İlk Çelik Proje

ahmetlutfi

Yeni Üye
Arkadaşlar,

İdecad Çelik programını yeni kullanıyoruz. Ekteki proje ile alakalı birkaç sorumuz var.

1. Sistem simetrik olmasına rağmen 2 aşıkta ve 2 adet çaprazda oran sağlamıyor.
2. Kolon temel taban levhası tasarım raporuna girince program kendini kapatıyor.
3. Genel olarak birleşimler ve elemanlar doğru mudur?
4. Analiz ayarlarında yanlış yaptığımız birşey var mıdır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Ahmet L. Çomaklı
 
Merhaba;

1- Sistem simetrik değildir. Çatı çaprazları için yaptığınız yerleşim mantıklı değildir. Merkezi çaprazlı sistem oluşturmanız için çaprazların çerçeve boyunca düzenli olması gerekir. Üstelik sadece çatı değil düşey çaprazlarında tamamlaması gerekmektedir.
2-Kolon temel bağlantısı ile ilgili 8.103 sürümünde hata vardır. Gereken notlar alınmıştır. Hata düzeltilecektir.
3- Heb 160 kolon deprem yönetmeliğine uygun değildir. Deprem yönetmeliğinin çelik bölümüne çalışınız. Aynı zamanda makas üst başlığınızı oldukça küçük bir kesit seçmişsiniz dayanım olarak sağlasa bile çatı çaprazı ve aşıkların çakışmaması için çaprazları taşıyabileceğiniz kadar konstrüktif olarak mesafe olması gerekir. Şuanda modelinizde çatı çaprazlarınız ile aşıklarınız çakışıyor. Aşıklarınızı bölmemişsiniz tek parça olarak dayanımı sağlamanız mümkün değil.
* Kolonların zayıf yönünde stabilite kirişleriniz ve çaprazlarınız mevcut değildi. Ekledim. Birleşimlerine dikkat ediniz. Kayıcı bağlantı olması gerekir. Ona göre düzenledim. Size örnek olması açısından.
*Makas-kolon bağlantısı mesnet bölgesi birleşimini sadece makasların uçlarındaki kolonlara uygulayınız. Ortadaki rüzgar kolonlarınıza uygun değildir. Rüzgar birleşimini girebilir veya kolona rüzgar birleşimine uygun olacak şekilde eleman uç serbestliği giriniz. Projenizde girdim. İnceleyiniz.Programda henüz orta kolonlar için mesnet bölgesi birleşimi olmadığı için analizde problem olmaması için orta kolonlarda önce kolon ve bir makası seçereke ardından gene kolon ve diğer makası seçerek üst üste 2 adet mesnet bölgesi birleşimi girilmiştir. Ancak tek aksınıza girdim. Diğerlerine analiz yapmadan önce siz giriş yapınız. Orta kolon için birleşimin farklı hali ile ilgili çalışma ileride yapılacaktır.
4- Analiz ayarlarınız olması gerektiği gibi oluşturulmuş problem yoktur.

Not: Bir defaya mahsus projenizde detaylı düzenleme yapılmıştır. Size örnek olması açısından bu modelin yanısıra forumda yer alan örnek projeleri inceleyiniz. Bunun dışında genel olarak çelik sanayi tip yapılara ait pek çok site bulabilirsiniz. Bir miktar araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Mutlaka deprem yönetmeliğini detaylı inceleyiniz.
Not 2:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
adresinden eğitim tarihlerimizi takip ederek size uygun olan eğitime kayıt olunuz ve katılınız.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • celik-proje.rar
    1.5 MB · Görüntüleme: 319
Merhaba;

Kolon ayağı raporlarını alabilmek için ankraj bölümünden ankraj çubuklarını kancalı olarak seçiniz. Birleşimin tasarım raporunu alabilirsiniz. Programsal bu hata ileriki sürümlerde çözülecektir. Tüm ankraj tipleri için raporu alabilmeniz lazım.Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Daha önce bahsedilen konular ile ilgili problem yaşamanız halinde tekrar proje ile dönüş yapınız. Forum üzerinden veya İstanbul ofisi arayarak programa alışma sürecinde yaşanan sıkıntıları en aza indirmek için yardımcı olabiliriz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • ankraj.png
    ankraj.png
    118.8 KB · Görüntüleme: 10,956
Deprem yönetmeliğinde veya tasrım yapılan yönetmeliğin kesit kontrollerine uymayan elemanlarda program uyarı mesajı vermiyor mu?
 
Merhaba;

Program projede hataların olması durumunda uyarı vermektedir. Eleman raporları alınması halinde raporun başında projedeki tüm hatalar listelenmektedir. Aynı zamanda tasarım sonuçlarını kontrol ettiğiniz bölüm olan analiz modeli görüntülemede tüm yetersizliklere bakmanız halinde projedeki hataları görebilirsiniz.



İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • analiz modeli.png
    analiz modeli.png
    167.5 KB · Görüntüleme: 10,766
  • rapor.png
    rapor.png
    57.5 KB · Görüntüleme: 10,766
Bu proje ile alakalı çelik kolon raporu aldım. HEB 160'la alakalı bir hata yetersizlik uyarısı vermedi.
 
Merhaba;

Yetersizlik uyarısı almanız için deprem yönetmeliği enkesit koşullarının süneklik düzeyine göre özetlendiği tabloda da göreceğiniz gibi elemanın birleşik etki ( eksenel kuvvet, eğilme momenti) altında olması veya sadece eksenel kuvvet etkisinde olmasına göre değişiklik gösterir. Yani genel anlamda HEB 160 uygun değildir denilemez üzerindeki etkiler önemlidir. Ancak projenin sağlıklı ilerlemesi için bu ve benzeri kurallara hakim olmak önemlidir. Bu nedenle detaylı yönetmelik incelenmesinde fayda vardır. Program hatalar için uyarı verdiğinde sorunları çözmeniz için daha hızlı ve doğru sonuçlar elde edebilmenizin yollarından bir tanesi budur.


İyi Çalışmalar.
 
Betonarme ide kullanıcısıyım, benim de ilk çelik projem olduğu için farklı bir başlık açmadım.
Birkaç sorum olacak. Yardımcı olabilen olursa sevinirim.
1.Çatının kenar kısımlarındaki elemanlar plan görüntüsünde izdüşüm olarak gözüküyor.Analiz yapınca oldu. Düzeltemedim.
2.Eğimli bir kirişe saplanan BE054 VE BE058 GİBİ kirişlerin saplandığı noktanın kotunu 3 boyuttan bakarak yaklaşık olarak belirledim.Bu doğru mudur?Daha hassas ve doğru bir şekilde nasıl yapılmalıdır?
3. BE006-BE056-BE058-BE054 arasına aşık tanımlayamadım. sebebi 2.maddedeki sorun mu acaba? Bu bölgede aşıkları tek parça halinde girsem yanlardaki kirişler eğik olduğu 2.maddedeki sorum burada da geçerli.
4.BE006-BE007 arasındaki gibi YAMUK şekilli yerlere aşık yaptığım zaman aşıkları X VEYA Y YONUNDE değil de farklı açılı bir şekilde yerleştiriyor. TAM X VE TAM Y YÖNÜNDE OLUŞTURAMAZ MIYIM?
5. Özellikle eğimli kirişlerin saplandığı CE020-CE013-CE014 gibi kolonlardaki birleşimlerin nasıl olması gerektiği konusunda yardımcı olabilen olursa sevinirim.
İyi çalışmalar..
 

Ekli dosyalar

  • cati.cde
    694.1 KB · Görüntüleme: 516
Merhaba;

Öncelikle çatı ana kirişlerinizi tek parça geçerek kolonlara mesnet birleşimi ile oturtmanız ve yardımcı kirişleri rjitleştirilmiş alın levhalı birleşim ile ana kirişlerinize bağlamanız bir çözüm olacaktır. Bunun dışında da ana kirişlerinizi şuanki hali ile kolonlara moment aktaran bağlantı ile bağlamanız ve yardımcı kirişleri ana kirişlere yine rijitleştirilmiş alın levhalı birleşim ile bağlamanız mümkündür. Bunların dışında da alternatifler üretilebilir. Sizin mühendislik yorumlamanıza ve proje koşullarına göre farklı çözümler üretilebilinir.

Aşıklar ile ilgili olarak çelik elemanlarınızın tamamı aynı katta olmadığı için ve eğrisel geometriden kaynaklı problemler yaşamaktasınız. Tek aşık yardımcı komutunu kullanarak ana kirişler üzerinde özel yakalama noktaları kullanarak oluşturduğunuz düğüm noktalarını kullanarak aşıkları siz teker teker girebilirsiniz.Ekteki görseller yardımcı olacaktır.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • tek aşık 2.png
    tek aşık 2.png
    7.8 KB · Görüntüleme: 10,152
  • tek aşık.png
    tek aşık.png
    83.6 KB · Görüntüleme: 10,151
  • mesnet birleşimi.png
    mesnet birleşimi.png
    153.9 KB · Görüntüleme: 10,152
  • yardımıc kiriş.png
    yardımıc kiriş.png
    87.4 KB · Görüntüleme: 10,151
  • birleştir.png
    birleştir.png
    9.7 KB · Görüntüleme: 10,151
  • özel yakalama noktaları.png
    özel yakalama noktaları.png
    141.9 KB · Görüntüleme: 10,154
  • çatı değişiklik.cde
    564.3 KB · Görüntüleme: 486
Geri
Üst