Sürekli Temel Donatı ve Zemin Emniyet Gerilmesi Sorunu

serky

Üye
Merhaba, ekteki projede zemin emniyet gerilmesi çok düşük olmamasına rağmen sürekli temel kirişlerini ve ampartmanları ne kadar büyütürsem büyüteyim birçok temel kirişinde donatı yetersiz ve zemin emniyet olumsuz çıkıyor. Modellemede bir yanlışlık olup olmadığını kontrol ederseniz sevinirim.

Projede bodrum kat bulunmamasına rağmen kazı derinli 3m olacaktır. 3m derinliğini zemin katta kolononlara, perdelere ve sürekli temele - kot vererek modelledim. Bu modelleme doğru mudur?. Yardımlarınız bekliyorum, şimdidenteşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • PROJE.ide7
    938.5 KB · Görüntüleme: 682
Merhaba,

Temel veri girişinde bir sorun görünmüyor. Sürekli temel gerilmelerini arttıran nedenlerden biri temel negatif kot verilmiş olması. Bu durumda temel üzerine toprak birim hacim ağırlığı*temel derinliği kadar ilave bir gerilme biniyor. Temel üzerinde dolgu yoksa toprak birim hacim ağırlığını sıfır girerek topraktan oluşan gerilmeyi ihmal edebilirsiniz. Donatı yetersizliği ise etriyeden kaynaklanıyor. Temel yüksekliği arttırılıp, daha büyük etriye çapları seçilebilir.

İyi çalışmalar
 
kat ayarlarından bodrum kat tanımlayın -280 vererek kolon perde ve temeli neden aşagı ektiniz ki.1 nolu 4 nolu kolondaki temeliniz parçalı olmuş.
 
Merhaba

Mesela -6.mt kotunda, 1 mt kalınlıkta 20 x 20 mt radye temelli bir yapı varsa toprak birim hacim ağırlığını sıfır olarak girmezsek bu 2400 M3 toprak ağırlığı yaklaşık 5000 Ton zemin emniyet gerilmesi hesabına giriyor mu? Toprak birim hacim ağırlığı nerede kullanıldığını hesaplarda göremedim.

Teşekkürler
 
6 m lik dolgu mu yapacaksınız? Eğer öyleyse mutlaka temele bu yükü vermelisiniz. Neden böyle bir dolgu olduğunu da anlayamadım ama bu ihmal edilebilir bir şey değil. Toprak birim hacim ağırlığı sizin temeliniz üzerine otomatik yük olarak gelmez. Gelmediği için zemin emniyet hesabına da girmez.
 
Tam da söylediğiniz gibi toprak birim hacim ağırlığının hesaba otomatik katılıp katılmadığını sormak istedim. Katılmıyorsa projemizde tekil temel sürekli temel veya radye temel yaptık analiz ayarlarında bize sorduğu zemin birim hacim ağırlığı sonucu değiştirmiyor. Sıfır girebiliriz. Doğru mudur?
 
Hayır dogru değil dediğiniz. Tekil temel ve sürekli temel uzerindeki toprak yükü , temel kotuna ve zemin birim ağırlığına göre otamatik alınır. Soldan sağa, 0 -2 -4 ve -40 m kot verilmiş ornek zemin gerilmeleri kademeli artıyor. Eğer zemin birim ağırlığını sıfır verseniz sıfır hesaplanır. Girilmesi gereken kot temelde girilen kottur.
 

Ekli dosyalar

  • temel toprak.png
    temel toprak.png
    273.4 KB · Görüntüleme: 7,114
  • temel kotu.png
    temel kotu.png
    37.5 KB · Görüntüleme: 7,106
İsmail Bey

Öncelikle buradaki soru-cevap ve destek ortamı bizim çok önemli ve faydalı, anlayışları ve yardımları için tüm idecad ekibine çok teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla örnekteki tekil temelde , (temel kotu x temel alanı x zemin birim hacim ağırlığı) hesaplanıp zemin gerilmesine otomatik ilave ediliyor.Sürekli ve radye temelde zemin birim hacim ağırlığının nasıl hesaba girdiğini anlamaya çalışıyorum. Radye ve sürekli temelde bir kaç modelde denemelerimde zemin birim hacim ağırlığını sıfır olarak girdiğimde zemin gerilmeleri değişmedi.Burada hesaba girebileceği nokta sürekli temelin ampatmanları veya radye temelde çıkma varsa bu bölgeler olabilir mi?

Esas anlamaya çalıştığım nokta aşağıdaki problem 5.2 çözümünde net taban gerilmesi hesaplanırken kazılan kısım yüksekliği zemin birim hacim ağırlığı ile çarpılarak yapıdan dolayı meydana gelen gerilmeden çıkarılıyor.Bu çıkarma işi zemin etüdü raporunda yapılıp bize gelen zemin emniyet gerilmesi buna göre mi hesaplanıyor yoksa bizim bu hesabı ellle mi yapmamız gerekiyor?
 

Ekli dosyalar

  • gerilme_hesabı_ornek_1.jpg
    gerilme_hesabı_ornek_1.jpg
    325.2 KB · Görüntüleme: 7,054
  • gerilme_hesabı_ornek_2.jpg
    gerilme_hesabı_ornek_2.jpg
    543.8 KB · Görüntüleme: 7,054
muratk":131yhsvw' Alıntı:
...
Esas anlamaya çalıştığım nokta aşağıdaki problem 5.2 çözümünde net taban gerilmesi hesaplanırken kazılan kısım yüksekliği zemin birim hacim ağırlığı ile çarpılarak yapıdan dolayı meydana gelen gerilmeden çıkarılıyor.Bu çıkarma işi zemin etüdü raporunda yapılıp bize gelen zemin emniyet gerilmesi buna göre mi hesaplanıyor yoksa bizim bu hesabı ellle mi yapmamız gerekiyor?
Merhaba,
Programda girilen zemin emniyet gerilme değerine göre tahkik yapılır. Kazılan zemin nedeniyle zemin gerilme hesaplarında herhangi bir işlem yapılmaz.
Zemin emniyet gerilme değerinin hangi duruma göre verildiğini ise zemin etüdünü hazırlayan kişi/kuruma sormanız uygun olur.
İyi çalışmalar
 
Geri
Üst