Panel-Kolon

Mirza

Tanınmış Üye
Merhabalar,
Resimdeki modele ilişkin bir kaç soru...
1. Aynı düğüm noktasına 2 adet kolon tanımlamak 7 versiyonunda yapılamıyor. V8'de böyle bir model tanımlamak mümkün mü?
2. Eğer V8'de de böyle bir veri girişi yapılamıyorsa şayet;
1 nolu elemanı "kabuk olarak modelle" seçeneği kapatılmış panel objesiyle girmek (çubuk olarak görmek) ve 2 nolu elemanı kolon olarak girip eğiklik vermek doğru bir yaklaşım olur mu?
Program bu şekilde veri girişi yapılan sistemde 1 nolu elemanı kolon olarak tanır mı?
(raporlarda kolon başlığı altında görünüp görünmemesi önemli değil) teorik olarak doğru bir giriş yapılmış olur mu? Bu yaklaşım hatalıysa şayet, neden?

iyi çalışmalar, saygılar...
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    20.2 KB · Görüntüleme: 4,043
Merhaba,

7 ve 8 versiyonda da aynı düğüm noktasına iki kolon çizilmesi engellenmiştir.
Resimde görülen iki kolon modelde radye temele bağlanıyorsa Bir kolonu diğer kolonun düğüm noktasının 1cm ötesine çizerek modelleyebilirsiniz.

Eğer bu modeli ara katta yapmanız gerekiyorsa, kolonların alt kat kolonu ile olan bağlantısı kontrol edilmeli, kolon mesnet koşulları ayarlanarak ve kolon düğüm noktaları arasında rijit link kullanılarak çubuk eleman olarak modellenebilir.

Modelinizin diğer kısımlarını görebilirsek daha detaylı bilgi verebiliriz.
 
"Resimde görülen iki kolon modelde radye temele bağlanıyorsa Bir kolonu diğer kolonun düğüm noktasının 1cm ötesine çizerek modelleyebilirsiniz."

bu önerinizden kastınız sanırım düğüm noktasından ziyade bir kolonu diğerinden 1 cm ötede modellemekti zira ikinci kolon, birinci kolonun boyutları içerisine hiç bir yere bağlanamıyor...(bkz. resim 1)

panel objesiyle modelin tanımlanmasına ilişkin görüşlerinizi de aktarırsanız seviniriz...

ide çelik modülünde; betonarme düğümlere, çelik elemanlar tanımlanabilmekte, aynı mantıkla betonarme elemanların da bağlanabilmesi programın tasarım yelpazesini genişletecektir diye düşünüyorum...

tasarlanmak istenen model ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • 2.JPG
    2.JPG
    72.4 KB · Görüntüleme: 3,982
  • 3.jpg
    3.jpg
    76.7 KB · Görüntüleme: 3,981
Merhaba, önerileriniz bizim için çok değerli. Programi bir üst seviyeye taşımak her zaman önceliğimizdir. Bildiriminizi dikkate alıp değerlendireceğimizden emin olabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.
 
Merhaba,

Gönderdiğiniz görsele göre yakalaşık bir modelleme yaptım. Temele bağlanan ve kesişen kolonları tanımlayabilmeniz için eğik olan kolonu 1-2 cm öteye çizmeniz gerekiyor.
Eğik kolon planda başka bir yerde çizilmiştir sonra yerine taşınmıştır.
Analiz modelinde mesnetler ile ilgili bir problem yok. Tüm elemanlar kolon olarak modellenmiştir. Modeli program otomatik oluşturmuştur. Mesnet koşulları veya rijit bağlantı gibi bir düzenleme yapmadım.
Burada kesişen iki kolon temelde birleşiyor ve iki bağımsız çubuk eleman gibi modelleniyor, kesişim bölgelerindeki değişken kesit durumu ihmal ediliyor.

Perde olarak modellemek isterseniz
Perdelerde kolon-kiriş birleşim güvenliği kontrolleri yapılmaz. Zımbalama kontrolleri yapılmaz
Perde min pursantajı kolonlar ile farklıdır. Donatıyı düzenlemeniz gerekir.
Perde çizimleri farklıdır. Kolon aplikasyon ve detaylarında düzenlemeniz gerekir. Örn. Gövde donatısı yerine , kapalı etriye çizmeniz gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • eğikkolon.ide85
    1.9 MB · Görüntüleme: 408
  • eğikkolon.png
    eğikkolon.png
    371.7 KB · Görüntüleme: 3,940
Merhaba Yasin Bey,

Henüz V8'e geçiş yapmadığım için eklediğiniz modeli inceleyemedim ama maksat hasıl oldu bende.
Kolonu taşıyarak modeli tasarladım, dediğiniz gibi herhangi bir sorun yok. Değişken kesit bölgesi için 2b objelerle gerekli müdahaleleri yaparak sonuca gidilebilir buradan.
Çözüm önerisi için teşekkürler.

İsmail Bey, forumda olan veya olmayan tüm kullanıcıların görüşlerini dikkate alıp değerlendirdiğinizden şüphemiz yok, programın gelişim süreçlerinden de rahatlıkla görülebilmekte, alakanız için teşekkürler.

iyi çalışmalar, saygılar...
 
Geri
Üst