Bodrum kattaki kesmeyi yenemiyorum

yurt projesi üstünde çalısıyorum ne yaparsam yapıyım bodrum kattaki kesmeyı yenemıyorum rijitliği artıracak perdeler ekledım yıne aynı sorun devam ediyo lütfen bi yardımcı olun.birde temeli tek parça yapmamız gerekiyo taban alanını artırsakta kalınlıgıda artırsak zemın emnıyet olumsuz alıyoruz zemin değerleri yaklaşık sistemdeki seviyede oldgu sölendi.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: kesme kuvveti sorunu

Merhaba;
1- modelde hatalarınız var, ilk bakışta bodrum katta kabuk olarak modellediğiniz perdenin üzerine kolon modellemişsiniz. Yani bir üst kattaki perde boyutundaki bu kolonlarınız alt kattaki perdeye bağlanmamış yük aktarımı sağlanmamış. Bu kolonları panel komutuyla tanımlayın.
2- Sünek yapı kontrollerini rijit katlara uygula seçeneğini seçmişsiniz. Bu durumda eşdeğer deprem yükü hesabından gelen ve dinamik analize göre mertebesi daha büyük olan yatay kuvvetleri bodrum katta sünekliği yüksek elemanlarla karşılamaya çalışıyorsunuz. Bu seçeneği iptal edebilirsiniz.
3- zemin emniyet gerilmesi hesabında deprem yüklerini kullan demişsiniz ama %50 arttırım hakkınızı kullanmamışsınız. Zemininiz D grubu değilse bu hakkınızı kullanınız.
4- ben kontroletmedim ama mod sayınızın yeterli olup olmadığını kontrol ediniz gerekliyse arttırınız.



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Re: kesme kuvveti sorunu

1.maddeyi anlayamadım tam.kolon boyutlarım 30/100 bide 30/150 diğerlerinin tamamı perde tanınmlı 2.maddeyi de kaldırdığım zaman tdy ilgili maddeler es geçmek zorunda kalıyorum sıkıntı yaratmazmı tşk ederim ilginiz için


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Re: kesme kuvveti sorunu

Projenin mimarisi olsa daha iyi yorum yapılabilirdi.

Zemin gerilmesi ile ilgili iki şey söyleyebilirim:
Sizin modelinizde radye yüksekliğini 120cm almışsınız. Bu çok fazla;
1- Küçük değerlerde de olsa negatif zemin gerilmeleri mevcut olduğu için olumsuzluk var (-3.51)
2- Maksimum zemin gerilmesi 30.25 yani zemin grubuna bağlı olarak %50 artırırsan ve küçük bir iki düzenleme ile sorunu aşarsın.

Aynı yapıyı 70-75 cm radye il çözdüğümüzde maksimum zemin gerilmeleri 20-23 civarında oluşuyor.

Fakat bana göre bu kadar uzun bir yapının temeli bir kerede dökülmez diye düşünüyorum. Dilatasyona bağlı olarak temel sistemi de yapılır.
Mimari proje olmadığı için yorumlamak zor tabi ama döşemeler ağır, kalın ve yükleri hep 0.500 alınmış. Bunlar sistemin çalışmasını ve buna bağlı olarak elbette temeli de etkileyecektir.
Perdeler hep x yönünde seçilmiş, üstelik yapı Y yönünde daha zayıfken.
Yapınızda her üç dilatasyonda da rijitlik ve kütle merkezleri birbirinden uzaklaşmış. Perde dağılımlarını daha doğru kullanabilirsiniz.

Ayrıca her iki baş kısımda bulunan (muhtemelen yangın merdiveni olabilir) kısımlar yapıdan kopuk duruyor. O arada koridor gibi bir alan var. Kirişlerle bağlanması gerekir. Bu sorun orta dilatasyonda da böyle görünüyor. Hal böyle olunca kalın döşeme ve aşırı yükleme yapmak durumunda kalmışsınız.

P87 ve P89 kolonlarını (perdeler) perde objesi olarak tanımlayıp kabuk olarak modelleyin. Üstelik bu kolonlar bodrumda perde olarak modellenmiş. S35 ve S36 kolonları da perde olarak tanımlayıp perde boyutuna getirebilirsiniz. (10 cm kalmış)
Eğer çatı kat kullanılmayacaksa oraya ait hareketli yükleri azaltabilir, kirişlerin duvar yüklerini kaldırabilirsiniz.
Yarı rijit diyafram çözümü yapınız.
 
Geri
Üst