Enine Nervür

cassabotanic

Tanınmış Üye
ideCAD'de Enine diş , kaset döşeme tanımlayarak girilir. Enine diş konusu konstruktif bir konu değildir. Nervürlerin moment alma kapasitelerine etki eder. Sehimi azaltır. Kaset girerek halledilir başka bir yolu da yoktur. Hesaba enine dişi katmalısınız. Yani kaset döşeme olarak girmelisininiz.
 
Merhaba,

Enine diş düzenlemesi programda kaset objesi kullanılarak yapılmaktadır. Tanımlama yapılırken tipik dişlerin aynı süreklilikte düzenlenmesine dikkat edilmeli, özellikle enine diş olarak düzenlenecek diğer yöndeki bir dişin konumu ayarlanmalıdır. Enine diş her gözün ortasında teşkil edilecekse, dengeleme mesafesi ona göre verilmelidir. Aslında bu hususlar sadece "enine diş" konusu için değil, tüm nervür ve kaset sistemler için de geçerlidir.

Enine diş düzenlerken;
1- ) Sistemdeki tüm nervürler kaset objesi olarak tanımlanmalıdır. "Sürekli çözülmeyeceğinden", bir gözde nervür objesi, diğer gözde kaset objesi tanımı yapılmaması gerekir.
2-) Kaset tanımlarken dengeleme yapılacak referans objesi önemlidir. Aynı süreklilikte tanımlanacak dişlerin referans objeleri veya konumları aynı seçilmelidir.
3-) Dengeleme, referans verilen konuma göre yapılacağından başlangıç dişin mesafesi bu durum düşünelerek düzenlenmelidir.

Aşağıdaki örnekte D1 - D2 döşemelerinde enine diş düzenlenmesi yapmak istiyoruz. Bunun için döşeme ayarlarına girerek bazı parametreleri değiştireceğiz. D1 -D2 döşemelerinde bunu yaparken aynı anda D3 ve D4 döşemelerinde de dişlerin sürekli olmasını istiyoruz.



1. Önce enine diş mesafesini belirleyelim. D1ve D2 döşemlerinin tam ortasından geçmesini istiyorum. Aradaki mesafeyi ölçüp yarısını kullacağım.
Mesafe :526/2= 263 cm



2.Döşeme tıklayıp, ayarlarına giriyoruz. Kaset sekmesinde parametreleri düzenliyoruz. Referans objeleri objeleri olarak aynı konumunda oldukları için K21 ve K22 kirişlerini seçmeyi tercih ediyorum. Bu nedenle "tipik diş 1'de" başlangıç diş genişliğini 263 cm vereceğim ve tabii diş aralığını da.. "Tipik diş 2'de" ise normal diş
boyutlarının mesafelerini gireceğim.



3.Tamam tıklayıp diyalogtan çıkalım ve kaset komutunu tıklayalım. Program bu aşamada döşeme seçmemizi bekleyecek. D1 ve D3 döşemelerini seçelim. Sağ klik.

4. Şimdi K11 kirişini ilk referans, K22 kirişini 2. referans verelim. D1 ve D3 döşemeleri dişli döşeme olarak enine diş ile birlikte aynı süreklilikte oluşacaktır.



5.Aynı şekilde D4 ve D2 döşemelerini tanımlayalım. Kaset komutu tıklayalım. Geometri aynı olduğundan aynı parametreleri kullanıyoruz.

6. Sırayla D2 ve D4'ü işaretleyelim. 1. refarans K12, 2.referans K24 olacak. K23 ile K24'ün aynı hizada olduğunu dikkat çekerim. Dengeleme bu nedenle aynı oluyor.



7. Bu şekilde tüm sistemi tanımlıyoruz. En sonunda hesap yapılacak tipik dişleri belirlememiz gerekiyor. "Tipik diş belirle" komutunu bunun için kullanacağım.

8. "Değiştir/obje edit/döşeme/tipik diş belirle" tıklıyoruz. Sırayla önce D1'de, dikeyde gözüme kestirdiğim bir dişi tıklıyorum. Yatayda ise enine diş olarak teşkil ettiğim dişi tıklıyorum.



9. Şimdi, aynı şekilde diğer dişli döşemelerdeki tipik dişler önemli. Aynı süreklikte olacak dişleri tipik diş olarak belirlemek zorundayım. Sırayla bu işlemi yapıyorum.



10. Döşeme analiziyle birlikte sonuçlar kaset donatılarında görünecektir.

11. Kaset açılımları ile birlikte açılımlar düzenlenecektir.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar...
 
teşekkürler Hakan bey,

işte anlatım budur.

Aşagıda sormuş olduğum panellerdeki boşluk ile ilgili sorunada bir çözüm bulursanız sevineceğim.
 
Geri
Üst