Kirişsiz plak döşeme

Merhaba
Önerilerim
--Perdeler tek yönlü olmuş diğer tarafa da yeterli olacak şekilde perde koyun,
--Hareketli yükler katlarda az çatıda fazla,
--Duvar yükleri varsa çizgisel yük olarak girin.
--1.Bodrum katta dışlarda perde yok kat genel ayarlarındaki tiki kaldırın,
--Döşemelerdeki DS kaldırıp,
--Merdiven ve asansör boşluğunu ile temeli de girip analiz yaptırın.

Ünver ÖZCAN
 
ünver bey bodrum katın yarısını perde yaptığımızda döşemelrde kalınlık kurtarmadığına dair hatalar alıyorum sürekli. Kirişsiz döşemeler perdelere bağlanınca karşılaşıyorum bu durumla.
 
Bu tip döşemelerde betonarme hesap akslarını kontrol etmelisiniz. Program döşemenin yapısına bağlı olarak otomatik betonarme hesap aksı tipi tanımlar. Konsol döşeme olmaması gerektiği halde konsol döşeme gibi görür. Yada donatı tipi düz piye veya başka şekilde olur. Oysa sizin istediğiniz kirişsiz döşeme donatı tipidir. Bu durumda donatılandırma tipine bağlı program olarak kalınlık sorgulaması yapar. O zaman da yetersiz kalınlık uyarısı alıyorsunuz.
Örneğin sizin projenizde 1. bodrumdaki D174 döşemesindeki 8 nolu hesap aksı P37 perdesinden konsolmuş gibi çalıştırılmak istenmiş. O zaman da program 19.25 m lik konsol bir döşeme gibi gördüğü için kalınlığı yetersiz buluyor.

Yapılası gereken şey:
Betonarme hesap aksı edit komutu ile
1- Döşemenin nasıl çalıştığına karar verip ona göre editleyin
2- Kalınlık kontrolü için gerekli açıklık değerini yazıp kutucuğu işaretleyin.

Bunu diğer hesap aksları için de gözden geçirin. Altta üstte düz donatı seçin.

N. YILMAZ
 
merhaba kirişsiz plak döşememde hesap aksları oluşturdum. Perdelerim olduğu için bazı hesap akslarım konsol olarak gözüküyor bunları düzelteceğim fakat hangi çalışma tipini neye göre seçeceğimi bilemedim.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    40.9 KB · Görüntüleme: 7,012
Üstte altta düz donatı seçeneğini işaretleyin. Çalışma şekli olarak döşemenin geometrisine göre (en boy oranını da göz önünde bulundurarak) karar verin. (uzun yada kısa yön). Kirişsiz döşemede tek yön girilmesini zaten doğru bulmuyorum. Çünkü deprem yükleri de döşemeler tarafından aktarılacağı ve kirişlere trapez, üçgen ve düzgün yayılı tarzında yük aktarımı olmadığı için tek yön alınması yanlış olur.
 
Merhabalar, kirişsiz döşemenin bir kısmı balkon döşemesi ise hareketli yükü o kısımda çizgisel hareketli yük olarak mı tanımlıyorsunuz?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Teşekkürler.
Peki, Kirişsiz döşemede Kolonlar arası yük aktarımı için bant kiriş gerekliliği nasıl tespit edilmelidir?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
cagan":243gi44v' Alıntı:
Peki, Kirişsiz döşemede Kolonlar arası yük aktarımı için bant kiriş gerekliliği nasıl tespit edilmelidir?

yunussacikk":243gi44v' Alıntı:
bant kirişi kimse tavsiye etmiyor. Yük aktarımını döşeme yapmalı kirişsiz plakta

ideCAD v7 den itibaren döşeme analizini yarı rijit diyafram yani döşemenin de yapısal eleman olarak analiz modeline dahil edilmesini yapabilmektedir. Bu durumda, döşemeden kolon ve perdelere yatay ve düşey yük aktarımı için mantar (fiktif) kiriş yapılmasına gerek yoktur. Mantar kiriş tanımlama ihtiyacı, piyasada yarı rijit diyafram çözümü yapamayan (v14 te eklemişler ama kullanmadım) diğer yazılım için gerekli bir koşuldur.

Siz ideCAD'te bant (mantar) kiriş tanımlasanız da analiz modeline dahil edilmez ve bu nedenle donatı tasarımı yapılmaz, sadece çizim verir. Doğrusu da budur.

Soru: Peki bant kiriş ideCAD'te ne amaçla kullanılıyor?

Cevap: Kirişsiz plak (mantar döşemelerde) kolon aksları arasında ilave alt donatıya ihtiyaç olabilir. Bu ilave donatıları ayrıca döşemenin kesme dayanımını arttırmak için etriye ile de sarmak gerekebilir. Bu durumda bant kirişi kullanıp, özellik penceresinden ihtiyaç duyduğunuz donatıyı girerseniz çizimini otomatik almış olursunuz.
 
Geri
Üst