Dilatasyonda kolonlar arasında 5cm boşluk yeterli mi

bir taraftan uzunluğu 40 m diğer taraftan 35m olan L şeklinde bir binam var. bina L şeklinde olduğu için 3 ayrı derz bıraktım ve temelde tek temel yaptım.

şimdi benim sorum şu binanın dilatasyonlu bir şekilde çözülebilmesi için kolonlar arasında 5cm boşluk bırakmam yeterli mi yoksa bunun haricinde ayarlarda dilatasyonlu bina şeklinde bir veri girişi var mı?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: dilatasyonlu bina

Merhabalar,
Binalar arasında DY2007 2.10.3.2 maddesine göre yükseklik hesabı yaparak uygun derz boşluğu bırakmanız yeterlidir. Diletasyonlu bina şeklinde bir ayar ideCAD'te bulunmamaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • derz boşlukları.PNG
    derz boşlukları.PNG
    75.8 KB · Görüntüleme: 2,721
Sayın lilahmiharbi,

Sorduğunuz soruyla alakası yok ama projenizle ilgili bir kaç cümle yazmak durumundayım.
Eğer projenizin statik tasarımı bu haldeyse lütfen, rica ediyorum projenizi elden geçirin.
Burada bir çok arkadaşa cevap yazıyoruz, yardım ediyoruz. Projeleri elden geçiriyoruz (ne bizim ne de ideYAPInın hiç de vazifemiz olmamasına rağmen) Kimiz zaman projelere müdahale edip yeniden yapıp geri gönderiyoruz. Bunda hedefimiz üretilen projelere asgari bir standart getirmek. Mühendislik bilimi ışığında programların da yardımıyla "içinde insanların yaşayacağı, nitelikli, ekonomik ve EMNİYETLİ" yapılar üretilmesine katkıda bulunmak. Binlerce, belkide onbinlerce insanın yaşam sorumluluğu üzerimizdeyken mühendis diploması altında ürettiğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekir. Bu çerçeveden bakıldığında projeniz fevkalade kusurlu ve mahsurlu görünüyor. Bu konuda bana kırılabilirsiniz, belki başka arkadaşlar da ileri gittiğimi düşünebilir. Fakat gördüğüm bu tasarımla ilgili uyarma görevimi yapmak zorundayım. Yukarıda belirttiğim gibi "içinde yaşayacak diğer insanları da düşünerek"

Lütfen bu projeyi sil baştan yeniden çalışın.Yaşınız küçük mü bilmiyorum. Bir büyüğünüzle birlikte çalışın. Olmadı konuya daha hakim bir küçüğünüzle birlikte çalışın.. Ne binalar ayakta duruyor. Bu bina da ayakta durabilir?! Ama elverişsiz bir durumda (biz buna deprem diyoruz, kaçıncı bölge olursa olsun) neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz.

Bir kaç yeri işaretleyip ikazda bulunacaktım. Fakat gördüklerimden sonra işaretleme işinden vazgeçtim. Sizden ve tüm arkadaşlardan özür dileyerek yazıyorum. "LÜTFEN, LÜTFEN BİRAZ HASSASİYET... "
.
.
.
 

Ekli dosyalar

  • NY1111111.png
    NY1111111.png
    622.3 KB · Görüntüleme: 2,707
  • nySDFERGD.png
    nySDFERGD.png
    442.3 KB · Görüntüleme: 2,707
Taşıyıcı sistemi oluştururken mimarmis gibi davranmayın. Kirisleri kolonlar bağlamaktan korkmayın. Yani kirislerinize bakınca binada nerelerden duvar geçiyor belli oluyor. Madem sarkan kirisi görmek istemiyor vatandaş asma tavan yapsın bi zahmet.
 
Bence NYILMAZ bey en az yazdığının iki katını da silmistir. Yazdıklarında kessinlikle haklı. Tasarımlarımizi yaparken sadece müteahhitlerin cebini değil birazda o kulübe kadar dairelere tonlarca para veren insanların canını düşünerek yapmak lazım diye düşünüyorum. Yazdıklarımda herkesin affına sığınıyorum fakat bence siz bir mühendislik ofisinde bir süre işi öğrenmeye devam edin. Bilmemek ayıp değil sonuçta...
 
Geri
Üst