Ver 6.0050 ön-izleme

admin

Administrator
Birkaç ay içinde kullanıma sunulacak olan v6.0050'nin yeni dinamik analiz olanaklarından birkaç ekran görüntüsü (şu an geliştirme aşamasındadır).

Eğik rijit diyaframlar, ve otomatik bulunan rijit diyaframları inceleme modu

rd1.jpg


Yeni sadece response spectrum çözümünü kullanarak proje analizi opsiyonu. Gerçek dinamik analiz.

rd2.jpg



v6 kullanıcıları zaten Response Spectrum çözümü yapılıyor diyecek, v6'yı henüz kullanma fırsatını bulamamış olanlar için kısaca özetlemek gerekirse
-v6'da artık kat bazında kat yatay deprem kuvveti hesaplanmıyor. Response-X ve Response-Y adı altında 2 tane response spectrum çözümü yapılıyor, daha sonra ilgili kattaki düşey taşıyıcı elemanların spektral analiz sonucu oluşan kesme kuvvetlerinin toplamından katlara etkiyen yatay kuvvetler hesaplanıyor. (SAP2000'deki section cut komutunun kullanımına benzer şekilde-ancak program kat bilgisinden yola çıkıp otomatik olarak yapıyor).

Daha sonra bu yatay kuvvetler eksantrisite de dikkate alınarak katlara uygulanıp tekrar bir statik çözüm yapılıyordu.
v6.0050'deki analiz anlamındaki önemli bir yenilik ise tüm tasarım ve yönetmelik kontrollerinin Response çözümü+eksantrisiteden doğan etki kombinasyonlarına göre otomatik yapılabilmesi.
Hiç rijit diyaframa sahip olmayan projelerinizi de Response Spectrum yöntemi ile v6'da doğru bir şekilde çözebiliyorsunuz.

Aşağıdaki ekran görüntülerinde response spectrum+eksantrisiteye göre çözüm opsiyonu seçilince programın otomatik oluşturduğu yükleme kombinasyonlarını ve eksantrisiteyi dikkate almak için kat diyaframına etkittiği momentleri görebilirsiniz.

rd3.jpg


rd4.jpg
 
Gerçek response spectrum analizinden beklendiği üzere eleman uç kuvvetleri ve deformasyonlar mutlak değer olarak çıkmaktadır.(CQC yöntemi, istatistiksel bir etki birleştirme yöntemidir).

rd5.jpg


Projenin SAP2000'e bütün elemanlar, analysis case'leri ve kombinasyonları ile beraber eksiksiz aktarılması ve sonuçların karşılaştırılması.

rd6.jpg

Ayrıca bu ekran görüntülerinde v6'nın en önemli tasarım felsefesinden izler de bulabilirsiniz, projenizde programın otomatik tanımladığı yükler, diyaframlar, çubuk sistem, kesitler, shell'ler materyaller vs gizli saklı değil, bir mühendis olarak diğer genel amaçlı analiz programlarında olduğu gibi sizin elinizin altında.

Not:proje Sn. İnş. Müh. Mustafa ÇALI'ya aittir.
 
Yeni eklenen özelliklerden bazılarını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz:
3D sonuç inceleme penceresinde zemin gerilmelerini inceleme modu:
z1.jpg

Aynı şekilde yükleme bazında zemin emniyet gerilmesini aşan alanların gösterilmesi:
z2.jpg

Sistemdeki yükleri inceleme opsiyonu:
z3.jpg

Kirişsiz radye temelde winkler yaylarının radye sınırına göre arttırlması opsiyonu (Pseudo coupled method)
z4.jpg

Uzun raporların incelemesini kolaylaştıracak, fare imelcinin üzerinde bulunduğu sütunun açıklamasının gösterilmesi:
z5.jpg
 
Yay ve spline tipi eğri kirişlerin açılımları
curved3.jpg


Eğri kiriş sistemlerinin analiz sonuçları
curved1.jpg
 
Yeni eleman uç kuvvetleri ve analiz sonuçları inceleme arabirimi ile analiz sonrası çubuk elemanların etkilerinin incelenmesi kolaylaştırıldı:
050c.jpg
 
Geri
Üst