Kullanıcı kaynaklı analiz hataları nasıl düzeltilir

musamusa

Etkin Üye
ANALİZ SONUCUNDA

M :
B: BU KONULAR HAKKINDA YÜZEYSEL BİGİMİZ VAR DETAYLI BİLGİLENDİRME YAPARSANIZ SEVİNİRİM.
BMH:
AS(-):

Kaymaya karşı güvensiz lik durumları

gibi hataların düzeltilmesini detaylı olarak anlatırmısınız? AYRICA DS KISMI ANALİZDEN SONRA X İŞARETİ OLUYOR BU Bİ HATAMIDIR? NE YAPMAMIZ GEREKLİ

idestatikte kolon kiriş birleşim bölgesindeki b hatasından kurtulmak için kısa kenar kesit küçültülmesi veya kaçıklık öneriliyor. kaçıklık yapılırsa kolon dışa doğru çıkıntı verip çirkin görüntü oluşturmaz mı ayrıca kirişin kolona oturduğu kısmı yani sol üst veya alt taraf yerine sağ alt veya üst taraf tan yakalayıp komple otuttunca yani 25 e 50 lik kolonun 0 cm kesiştirerek oturtturulmak yerine 50 cm lik uzunluğun tamamını kapsayarak oturtulunca b hataları çoğu zaman kayboluyor. yani komple kirişle kolonu kesiştirerek otutturunca...

kolonun herhangi bi yerinden yakalanarak kirişi otuturmanın mantığı ne idecad de ??? yardımcı olursanız sevinirim

bazen B BM BMH E HATSI çıkıyor bunların anlamı nedir yardımcı olursanız çok sevinirim.

SAYGILARIMLA
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

M: Maksimum pursantaj aşıldı hatasıdır, ilgili eleman çok fazla zorlanmış ve fazla donatı ihtiyacı oluşmuştur.
B: Deprem yönetmeliği kolon-kiriş birleşim bölgesi kontrolü sağlanamamış demektir.
K: Kesme güvenliği sağlanamadı, eleman çok fazla kesme kuvveti alıyor demektir.
S: Sehim güvenliği sağlanamadı
N: Maksimum izin verilen normal kuvvet sınırı aşıldı
Ç: Çatlak sınırı aşıldı
ab : Dep. Yön. 3.4.3.1 koşulu ilgili elemanda sağlanamadı
Br : Burulma sınırı aşıldı
Z : Zımbalama güvenliği sağlanamadı
Zg : Zemin emniyet gerilmesi aşıldı
Min : TS500 Minimum döşeme kalınlığı koşulu sağlanamadı
AS(-) : Program gereken donatıyı verilen parametrelerle seçemedi (Programın kullanmasına izin verilen donatılar bölümünde daha büyük çap seçilebilir).


Projenizde oluşan bu durumlardan M,K,S,N,Ç,Br,Min,As(-) hataları için genel çözüm olarak ilgili elemanın kesidini büyütebilirsiniz.
Diğerleri için genel olarak ya kesit büyütmeniz ya da oluşan durumu bertaraf etmek için sisteminizde düzenlemeler yapmanız gerekmektedir.
Kirişi kolona komple kesiştirerek oturtmakla neyi kastettiğinizi anlayamadım, ama kolon kiriş geometrisi aynı ise kolonun neresini yakaladığınız önemli değildir.
DS kısmının analizden sonra işaretli çıkmaması gerekir. O kısmın anlamı "donatı sabitleme" dir, o kutuyu işaretlerseniz program o andan itibaren ilgili elemana donatı seçimi yapmaz, sizin verdiğiniz donarıları geçerli kabul ederek sadece betonarme ve yönetmelik koşullarına uyup uymadığının kontrolünü yapar.
Eğer bir elemanda donatı değiştirirseniz, tekrar analizlerde değiştirdiğiniz donatının kaybolmaması için DS kısmı otomatik işaretli hale gelir, onunla karıştırıyor olabilirsiniz.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

Öncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler çok faydalı emin olabilirsiniz.

Mesala (25 e 50) kiriş ile (25 e 80) kolon üzerine oturtulmasını varsyalım (kolon yatık vaziyette(soldan sağa doğru) diyelim dik olsa da farketmez) kolonun sol baş tarafından yakala şansımız var bu şekilde kolonla kiriş teğetmiş gibi oluyor . birleşimde sağ tarafından yakalarsak (gelişmiş yakalama ile )kolonu kolonla kiriş kesişiyormuş gibi oluyor.Yani 2 yakalama şeklini de kullanabiliriz: sol üst köşede düğüm noktasından yakalanabileceği gibi sağ üst noktasını da gelişmiş yakalama ile yakalıyabiliriz.) siz kesitler aynıysa nereden yakaladığınız önemli değil demişsiniz. yani kolonun dar kenarı kirişten küçük olmadığı sürece demek istediniz sanırım.(YANİ 25 LİK KOLONA DA 30 LUK KİRİŞİ GETİRİP BAĞLANMAZSANIZ DEMEK İSTEMİŞSİNİZ HERALDE)

DEMEK İSTEDİĞİM BU B HATALARI ÇIKIYOR (KOLON-KİRİŞ BİRLEŞİM GÜVENSİZLİĞİ) ÖZELLİKLE BU KOLONA 2,3 YADA 4 TARAFINDAN KİRİŞ SAPLANIYORSA BEN BU HATALARI (B HATASI) BİRLEŞİM YERİNİ GELİŞMİŞ YAKALAMAYLA DEĞİŞTİREREK VE SONRASINDA BETONARME DİYEREK DÜZELTİYORUM. BU UYGUNMUDUR? DÜZELTTİKTEN SONRA TEKRAR ANALİZ ETTİRMEK LAZIM MIDIR? ÇÜNKÜ TEKRAR ANALİZ ETTİRDİĞİMDE HİÇ GÖZÜKMEYEN B HATALARI 5-6 KOLONDA TEKRAR ÇIKIYO KISIR DÖNGÜ DEVAM EDİYOR BETONAREMEDE DÜZELTİYORUM ANALİZ DE TEKRAR AYNI HATAYI VERİYOR. ESAS SORMAK İSTEDİĞİM BU..,,

YANİ BETONARMEDE DÜZELTME YAPTIKTAN SONRA TEKRAR ANALİZ YAPILIRMI?

BAŞINIZI AĞRITMAMIŞ OLMADIĞIMI UMUT EDİYORUM

SAYGILARIMLA

TEŞEKKÜRLER
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

Öncelikle hangi versiyonu kullanıyorsunuz?
Genel olarak projenizde en son bir tüm analiz yaptırmanız en sağlıklısı olur. Betonarme diyaloglarındaki "betonarme" butonu sadece ilgili kolon için çok kısıtlı bazı hesapları yapar (donatı hesabı ve seçimi, güçlü kolon kontrolü, birleşim bölgesi kontrolü gibi). O yüzden hata kaybolmuş gibi görünebilir, ancak tüm analiz sonrasında bütün kontroller ve tekrar sistem çözümü yapınca geri geliyor olabilir, bu normaldir. Doğrusu en son bir tüm sistem analizi yaptırmaktır.

Ayrıca son versiyonda (şu an beta test aşamasında olan 6.0050) bu anlamdaki tutarsızlıkları en aza indirmek amacıyla betonarme butonu kullanılınca tüm sistem üzerinde olabildiğince çok kontrolü (Hemen hemen bütün betonarme işlemleri ve deprem yönetmeliği kontrolleri) gerçekleştirecek şekilde bir düzenleme yaptık.

Gene de bu yeni özellik çalışmayı hızlandıracak olsa da en son bir tüm analiz (F9) ihtiyacını malesef ortadan kaldırmıyor, özellikle ciddi boyut değişimlerinde sistemin tamamen tekrar kurulup çözülmesi en doğrusu olur.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

B HATALARININ DÜZELTİLMESİ İÇİN O HALDE KESİT ARTIRMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK ANLADIĞIM KADARIYLA DOĞRU MU?
BEN DEMO VERSİYONU 5.511 ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM ŞİMDİLİK. LİSANSLI PROGRAM ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM 6 VERSİYONUNU BEKLİYORUM.

PROGRAMDA YENİYİM.B HATALARI BAŞIMIZA BELA OLUYOR TABİİ 1-KESİT ARTIRMAK KOLON VEYA KİRİŞTE VEYA 2-KAÇIKLIK VERMEK KİRİŞE DIŞINDA BİR ÇÖZÜMÜ YOK SANIRIM DEMİ?
3-DONATI AZALTMASINDAN DA BAHSEDİYORLAR BU NASIL OLACAK ONU DA BİLMİYORUM

KOLONA KİRİŞ BAĞLARKEN HERHANGİ BİR TARAFINDAN YAKALAMA GELİŞMİŞ YAKALAMA İLE NE FARK EDİYOR BUNU MERAK EDİYORUM BİR DE HA SOL ÜSTTEN YAKALAMIŞIM HA SAĞ ÜST KÖŞESİNDEN YADA ORTASINDAN AKS YARDIMIYLA DÜĞÜM NOKTASI OLUŞTURUP ORDAN YAKALAMIŞIM FARKE NE DİR?
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

Dikey bir kirişi kolona bağlarken kolonun sol üstünden yakalama, ortasından aks yardımıyla bağlama, sağ üstünden yakalama farkeder tabi ki, sonuçta sisteminiz değişik oluyor her defasında.
Ancak yatay bir kirişi kolona bağlarken farketmez, program kirişin temiz açıklığını dikkate alır.
Kolon kiriş birleşim bölgesi kesme güvenliği ile ilgili olarak yazdığınız gibi kolon boyutunu arttırabilirsiniz, bj'yi arttırmak için kaçıklıklarla oynayabilirsiniz (deprem yönetmeliğinin ilgili maddesini-3.5.2 inceleyin), ya da kiriş mesnetlerinde ortak tasarım yaptırarak kiriş donatılarını azaltabilirsiniz. (Denklem 3.11'deki As1 ve As2 parametreleri). Ancak kiriş donatıları ile pek fazla oynama imkanı olmuyor genelde, pratik olarak yapılabilecekler genelde ilk iki yöntemle sınırlanıyor.
v6 demo çıkınca bu tip sorun yaşadığınız bir durumun örnek dosyasını forumdan paylaşırsanız daha net yardımcı olabiliriz.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

dikey kirişten kastınız sanırım başlangıç noktasıyla bitiş noktası arasında kot farkı olan kiriş demi??? demo versiyonunda kayıt yapmadığı için şimdilik gönderemiyorum projemi...


kolonu çevirerek veya ortalı otutturarak bi şekilde bu b hatalarından kurtuldum ama kolon-kiriş kesme güvenliği raporunda kolonlarımın yaklaşık %80-90 ı nın kuşatılmamış olduğunu görüyorum.deprem yönetmeliğinde illa kuşatılmış olacak diye bi şart yok bildiğim kadarıyla ancak yine de insanın içine sinmiyor doğrusu bundan kurtulmanın bi çaresi varmı?

yani nasıl kuşatılmış hale getirebiliriz?

bir de '' kiriş mesnetlerinde ortak tasarım yaptırarak kiriş donatılarını azaltabilirsiniz'' demişsiniz. ortak tasarım nasıl oluyor?

kiriş donatıları ile pek fazla oynama imkanı idecad de olmayan bi özellik olduğu için öyle bi şans yok demi yoksa siz mi tavsiye etmiyosunuz?

TEŞEKKÜRLER
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

Planda dikey ve yatay kirişlerden bahsediyorum.

Birleşimlerinizin tamamının kuşatılmış olması gerekmiyor, zaten yapmanız da imkansız. Yönetmeliğin ilgili maddesini incelemenizi tavsiye ederim (madde 3.5)

(a) Kirişlerin kolona dört taraftan birleşmesi ve her bir kirişin genişliğinin birleştiği
kolon genişliğinin 3/4'ünden daha az olmaması durumunda, kolon-kiriş birleşimi
kuşatılmış birleşim olarak tanımlanacaktır.
(b) Yukarıdaki koşulları sağlamayan tüm birleşimler, kuşatılmamış birleşim olarak
tanımlanacaktır.

Birleşimlerinizin güvenli olması yeterlidir, kuşatılmış, kuşatılmamış olması sadece birleşim kontrolünde limit değeri belirler. (3.5.2.2). Tabi kuşatılmış birleşimler daha rahat kurtarır.

Ortak tasarımdan kastım mesnede komşu iki kirişin montaj donatılarının ortak olması, bu sayede kiriş mesnedinde fazladan kiriş donatısının önüne geçilmesi.
ideCAD'te kiriş donatıları ile her türlü oynama şansınız var (adet, çap değştirmek, mesnedin diğer tarafına geçip geçmeyeceğini belirlemek, komşu kirişlerde ortak donatı kullanıp bir donatı çubuğu ile birkaç kirişi birden geçmek vs).
Ancak pratikte bu durum nadiren çıkıyor, program zaten genellikle optimumu seçtiği için asıl birleşim tasarlama yöntemi kolon kaçıklıkları ile oynamak ve kolon boyutunu büyütmek oluyor.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

'' Dikey bir kirişi kolona bağlarken kolonun sol üstünden yakalama, ortasından aks yardımıyla bağlama, sağ üstünden yakalama farkeder tabi ki, sonuçta sisteminiz değişik oluyor her defasında. ''

yani üstteki cümleden kasıt her seferinde kirişin kolondaki kaçıklığı değişiyor yoksa nerden bağlarsan bağla bu senin bileceğin iş demek istiyosunuz demi? mimarinin izin verdiği ölçüde yani sonuç itibariyle istediğin yerden yakal sorun yok diyosunuz..anladığım kadarıyla

''(a) Kirişlerin kolona dört taraftan birleşmesi ve her bir kirişin genişliğinin birleştiği
kolon genişliğinin 3/4'ünden daha az olmaması durumunda, kolon-kiriş birleşimi
kuşatılmış birleşim olarak tanımlanacaktır.
(b) Yukarıdaki koşulları sağlamayan tüm birleşimler, kuşatılmamış birleşim olarak
tanımlanacaktır.''

yönetmeliğe de baktım ayrıca a maddesinde belirttiğinizle sınırlı değil sanırım

yani 40 a 40 kolonlarla 30 a 50 lik kirişlerden oluşan bi sistem de yaptığımızda yine kuşatılmamış uyarısı verebiliyor.
bunun Ve<=0.6*bj*h*fcd kuşatılmışbirleşim
Ve<=0.45*bj*h*fcd kuşatılmamış birleşim le alakası olabilir mi? yani sadece 3/4 şartı aramıyor sanırım doğru mu?

idecad kuşatılmamış kolonlarda alttaki kolonun sarılma bölgesi için bulunan enine donatı miktarının en az %60 ını birleşim bölgesi için uyguluyor mu? yoksa sadece kolon kuşatılmamıştır diye uyarı mı veriyor sormak istediğim bu tabi.

kuşatılmış birleşimlerde de bu oran % 40 bildiğiniz gibi.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

yani sarılma bölgesinde 8 adet enine donatı varsa birleşim bölgesinde 8*0.6=4.8=5 tane enine donatı koyuyor mu? yada 4 tane ise 4*.6=2.4=3 tane donatı koyuyor mu?
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

CEVABINIZI HALA BEKLİYORUM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

TEŞEKKÜRLER
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

musamusa":33uy7knb' Alıntı:
yani sarılma bölgesinde 8 adet enine donatı varsa birleşim bölgesinde 8*0.6=4.8=5 tane enine donatı koyuyor mu? yada 4 tane ise 4*.6=2.4=3 tane donatı koyuyor mu?

Otomatik uyguluyor.
 
Re: ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

musamusa":273m44kf' Alıntı:
'' ...
yani 40 a 40 kolonlarla 30 a 50 lik kirişlerden oluşan bi sistem de yaptığımızda yine kuşatılmamış uyarısı verebiliyor.
bunun Ve<=0.6*bj*h*fcd kuşatılmışbirleşim
Ve<=0.45*bj*h*fcd kuşatılmamış birleşim le alakası olabilir mi? yani sadece 3/4 şartı aramıyor sanırım doğru mu?

idecad kuşatılmamış kolonlarda alttaki kolonun sarılma bölgesi için bulunan enine donatı miktarının en az %60 ını birleşim bölgesi için uyguluyor mu? yoksa sadece kolon kuşatılmamıştır diye uyarı mı veriyor sormak istediğim bu tabi.

kuşatılmış birleşimlerde de bu oran % 40 bildiğiniz gibi.

Merhaba

Kolon kiriş birleşiminin kuşatılmış kabul edilmesi için diğer bir koşul da "Kirişlerin kolona dört taraftan birleşmesi" dir.
Kuşatılmamış birleşimlerde Birleşim bölgesindeki donatı alanı sıklaştırma bölgesindeki donatı alanı ihtiyacından ve 100 mm den az olamaz. Programda bu koşul otomatik uygulanır.

İyi çalışmalar
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

RADYE TEMEL ANALİZİNDE

1-temellerin zemin emniyet gerilmeleri kontrolünü ortalama gerilmeye göre yap seçeneği
2-temellerde negatif zemin gerilmesi kontrolü yap
3-temellerde zemin emniyeti kontrolünde deprem yüklemelerini kullan seçeneklerinden

1-ortalama gerilmeye göre hesap yapmamızın mantığı nedir neden normal gerilme dururken ortalama gerilmeye göre hesap yapıyoruz ayrıca bu seçeneği kullanmadığımızda temellerin kurtarması zor oluyor.neyaparsak yapalım. bu durum önceki versiyonların temelleri çok güvenli çözmesinden mi kaynaklanıyor(6 öncesi versiyonlar)

2-bu kontrolü yapmamızdaki amaç nedir?

3-deprem ülkesiyiz bilindiği gibi ülkemizin büyük bir yüzölçümü 1.ve 2. derece deprem bölgesi..bu durumda bunun seçenek halinde olması neden ? yani zemin emniyet gerilmesi kontrolünde deprem yüklemelerini kullanmamamızın mantığı nedir?


teşekkürler
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

ideCAD programı Türkiye dışında Almanya ve Polonya'da da yaygın olarak kullanılmakta. Bu bölgelerde deprem etkisi alınmadan hesap yapılmakta. Bu nedenle bu bölgedeki kullanıcılarımızın isteği üzerine konmuş opsiyonlardır bu opsiyonlar. Bu opsiyonları kullanmak veya kullanmamak kullanıcı insiyatifindedir. Ortalama gerilme hesabı bilimsel bir yaklaşımdır. Shellerde birim alan büyük secilirse aynı shell elemanın değişik bölgelerinde farklı tesirler hesaplanmakta böylece gercek sonuçtan uzaklaşabilmektedir . Bu olumsuzluğu gidermek için ya shell elemanlarınızı küçültmeli ya da shell elemanlarda ortalama hesaplamalısınız. Size kalmış bir durum.
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

musamusa":22ikeqgv' Alıntı:
RADYE TEMEL ANALİZİNDE

1-temellerin zemin emniyet gerilmeleri kontrolünü ortalama gerilmeye göre yap seçeneği
2-temellerde negatif zemin gerilmesi kontrolü yap
3-temellerde zemin emniyeti kontrolünde deprem yüklemelerini kullan seçeneklerinden

1-ortalama gerilmeye göre hesap yapmamızın mantığı nedir neden normal gerilme dururken ortalama gerilmeye göre hesap yapıyoruz ayrıca bu seçeneği kullanmadığımızda temellerin kurtarması zor oluyor.neyaparsak yapalım. bu durum önceki versiyonların temelleri çok güvenli çözmesinden mi kaynaklanıyor(6 öncesi versiyonlar)

2-bu kontrolü yapmamızdaki amaç nedir?

3-deprem ülkesiyiz bilindiği gibi ülkemizin büyük bir yüzölçümü 1.ve 2. derece deprem bölgesi..bu durumda bunun seçenek halinde olması neden ? yani zemin emniyet gerilmesi kontrolünde deprem yüklemelerini kullanmamamızın mantığı nedir?


teşekkürler

Merhaba,

1.sorunuz:
Zemin verileri deneysel sonuçlarla elde edilmekte, özellikle temel hesaplarında 1.derecede önemli zemin yatak katsayısı değeri zemin cinsine göre büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin "Kil, yarı sert" sınıfında olduğu kabul edilen bir zeminin yatak katsayısı Ko=1000 ~ 1500 aralığındayken, "kil, sert" sınıfında olduğu kabul edilen zeminin yatak katsayısı K0=1500 ~ 3000 aralığındadır. Biz ise projelerde zemin yatak kaysayısını (1) tek bir değer olarak kabul etmek durumundayız. Örneğin çoğumuz "kil, sert zemin sınıfı" için ortalama Ko= 2000 eğerini kabul ederiz. Temel sisteminde taban alanı büyükçe bu değerin değişkenliği daha fazla olabilir.

Zemin sınıfına göre yatay katsayıları:
Kil,plastik Ko=500 ~ 1000
Kil, yarı sert Ko=1000 ~ 1500
Kil, sert Ko=1500 ~ 3000
Dolma toprak Ko=1000 ~ 2000
Kum, gevşek Ko=1000 ~ 2000
Kum, orta sıkı Ko=2000 ~ 5000
Kum, sıkı Ko=5000 ~ 10000
Kum-çakıl, sıkı Ko=10000 ~ 15000
Sağlam şist Ko> 50000
Kaya Ko>200000

İkinci husus ise zeminin yapı yükleri altında vereceğidir ve tepkinin şekli çok da belirgin değildir. Zemin, yapıdan gelen yüklere göre yine zemin cinsine göre farklı davranışlar gösterebilir. Sadık Köseoğlu, Temeller kitabında(2), zeminin kırılma noktasına kadar oluşabilecek deformansyonları üçe ayırmıştır. Elastik deformasyon, plastik deformasyon ve kompresif deformasyon. Elastik deformansyonda yük kaldırıldığında zemin eski durumuna gelir. Plastik deformansyonda ise yük kaldırıldığında ihmal edilebilir bir deformasyon gösterir. Kompresif deformansyon ise su ve havanın zemin içinden dışarı çıkarak boşluk hacminin azalması ve danelerin birbirine yaklaşması ile açığa çıkan deformasyondur. Daha ayrıntı bilgiler ilgili kitaptan izlenebilir.

Şimdi, hesap sonucunda açığa çıkan zemin gerilmesinin maksimum zemin gerilmesinden küçük olup olmadığını teyit etmek durumundayız. Yapı tabanında zeminin her noktasında açığa çıkan deformansyonlar yapı etkilerine göre farklılıklar gösterecektir. Özellikle perde ve uzun kolon altlarında bazı bölgelerde ani moment artışından dolayı diğer bölgelere göre çok daha büyük deformansyonlar oluşabilecek ve bu deformansyonlar dolayısıyla o noktalardaki zemin gerilmeleri temelin diğer bölgelerine göre fazla çıkacabilecektir. Tüm temel sistemini bu noktalarda açığa çıkacak büyük zemin gerilmesine göre donatılandırmak ne kadar isabetli olur? Mühendis bu noktada, zeminin öngörülen davranışını gözlemlerek uygun bir çıkış yolu bulabilmelidir. Ortalama gerilme bu anlamda bizlere verilmiş seçeneklerden biri olarak değerlendirilmelidir.

2.sorunuz:
Bunun yanıtı yine 1.yanıtta bulunmaktadır. Yapı yükleri altında özellikle deprem yüklerininin tersine etkiği kombinasyonlarda düşeyden oluşan etkilerin temeli yukarıya kaldırıp kaldırmağını gözlemlemek durumundayız. Program temel sisteminde negatif yay yerleştirmesine karşın mühendis temelin böyle bir davranışına izin verip vermeyeceğine karar vermelidir. Yapı bir noktadan çökerken diğer noktada yukarı kalkabilir. Temeli dizayn ederken bu seçenekle programın bizleri uyarmasını sağlıyoruz. Yapı sisteminde değişikliğe gidilip gitmeyeceğine karar veriyoruz.

3.sorunuz:
Bunu bir olanak olarak algılayın. Ülkemizde deprem gerçeği var. Tüm yapılarımızı depremli duruma göre dizayn etmek zorundayız. Bunun dışında depremsiz diyaznı da olanak olarak vermek durumundayız. Örneğin bir güçlendirme projesi yapabilirsiniz ve zamanında deprem tesirleri temelde dikkate alınmamış olabilir. Siz de çözüp sistemin durumuna bakmak isteyebilirsiniz. Benzer şekilde program yurt dışında da kullanımdadır. Örneğin Libya'da A0 değeri 0.02 alınmakta ve mühendis bu seçeneği kullanmamaktadır.

İyi çalışmalar...

(1)- Zemin yatak katsayısını zemine yayacak yöntem 6.0051 versiyonunda programa eklenmiştir. (Winkler)
(2)- Sadık Köseoğlu Temelller sy:21
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

ÖNCELİKLE YANITLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
1. SORUM İÇİN VERMİŞ OLDUĞUNUZ YANITTA

''Özellikle perde ve uzun kolon altlarında bazı bölgelerde ani moment artışından dolayı diğer bölgelere göre çok daha büyük deformansyonlar oluşabilecek ve bu deformansyonlar dolayısıyla o noktalardaki zemin gerilmeleri temelin diğer bölgelerine göre fazla çıkacabilecektir. Tüm temel sistemini bu noktalarda açığa çıkacak büyük zemin gerilmesine göre donatılandırmak ne kadar isabetli olur?'' demişsiniz.

GERİLMELERİN FAZLA OLDUĞU BÖLGELERDE İLAVE DONATILARIN KONULDUĞU, GERİLMELERİN FAZLA ÇIKMADIĞI BÖLGELERDE DE NORMAL DONATILARIN KONULDUĞU ÇÖZÜM YÖNTEMİ OPTİMUMU BİZE VERİR SANIRIM.

YANİ ORTALAMA GERİLMEYE GÖRE HESAP: MAKSİMUM BÖLGEDEKİ GERİLMEYE YETERSİZ GELEBİLME İHTİMALİ BULUNAN HESAPTIR VEYA ORTALAMA GERİLME HESABINI KULLANMADAN YAPILAN HESAP: MAKSİMUM GERİLMENİN OLDUĞU BÖLGEYİ TEMELİN BÜTÜN KISIMLARINDA AYNI GERİLME VARMIŞ GİBİ YAPILAN HESAP (AŞIRI GÜVENLİ HESAPTIR) ANLADIĞIM KADARIYLA BU DOĞRU MUDUR? BİZ ORTALAMA GERİLMENİN YETERLİ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORSAK KULLANMALIYIZ ÖYLE Mİ?

(1)- Zemin yatak katsayısını zemine yayacak yöntem 6.0051 versiyonunda programa eklenmiştir. (Winkler)

BU YÖNTEM (6.0051 VERSİYONU) OPTİMUM GERİLME YANİ BELİRLİ BÖLGELERDE MAKSİMUM BELİRLİ BÖLGELERDE AZ BELİRLİ BÖLGELERDE NORMAL OLAN VE ONA GÖRE DONATILANDIRMA VE BOYUTLANDIRMANIN YAPILDIĞI YÖNTEM Mİ DİR ?DAHA MI KULLANIŞLI VE EKONOMİK OLMUŞTUR TEMEL HESABI BU VERSİYONDA?

2- Program temel sisteminde negatif yay yerleştirmesine karşın mühendis temelin böyle bir davranışına izin verip vermeyeceğine karar vermelidir. Yapı bir noktadan çökerken diğer noktada yukarı kalkabilir.

BİZLER BU TEMELİN BU ŞEKİLDE DAVRANACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ZAMAN MI BU SEÇENEĞİ İŞARETLİYORUZ? YOKSA ÖYLE BİR DAVRANIŞ VAR MI YOK MU PROGRAMIN ONU TESPİT ETMESİ İÇİN Mİ İŞARETLİYORUZ.

YAZDIKLARIM TAMAMEN ÖĞRENME MAKSATLIDR BU ARADA KENDİMDE TEKRAR OKUYORUM SİZE GÖNDERMEDEN ÖNCE
YARGILIYOMUŞUM GİBİ OLMUŞ BAZI YERLER YANLIŞ ANLAŞILMASIN BEN ÖĞRENMEK İSTİYORUM BİLMEDİĞİM ŞEYİ VE YARGILARIM YANLIŞ TA OLABİLİR DOĞRU DA BEN DE ZATEN ÖĞRENMEK İÇİN SORUYORUM KESİNDİR KATİDİR DEMİYORUM SAYGILAR

TEŞEKKÜR EDERİM
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

ideCAD deki bu opsiyonlar sadece zemin emniyet gerilmeleri içindir. Donati hesabı deprem +- düşey yukler sonucu için çikan momenlere göre en elverişsiz kombinasyonu dikkate alacak şekilde yapılmaktadir. Zemin emniyet kontrolunde kullanıcının temel sisteminde insiyatif kullanması için bu opsiyonlar vardir. Bence bu konuya bukadar kafa takmayın. Bazı muhendisler hala ust yapının toplam ağırlığını radye alanına bölerek hesap yapmakta bu da çok hatalı olmamakta. Bir radye sisteminde negatif gerilme çıkarmak baya yetenek ister. Negatif deplasmanlar her koşulda hesaplanır. Fakat rapor alırken sizi bağlamasın istiyorsanız negatif gerilmeleri dikkate alma opsiyonunu işaretleyin. İşaretli değilse gözünüzden kaçabilir.

Elastik zemine oturan plak teorisiyle yapılan çozüm sonucu duğum noktalarında çokmeler hesaplanır. Bu çokmeler yatak katsayısıyla çarpılarak zemin gerilmeleri hesaplanır. 1m2 alan içinde sadece 1 noktada zemin gerelmesi sıçrama yapabilir. Ornek verecek olursak 1m2 alanda 25 cm mesh seçtiniz diyelim 16 tane nokta oluşur. bu 16noktanın 15 inde 17 t / m2 gerilme varsa 1 tanesinde 35 t/ m2 olabilir. Siz bunu zemin gerilme yayılışında inceler ve iniyatif kullanıp ortalama zemin gerilmesine göre hesap yap diyebilirsiniz. Bu sıçramaları bertaraf etmenin başka yolları da vardır. Ust yapı ve alt yapıyı birlikte hesaplayabilirsiniz veya perdelerinizi shell eleman olarak tanımlayabilirsiniz. Veya radye de bölgesel yaylar tanımlayabilirsiniz. Ve hatta ust yapıda değişiklikler yapabilirsiniz.

ideYAPI nın 6 versiyonuyla eklediği çoklu yay her zaman en ekonomik sonucu verecek diye bir genelleme yapamayız.

Siz ideCAD e yeni mi başladınız . Ve eğitim almadınız mı ?
 
Re: KULLANICI KAYNAKLI ANALİZ HATALARININ DÜZELTİLMESİ NASIL

Sanırım zemin gerilmesi ile kabuk tasarım tesirleri kavramları karışmış.

Ortalama gerilmeye göre kontrol opsiyonu sadece maksimum zemin gerilmesinin aşılıp aşılmadığının kontrolü içindir. (Temel oturma kontrolü gibi).

Betonarme hesabı için program her zaman kabuk sonuçlarından yola çıkıp (resultant stress-M11-M22) donatı hesabı yapar ve gerken yerlere gereken donatıyı koyar. Programın radyeye genel olarak atılan donatı haricinde donatı ihtiyacı tesbit ettiği alanları radye betonarme ekranından inceleyebilirsiniz. (Doğal olarak bu alanlar kolon/panel alt noktalarında ve radyeye tanımlanmış noktasal-çizgisel yüklerin olduğu yerlerde çıkar).
 
Geri
Üst