Rijitlik merkezi kütle merkezinden çok ayrı bir yerde

mervecihan

Yeni Üye
idecad çelik programını yeni kullanmaya başladım.ekteki projede rijitlik merkezi kütle merkezinden çok ayrı bir yerde oluşuyor veri girişindeki bir hatadan kaynaklandığını düşünüyorum kontrol edebilirmisiniz. ayrıca bir kaç tane sorum olacak:

1) rüzgar yüklerini analiz ayarlarından her kat için tek tek mi girmemiz gerekiyor çünkü kule tipi olarak işaretlediğimde yüklemelerde wx wy göremiyorum
2) bina önem katsayısını 0 girdiğim halde kombinasyonlarda deprem yüklemelerini görüyorum bu durum tasarım sonuçlarını deprem yüklemeleri ile yaptığını mı gösterir öyle ise nasıl iptal edebilirm.
3) sectiğim 48.3x3 lük profiller en üst katta kirişlerde bile yeterli gelmiyor sap2000 de yaptığım hesaplarda 28 m yüksekliğe kadar kolonlarda bile kurtarıyordu (aynı yukler altında)hatayı nerde yapıyorum.

şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • PROJE.cde
    2 MB · Görüntüleme: 541
Merhaba ;

Bina önem katsayısını 0 olarak girdiğiniz için yapıya yatay yük etkimemesinden kaynaklı rijitlik merkezi hesaplanmamaktadır. Bu nedenle kütle merkezi ile çakışmıyor olarak görebilirsiniz. Ancak iskele yapıları için deprem hesabı yapılmadığından dolayı rijitlik merkezinin yeri hesaplarınızı etkilememektedir. Deprem etkisinin bulunduğu yapılarda böyle bir durum ile karşılaşmazsınız. Gereken hesaplar doğru olarak yapılır ve program içerisinde kontrol edebilirsiniz.

1- Rüzgar yüklerini projede kaplama girmeniz halinde program TS 498 e uygun olarak etkitir ve kombinasyonlarda yer alır. Ancak projenizde kaplama tanımlamamanız halinde 2 yol vardır.
a) Cephede yer alan kirişlerinize düzgün yaylı yük olarak hesaplamalardan elde ettiğiniz rüzgar yüklerini girebilirsiniz. Bu durumda kombinasyonlara rüzgar yükleri için yapı ağacından statik analiz altında yer alan yükleme durumlarına rüzgar yükünü eklemelisiniz.
b) Düğüm noktalarına hesapladığınız rüzgar yüklerini girebilirsiniz.

2- Bina önem katsayısı 0 olarak girildiğinde kombinasyonun içerisinde yer alan deprem yükleri 0 olarak gelir. Siz sadece raporlarda kombinasyon ismini görmektesiniz. Kontrol için çerçeve sonuçlarında EX ve EY yüklemeleri için kesme kuvveti ve moment sonuçlarına bakarsanız 0 olduğunu görebilirsiniz.
3- Sap2000 ile İdeCAD 'te girdiğiniz model birebir örtüşmekte midir? Eleman serbestlikleriniz, yüklemeler, malzeme özellikleri bunların kontrol edilmesi gerekir. Girdiğiniz döşemelerde yük bölümünde çift yönü seçmişsiniz. Sap2000 'de tek doğrultuda yük aktarımı yapıyor olabilirsiniz. iDECAD 'te döşeme de yükler bölümünde tek doğrultuda veya çift doğrultuda yük aktarımını ayarlayabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • bina önem katsayısı.png
    bina önem katsayısı.png
    87.2 KB · Görüntüleme: 7,478
  • düzgün yayılı yük.png
    düzgün yayılı yük.png
    228.7 KB · Görüntüleme: 7,478
  • SERVİS YÜKLERİ.png
    SERVİS YÜKLERİ.png
    64.5 KB · Görüntüleme: 7,478
  • yükleme durumları.png
    yükleme durumları.png
    25.6 KB · Görüntüleme: 7,479
Merhaba;

Sorularınızın dışında genel olarak bilgi vermek gerekirse İdeCAD olarak iskele yapılarının hızlı modellenmesi,raporlanması ve çizimleri ile ilgili detaylı çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalar sona erdiğinde İş iskelelerinin modellenmesi ve gerekli dökümanların oluşturulmasında daha hızlı ve sorunsuz çözümler üretebileceksiniz.
Rüzgar yükleri ile ilgili olarakta detaylı çalışma yapılmakadır. ASCE 7-10' da yer alan open structure yönteminin eklenmesi ile daha kapsamlı ve detaylı rüzgar hesabı yapılabilecektir.


İyi Çalışmalar.
 
Merhaba;
Ekteki görselleri de incelemenizi rica edeceğim.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • düzgün yayılı yük (2).png
    düzgün yayılı yük (2).png
    72.8 KB · Görüntüleme: 7,471
  • rüzgar yükleri 2.png
    rüzgar yükleri 2.png
    110.8 KB · Görüntüleme: 7,471
Geri
Üst