386.9 KB · Görüntüleme: 7,818
Nurgul hanım ekte yukledıgınız projeyı ınceledım, kaplama ayarlarında ruzgar yuku degerını kullanıcı tanımlı secerek +x yonunde 0.6 kn/m2 degerını gırmışsınız. Bu sekilde manuel gırış yapıldıgında program yalnızca sızın gırdıgınız degere gore hesaplama yapıyor dımı, veyahut kullanıcı tanımlı secenegını pasıf bırakıp herhangı bır deger gırmeseydınız bu defada ts498 e gore kendısı kaplamalara gelen ruzgar yuklerını hesap edecektı sanırım dogrumudur?
 
Merhaba Murat Bey;

ideCAD; DBYBHY 2007' de yer alan ve TBDY 2018' de de belirtilen birbirine dik doğrultudaki deprem etkilerinin birleştirilmesi için teker teker onlarca kombinasyon elde etmek yerine yönetmeliklerde de belirtildiği gibi en elverişsiz sonuca göre deprem yükünü belirler.


Güçlü kolon - kiriş kontrolünde programda belirlenen herhangi bir hata mevcut değildir. Projenizi gönderebilir misiniz? Hatalı bir modelleme ya da ayarlama yapmış olabilirsiniz?


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • depremli kombinasyonlar.png
    depremli kombinasyonlar.png
    15.7 KB · Görüntüleme: 7,749
  • güçlü kolon - kiriş.png
    güçlü kolon - kiriş.png
    55.3 KB · Görüntüleme: 7,749
Programda betonarme tasarımda kolon raporlarında 2.7.5 maddesinin uygulandığı yazıyor. Sadece çelikte neden uygulanmadığını merak ettim. Çünkü bu madde betonarme ve çelik tasarımı ayırmıyor. Bir de diğer yönden gelen kuvvetin 0.3 katını aynı kombinasyona eklemeden nasıl en olumsuz sonuç hesap edilmiş oluyor?

Güçlü kolon kontrolü için dosya ektedir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Bahsettiğiniz 2.7.5 Maddesi hem betonarme elemanlar hem de çelik elemanlar için uygulanarak (Ex+-0.Ey) ve (Ey+-0.3Ex) olarak arttırılarak hesaplanmaktadır.
Fakat betonarmede olduğu gibi kullanıcıya detaylı bilgi verilerek gösterilmemektedir.
 
Merhaba;

ideCAD Çelik &Betonarme 8.62; deprem yüklerinin belirlenmesinde daha önce bahsettiğim gibi hem betonarme hem çelik için birbirine dik doğrultulardaki deprem etkilerinin birleştirilmesi işlemini doğru bir şekilde gerçekleştirir. Betonarme ve çelik arasında arayüzde sonuçları gösterim farklılığı vardır.

Çelik için detaylı açıklama yapacak olursak;
- Öncelikle analiz sonuçlarında kesit tesirlerinde gördüğünüz değerler ham sonuçlardır. Birleştirilmeleri ve gerektiğinde deprem yönetmeliğinde belirtilen diğer faktörlerle arttırılarak elde edilen Tasarım sonuçları; elemanların tasarım ekranında detaylar bölümünde gösterilir. Bunun için bir örnek ile açıklayacak olursak aşağıdaki görsellerde sırası ile g yüklemesi, Ex, Ey ve tasarımda en elverişsiz pmm oranını veren G-0.7Ey için sonuçları kontrol edilebilinir.






**** Kısacası Çelik için Deprem Yönetmeliğine uygun analiz gerçekleştirilmektedir.

Diğer konu olan Güçlü Kolon - kiriş mevzusuna gelecek olursak;

- Bu kontrol deprem yükü taşıyan moment aktaran çerçevelerde gerçekleştirilmektedir. Sizin modelinizde zayıf yöndeki kirişlerinizde mafsal tanımlıdır. Program mafsal içermesi halinde güçlü kolon - kiriş tahkiki gerçekleştirmez. Bir kolona bağlanan kirişlerinizin ucunda mafsal var ise o yön momenti 0 alınmaktadır. Raporda görülen 0 değerleri şunlardır:
i) Moment aktaran çerçevelerde kolona zayıf yönden bağlanan elemanların mekanizma durumunu temsil etmediği için 0 alınarak devam edilmektedir. Kısacası güçlü kolon - kiriş kontrolüne dahil edilmemektedirler.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 5.png
    5.png
    20.5 KB · Görüntüleme: 7,700
  • 3.png
    3.png
    24.4 KB · Görüntüleme: 7,700
  • 4.png
    4.png
    27.1 KB · Görüntüleme: 7,700
  • 1.png
    1.png
    32.3 KB · Görüntüleme: 7,699
  • güçlü kolon-kiriş.png
    güçlü kolon-kiriş.png
    80.6 KB · Görüntüleme: 7,700
2.7.5. maddesinin uygulamasını betonarmedeki gibi göstermediğiniz için ben de sormak durumunda kaldım. Bir de 2007 Prof. Erkan Özer uygulamalarında hep G+Q+Ex-+0.3Ey vb. kombinasyonları kullanmış.Dolayısıyla moment eksenel kuvvet vs gerekli dayanımlar hep programdakinden fazla görünüyor.

Kolon raporunda görünen moment aktaran birleşimlerde de bir taraftaki kirişin plastik moment kapasitesi sıfır görünüyor. Bunun düzeltilmiş halini gönderebilir misiniz?

Teşekkürler.
 
2007 Deprem yönetmeliği 2.7.5 maddesinde elemanların a ve b asal ekseni doğrultusundaki iç kuvvetler der.
Bu dogrultuda, kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri vardır. Burulma momenti ve eksenel kuvvet bu doğrultuda değildir. Eğer siz bu şekilde kombinasyon yaparsanız normal kuvveti de arttırmış olursunuz.



Hocanin örnegini ayni geometri ve yük kosullarinda modelleyip cozerseniz ayni analiz sonuclarini bulursunuz. O calisma celik yonetmeligi çikmadan once yapilmis bir calismadir.
 

Ekli dosyalar

  • Deprem yonetmeligi 2.7.5.png
    Deprem yonetmeligi 2.7.5.png
    43.9 KB · Görüntüleme: 7,686
Geri
Üst