Kiriş Özellikleri - Serbestlikler Sekmesi

Merhabalar,

Kiriş sol ve sağ uçlarındaki serbestlik/ankastrelik durumunu değiştirmek için kullanılabilir. Yönetmeliğe uygun tasarım için normal durumlarda müdahale etme gereği olmayan bu parametrelere, gereksinim duyduğunuzda ilgili yönde seçeneği işaretleyerek değiştirebilirsiniz. i, elemanın sol ucu, j elemanın sağ ucudur. Yay değeri büyüdükçe ilgili uç daha az deplasman yapacaktır. Değiştirmek isteğiniz parametrenin uygun eksendeki değerlerine müdahale edebilirsiniz.
Örneğin kirişi mafsalli bir şekilde çalıştırmak istediğinizde moment m2 ve m3 yönlerinde i ve j serbestliklerine tıklıyoruz.
Kirişe eksenel serbestlik vermek istediğinizde ise f1 yönlerinde i ve j serbestliklerine tıklıyoruz.
Eğer serbestliği aktif hale getirdikten sonra yay değeri girersek,girdiğimiz rijitlik değeri kadar yay tanımlamış oluyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • 3333.JPG
    3333.JPG
    53.6 KB · Görüntüleme: 2,343
i, elemanın sol ucu, j elemanın sağ ucudur. yatay eleman için dikey eleman için ise i, üst uç, j alt uç sanırım bunu da merak ediyordum.

Kısaca buraya müdahale edersek yönetmelik dışına çıkmış oluruz değil mi ?

Mesela siz hiç kullandınız mı bu seçenekleri ?
 
Betonarme sistemlerde düğüm noktaları ya ankastredir ya da basit mesnettir. Klasik yerinde dökme betonarme yapılarda tüm düğüm noktaları moment, kesme, normal ve burulma kuvvetlerini karşılar. Prefabrik yapılarda ise kirişin kolona moment aktarmayacak şekilde oturtulması sağlanabilir. Örneğin betonarme köprü kirişleri gibi. Üniversitede bu konuları öğretiyor olmaları gerekiyor.

Düğüm noktalarında yay tanımlaması genellikle akademik bir konudur ve pratik uygulamasını çelik bir projede yapabilirsiniz. Prefabrik yapılarda uygulaması varsa da ben bilmiyorum.

ideCAD yazılımı genel bir analiz yazılımı olduğu için bu seçeneği koymuşlardır.
 
Geri
Üst