Nervürlü ve Kaset döşeme diş sürekliliği zorunlu mudur

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Re: Nervürlü ve Kaset döşeme diş sürekliliği zorunlu mudur?

Sayın idecad ailesi bu sorunun cevabı tam olarak siz verebileceginizi düşünerek sizden yardımcı olmanızı rica edecegim.
İdecad programı hesabı dogru yapabilmesi açısından
Bir yapıda Nervürlü ve Kaset döşeme diş sürekliliği kesinlikle zorunlu mudur?
Farklı döşeme türleri (plak, dişli, kaset )bir arada kullanılması durumunda diş sürekliliği sağlanamama durumunda ne yapmalıyız?

Diğer linklere yönlendirme yapmadan cevap verirseniz sevinirim. Bazen yönlendirilen linkler cevap verilen soruyu tam anlamıyla kapsayıcı olmaya biliyor.

Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Re: Nervürlü ve Kaset döşeme diş sürekliliği zorunlu mudur?

Sorunuz: İdecad programı hesabı dogru yapabilmesi açısından
Bir yapıda Nervürlü ve Kaset döşeme diş sürekliliği kesinlikle zorunlu mudur?
Cevap: Zorunlu degildir.

Diger sorunuz: Farklı döşeme türleri (plak, dişli, kaset )bir arada kullanılması durumunda diş sürekliliği sağlanamama durumunda ne yapmalıyız?
Cevap: Olabildigince surekli hale getiriniz. Ve elastik diyafram secenegi ile cozum yapiniz.

Benim size onerim: Her durumda elastik diyafram ile hesap yapin. Yeni cikacak deprem yonetmeligi elastik diyafram ile hesabi
her zaman , her yapida ve her turlu doseme tipinde zorunlu hale getiriyor. 7.11.3 maddesine göre ; Kirişli ve kirişsiz döşemeli binaların döşemelerindeki düzlem içi eksenel ve kayma gerilmeleri,elastik diyafram kabulü ile hesaplanacaktır.(Elastik diyafram,yarı rijit diyafram anlamına gelmektedir.)
 
Sayın Hakan Şahin Bey,
İnanın aklım karıştı. linkte Sıkça sorulan sorular ve cevapları başlığı altında "33) Nervürlerde enine diş nasıl tanımlayabilirim?
Enine diş düzenlemesi programda kaset objesi kullanılarak yapılmaktadır. Tanımlama yapılırken tipik dişlerin aynı süreklilikte düzenlenmesine dikkat edilmeli, özellikle enine diş olarak düzenlenecek diğer yöndeki bir dişin konumu ayarlanmalıdır. Enine diş her gözün ortasında teşkil edilecekse, dengeleme mesafesi ona göre verilmelidir. Aslında bu hususlar sadece enine diş konusu için değil, tüm nervür ve kaset sistemler için de geçerlidir.

Enine diş düzenlerken;
1) Sistemdeki tüm nervürler kaset objesi olarak tanımlanmalıdır. Sürekli çözülmeyeceğinden, bir gözde nervür objesi, diğer gözde kaset objesi tanımı yapılmaması gerekir.
2) Kaset tanımlarken dengeleme yapılacak referans objesi önemlidir. Aynı süreklilikte tanımlanacak dişlerin referans objeleri veya konumları aynı seçilmelidir.
3) Dengeleme, referans verilen konuma göre yapılacağından başlangıç dişin mesafesi bu durum düşünülerek düzenlenmelidir.

Aşağıdaki örnekte D1 - D2 döşemelerinde enine diş düzenlenmesi yapmak istiyoruz. Bunun için döşeme ayarlarına girerek bazı parametreleri değiştireceğiz. D1 -D2 döşemelerinde bunu yaparken aynı anda D3 ve D4 döşemelerinde de dişlerin sürekli olmasını istiyoruz." bilgilendirmede bulunmuşsunuz.

Özetle sormak istediğim tipik dişlerin sürekli olmaması durumunda (yani döşeme hesap refarans elemanlarının sürekli olmaması durumunda) (yanyana nervür,kaset,plak döşeme olması durumunda) kullanıcının programın hesaplarında müdahele etmesi, katkıda bulunması veya el ile hesaplaması gereken bir durum varmıdır?

Yardımcı olmanız dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim
 
engineer_yildiz":1i3x9lww' Alıntı:
Özetle sormak istediğim tipik dişlerin sürekli olmaması durumunda (yani döşeme hesap refarans elemanlarının sürekli olmaması durumunda) (yanyana nervür,kaset,plak döşeme olması durumunda) kullanıcının programın hesaplarında müdahele etmesi, katkıda bulunması veya el ile hesaplaması gereken bir durum varmıdırYardımcı olmanız dileğiyle. İyi çalışmalar dilerim

Merhaba,

Kullanıcının programın hesaplarında müdahele etmesi, katkıda bulunması veya el ile hesaplaması gereken bir durum yoktur. Yonetmelikler acisindan da bir zorunluluk yoktur. Kullanıcı nervür ve/veya kaset dişlerini sürekli tanımlamazsa, nervür ve/veya kaset dişlerini sürekli tanımlamamış olur. Sürekli tanımlarsa sürekli tanımlamış olur. Kısacası girdiği sisteme göre analiz ve tasarım yapmış olur. Uygulama ile tasarımın birbirine uyumluğu sistem seçimiyle, proje yapanın tercihleriyle alakalı bir durumdur. Dişler uygulamada nasıl dengelenecekse programda o şekilde girilir. Enine diş programda otomatik atılmaz. Kullanıcı enine dişi kendisi tanımlamak zorundadır.

Siz projeyi incelerken, yerinde uygulanması planlananla, programda girilenin aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Atıfta bulunduğunuz yanıtta ise 7 ve 8 versiyonunda enine diş düzenlemesinin nasıl yapılacağı anlatılmıştır.
Enine dişin otomatik atılması 9 versiyonu için planlanan işler listesindedir.

Konunun daha iyi anlaşılması bakımından aşağıda bazı soru ve cevaplar da eklenmiştir.

ideCAD programı data girişi açısından, nervür tanımlarken dişler mutlaka denk gelmeli mi? Hayır

Gelmezse yaptığım sistem statik açıdan doğru çözülür mü?....................................... Çözülür

Hangi sistem daha güvenlidir? ......................................................................... Dişleri sürekli dengelenmiş sistem

Mühendislik açısından dişleri denk getirmeli miyiz?................................................ Evet
 
Geri
Üst