Rm ve Km

Rijitlik ve kütle merkezi ile ilgili söylenebilecek en önemli şey binada oluşacak burulma düzensizliğidir. Birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi biri için, herhangi bir katta en büyük göreli kat ötelenmesinin o katta aynı doğrultudaki ortala göreli ötelenmeye oranını ifade eden burulma düzensizliği katsayısının 1.2'den büyük olması durumu burulma düzensizliği olarak tanımlanır. Burulma düzensizliğinin oluşmaması için perde vb rijit taşıyıcı sistem elemanlarının sistemin burulma rijitliğini arttıracak şekilde yerleştirilmemesine özen gösterilmelidir.

Yapı sistemlerinde rijitlik ve kütle merkezinin çakışması istenen bir durumdur. Bu iki merkez üst üste çakışmıyorsa bile, birbirlerine olabildiğince yakın olmalarına özen gösterilmelidir. Sistem geometrisinde yapılacak değişiklikler rijitlik merkezini etkiler. Örneğin; herhangi bir kolonun boyutlarını değiştirin ve Analiz+Betonarme yapın. Rijitlik merkezinin değiştiğini göreceksiniz.

Sistem yüklerinde yapılacak değişiklikler ise kütle merkezini etkiler. Örneğin; herhangi bir kiriş üzerindeki duvar yükü değerini değiştirin ya da kolon veya kirişler üzerine tekil (noktasal) yük tanımlayın. Tekrar Analiz+Betonarme yapıldığında kütle merkezi değişecektir.
Böyle bir durumda binada burulmalar meydana gelir. Kesitler zorlanır gereksiz yere büyür. Donatılar artar. Binada 2. mertebe etkisi oluşur.
 
Geri
Üst