Sürekli temel ve radye temel

evanes07

Etkin Üye
İyi günler; attığım projede önce radye temel ile çözdüm, sonra temel kotu -4.20 m kadar inecekmiş bunu ancak sürekli temel yapabilir dediler, ben de sürekli temel ile ilgili fazla tecrübem olmadığı için anlamadım, 4.20 m aşa inince neden radye temel olmuyo sürekli temel gerekiyor ? Sürekli temeli çizdim geometri kontrolünde hata vermedi, raporda ise
bir kolonda M hatası aldım nasıl giderebilirim ? Bir de raporda sürekli temelin moment değeri anormal çıktı? Tabi bunlardan önce sürekli temel çizimim doğru mu ? Yönetmeliğe aykırı hatalar nelerdir acaba ? Sürekli temelde amaç temeli olabildiğince eşit havuzlara bölmek midir ? Kaldı ki bu haliyle metraj aldığımda radyeye göre temel beton ve demiri bariz düşük çıktı, sürekli temel genelde ekonomik mi oluyor ? Bilgi alabilirsem sevinirim..

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
evanes07":1zwn5l8e' Alıntı:
İyi günler; attığım projede önce radye temel ile çözdüm, sonra temel kotu -4.20 m kadar inecekmiş bunu ancak sürekli temel yapabilir dediler, ben de sürekli temelle ilgili fazla tecrübem olmadığı için anlamadım, 4.20 m aşa inince neden radye olmuyo sürekli temel gerekiyor ? Sürekli temeli çizdim geometri kontrolünde hata vermedi, raporda ise
bir kolonda M hatası aldım nasıl giderebilirim ? Bir de raporda sürekli temelin moment değeri anormal çıktı? Tabi bunlardan önce sürekli temel çizimim doğru mu ? Yönetmeliğe aykırı hatalar nelerdir acaba ? Sürekli temelde amaç temeli olabildiğince eşit havuzlara bölmek midir ? Kaldı ki bu haliyle metraj aldığımda radyeye göre temel beton ve demiri bariz düşük çıktı, sürekli temel genelde ekonomik mi oluyor ? Bilgi alabilirsem sevinirim..

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba,

Süreki temel raporı alın. Sürekli temellerin sol ve sağ ucundaki mesnetleri kontrol edin. Konsol temel kirişleri dışında her bir elemanda mesnet adı yazıldığını görmelisiniz.


TK60 S13'e bağlanmamış, temel kirişi boşta tanımlanmış.

TK59 S13 ve S14'e bağlanmamış, temel kirişi boşta tanımlanmış.

TK38 P01'e sağda bağlanmamış, temel kirişi boşta tanımlanmış

T39 P01'e solda bağlanmamış, temel kirişi boşta tanımlanmış

TK61 S16'ya bağlanmamış, temel kirişi boşta tanımlanmış

P01 altına temel tanımlanmamış. Panelin düğüm noktaların yakalayacak şekilde ismi aynı olan temel kirişleri girmeniz gerekir.

Bunları düzelttikten sonra TK62'de zemin emniyet problemi kalıyor. Bunu aşmak için TK62-TK63'e temellerine sağdan soldan 30 cm ampatman verin.

Analiz yaptıktan sonra kolonda m hatası ortadan kalkacak. Sürekli temel momentleri de olması gerektiği seviyede görünecektir.


Not : proje 7 versiyonu projesidir. Mesaj 7 versiyonu veri giriş kuralları çerçevesinde yazılmıştır.
 

Ekli dosyalar

  • sdk_ornekverigirisi.cde
    1.3 MB · Görüntüleme: 314
  • hatalıverigirişisüreklitemelraporu.PNG
    hatalıverigirişisüreklitemelraporu.PNG
    35.6 KB · Görüntüleme: 6,630
  • doğruverigirişindesüreklitmeel raporu.PNG
    doğruverigirişindesüreklitmeel raporu.PNG
    55.4 KB · Görüntüleme: 6,628
Merhaba
evanes07:25qnogf8' Alıntı:
İyi günler; attığım projede önce radye temel ile çözdüm, sonra temel kotu -4.20 m kadar inecekmiş bunu ancak sürekli temel yapabilir dediler, ben de sürekli temel ile ilgili fazla tecrübem olmadığı için anlamadım,
Sn evanes07
Ben Proje yapmayı çok ciddi bir iş olarak görüyorum,
Proje üzerindeki her çizginin, noktanın, hesabın, .... açıklamasını sorulduğunda yapabilmelisiniz,
Yeterli bilgi birikiminiz yok ise anlamadan proje yapmayınız,
Forumda sorulara verilen cevapları incelemenizi öneririm,
Hiç istemediğiniz hatalar yaparak başınızı belaya sokabilirsiniz,
Bir meslektaşınız size samimi bir uyarısı olarak kabul ediniz.

Ünver ÖZCAN
 
Öncelikle cevaplar için teşekkürler, ben olağanüstü sağlık problemlerim olduğu için hiç kimseden yardım alamadan sadece 4 ay idecad çalıştım ve sonrasında şuana kadar 15 yakın reelde proje çizdim, idecad forumda bir dünya okuyarak, sorarak, araştırma yaparak geri dönüş almadan bu projeleri çizdim, fakat şuana kadar hepsinde radye temel çözdüm..henüz 7-8 aydır reelde proje çizdiğim için sürekli temel karşıma çıkmadı ve şuana kadar araştırmadım, mesajda zaten söledim sürekli temel konusunda acemiyim dedim..Ayrıca Hakan beyin belirttiği tüm kolon bağlantı noktalarındaki hatalar, kolonlara çalışma esnasında sürekli çok fazla kaçıklıklar verdiğim için düğüm noktaları öteye gitmiş, ve forumda sölenen sürekli temeller kolon düğüm noktalarından mutlaka geçecek dendiği için ben de oralardan geçirmeye çalıştım..Ayrıca perdeden nasıl geçeceğini bilmiyordum onu da öğrenmiş oldum...ve ayrıca projeyi buraya attıktan sonra sürekli temel konusunda bir dünya araştırma yaptım, benim projeme göre -4.20 m kotuna kadaar kazı şartı olduğu için ve -2.60 bodrum taban kotu olması gerektiği için 15 cm de muhtemel bodrum döşemesini düşününce 145 cm lik bir sürekli temel kiriş yüksekliğine sanırım ihtiyaç var, fakat temel üstüne dökülecek grobeton vs. diğer malzemeler de hesaba katılınca bu yükseklik biraz düşebilir sanırım, sonrasında 145 cm lik bir temel kiriş yüksekliği ampatmansız kurtarması imkansız ve uygun miktarda ampatman verdim, kiriş genişliğini düşüp ekonomi ve performans için ideal ebatları buldum..Ayrıca sürekli temelde birçok hatanın geometri kontrolünde çıkmaması da nacizane bir eksiklik...Saygılarımla..
 
Rica etsem tekrar attığım projede, gözünüze çarpan bir hata var mı bakabilir misiniz? Kolonların hepsini temel kirişlerine tam oturtmak gerektiği için yeniden düzenledim, 160 cm yükseklik için ampatman verdim, fakat temel çizimi aldığımda 2 nolu aksın kesiti üçgen çıktı ? Bir de bodrum tabanı temel kirişlerinin üst kotuyla aynı mı olacak ? Bu şekilde olursa 4.20 m kazı gereken alan için -2.60 bodrum tabanı için ampatmanıyla birlikte 160 cm temel kiriş yüksekliği gerekiyor sanırım ? Ek olarak, S103 nolu kolonu tam kirişe oturtmak için saplama temel kirişi çıkmadan en makul nasıl yapabiliriz ?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
evanes07":2l4rcfni' Alıntı:
fakat temel çizimi aldığımda 2 nolu aksın kesiti üçgen çıktı ?
K187 temel kirişinin perde mesnetinde trim yöntemini değiştirin veya kirişin kaçıklığını tanımlı 38 cm yapın sorun kalmayacaktır. Bu islem 8 versiyonunda otomatik yapilmaktadir.
 
Teşekkürler..Bir ricam daha olacaktı; bu proje için kiriş yüksekliği 160 cm olacağı için sürekli temeli belediye kabul etmiyor, -2.60 taki bodrumun 1.60 m altına radye yaptım, gene bodrum altına 130 cm yüksekliğinde çevre perdeler koydum, bodrum taban döşemesinin altındaki 130 cm yüksekliğindeki boşluk dolgu olacak, böyle bir durumda dolgu hesabını programda yapmak gerekmiyor mu? Bodrum taban döşemesi de olacak, bu durum programda nasıl hesaplanıyor?
 
Geri
Üst