Asansör perdesi ve kirişleri

c30umsu

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
Elimde böyle bir asansör perdesi ve merdiven çizimi var.
Asansör boşluğu bu şekilde tasarlanabilir mi?
Yani asansör çevresi kirişleri için ya köşelere kolon ya da perde ile dönülmesi en uygun çözüm olmaz mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • asansör.png
    asansör.png
    73.6 KB · Görüntüleme: 5,428
Merhaba
Dost acı söyler.
Görüşüm aşağıda:
Mimari proje yapan ya acemi yada bina davranışından bilgisi az olan mimar,
Kağıt üzerinde iyi görünen ancak uygulaması iyi olmayan bir proje örneği,
Bu şekilde asansör boşluğundaki perde, bina ile bağlantısı çok zayıf olan bir eleman,
Perdenin olması binaya zarar verebilir. (Bina ayrı perde ayrı hareket edeceği için)
Çözüm için perdenin uç kısımlarına da perde ilaveleri yapsan yine zayıf bir bağlantı olacak,
Köşelere kolon koysan yer darlığı ve yine zayıf bağlantı olur,
Bence en iyisi mimari projeyi değiştirtip asansörü başka bir yere kaydırmak.

Ünver ÖZCAN
 
Haklısınız ünver bey, böyle bir mimari projenin betonarme projesini yapmayacağımın bilincindeyim. Görüşlerinizi almak istedim.
Tekrar teşekkür ederim.
 
Tasarımın sıkıntı içerdiği konusunda hemfikirim ama bu denli hassas düşünerek projeyi yapmam dediğiniz vakit, zayıf mimari tasarımların sizin gibi hassas olmayan zayıf ellerde modellenmesine de olanak sağlamış olacaksınız. Bunun yerine sıkıntı gördüğünüz kısımları mimarla görüşerek değiştirmeye çalışmak veya değiştirmek mümkün değilse de mevcut tasarım üzerinden statiğini nasıl daha elverişli yaparım diye düşünmek zannımca daha isabetli olur.

Mevcut durumda, asansör kenarları perdeli olacak şekilde modellenebilir. Bu perdelerin uçlarından, 1 ve 18. basamaklara paralel kirişler atılarak kenar kirişlere bağlanabilir. Son basamağı kirişe denk getirmek için basamak genişliklerini 1-2 cm azaltmanız gerekecek. Ayrıca perde uçlarından yatay yönde olacak şekilde kat sahanlığına doğru kirişler de bağlanabilir. Sarkan kirişler daha sonra straforla kapatılabilir veya modelleme aşamasında kat sahanlığını dişli döşeme yapmayı düşünebilirsiniz. Böylelikle bağlantınızı bir nebze güçlendirmiş olursunuz. Ayrıca merdiveni yarı-rijit analiz yaparak yapı ile birlikte çözmeniz de isabetli olur.

Bununla birlikte; doğru bir yaklaşım olur mu emin değilim ama; merdiven kovasını ve merdiven kovası silinmiş ana yapıyı ayrı sayfalarda analiz yaparak deplasmanlarını karşılaştırmak ve çıkan değerleri ana yapıya perdeler ekleyerek birbirine yaklaştırmak düşünülebilir. Deplasmanların aynı anda ve aynı yönde olacağının garantisini vermez tabi ama ilk duruma göre daha iyi olacağını tahmin ediyorum.

İyi çalışmalar.
 
Geri
Üst