Aşıklar kurtarmıyor

sereze

Tanınmış Üye
Aşıklar için mesnetlenmiş uzunluk oranını (LTB) = 0.1 girdim . Ama yine de kurtarmadı. Aşıklar için yanal burkulma hesabı yapılmaması için nasıl bir ayar yapmam gerekiyor?
 
Merhaba;

Aşıkları analiz modelden çıkarabilirsiniz. Analiz modelden çıkardığınızda aşıklar kendi içlerinde analiz edilecek üzerinde bulunan kaplama yükü, kar yükü ve rüzgar yükünü kirişlere dağıtılacaktır. Bu durumda aşıkların rijitlikleri sisteme dahil olmayacak ve aşıklar ayrıca çözülecektir. Siz aynı yükler ile basit mesnetli tek açıklıklı bir eleman olarak tanımlayıp çözüm yapabilirsiniz ancak sonuç değişmeyecektir. Aşıkların oranlarının sebebi kar ve rüzgar yüküdür. LTB= 0.000001 gibi bir değer girmeniz halinde bahsettiğiniz yanal burkulma hesabı çok düşük kalacaktır. Ancak aşık hesaplarında bir hata görünmüyor. Yanal tutululuk oranını düşürmeniz doğru olmayacaktır. Aşıklar şuanda modelinizde zaten gergi çubuklarından dolayı 0.333 oranında tutulu görünüyorlar. Bunlar dışında da tutan herhangi bir eleman mevcut değil.
 

Ekli dosyalar

  • aşık.png
    aşık.png
    627.5 KB · Görüntüleme: 6,880
Forum ahalisi meslektaşlarımın da fikrini almak isterim. Çelik kitaplarının tamamında aşıklar için sadece normal yanal burkulmasız eğilme hali için hesap yapılıyor. Üstten vidalanan panelin aşığı yanal burkulmaya karşı tuttuğu düşünülebilir. Ayrıca attığımız gergi çubukları evet ''burkulma öngörüyorsak'' burkulma boyunu düşürür ama ayrıca zayıf yöndeki hesapta mesnet görevi görmeli ve zayıf yöndeki oluşacak momentin düşük çıkmasına neden olmalı. Sanıyorum şu anda hesapta bu şekilde dikkate alınmıyor.
 
Merhaba;

İdeCAD Çelik ile modellediğiniz aşıklar analiz modele dahil idi. Dolayısıyla program açısından bu elemanlar birer çubuk eleman olup rijitlikleri tüm sisteme katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bahsettiğiniz gibi sadece normal eğilme için kontrol edilmezler. Üzerindeki yüke göre yapılan analiz sonuçları neticesinde çıkan iç kuvvet diyagramlarına uygun kontrol edilirler. Ki sizin modelinizde aşıklarınız üzerinde eksenel kuvvet diyagramınızda basınç oluştuğu görülüyor. Bu nedenle yanal burkulma kontrolünün yapılması gerekir. Bu noktada 2 seçeneğiniz mevcut. Aşıkları daha önce bahsettiğim gibi analiz modelden çıkarınız. Ki bahsettiğiniz kitaplarda veya sizin analiz yaptığınız diğer programlarda da aşıklar sisteme dahil değildirler ayrıca çözülürler. Analiz modelden çıkardıktan sonra İdeCAD Çelik 8 hala yanal burkulma hesabı yapacaktır, bunun nedeni ise rüzgar yüklerinden kaynaklı emme etkisi altında moment diyagramı ters yönde oluşacağından basınç başlığının tutulu olduğu varsayımı doğru olmayacaktır. Bu nedenle daha önce bahsettiğim gibi aşıklar tasarım girdileri bölümünden LTB= 0.0000001 gibi bir değer girmeniz gerekmektedir.

Gergi çubuğu olması durumunda sizin modelinizde olduğu gibi tek gergi çubuğu değil 2 li gergi çubuğu modellemeniz halinde % 20 oranında minor eğilme momentiniz düşecektir. Ancak basit elle kontrolde gördüğümüz kadarıyla bu durumda da aşıklarınız yeterli gelmemektedir. Aşıklarınızın üzerinde yer alan yükler neticesinde sizde elle basit kiriş hesabı ile kontrol ederseniz G+S yüklemesinde kesitinizin yeterli gelmediğini görebilirsiniz.

Burada program ar-ge çalışması içerisinde olan bir konudan bahsetmiş bulunmaktasınız aslında. Dediğim gibi moment diyagramlarının düşmesi dahil kesitlerinizin yeterli gelmesini sağlamıyor. Ancak eksikliğimiz gergi çubukları ile ilgili mevcuttur. Gergi çubuklarının matematik modele dahil edilmesi şuan çalışılan bir konudur. Önümüzdeki sürümlerde beklediğiniz moment diyagramını görebilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • aşık yük.png
    aşık yük.png
    192.1 KB · Görüntüleme: 6,852
  • table.png
    table.png
    87.2 KB · Görüntüleme: 6,849
UPN 140 için eğilme momenti kapasiteleri kuvvetli yönde 1,44-1,48 tm zayıf yönde 0,34 tm olarak bulunmuş.

Kuvvetli yönde Sİgma Emniyet x Mukavemet Momenti = 1,4 x 86,5 = 121 tcm. = 1,21 tm
Zayıf Yönde ................................................ = 1,4 x 14,8 = 21 tcm. = 0,21 tm.

olması gerekmez miydi?
 
Siz emniyet gerilmesi yöntemini göz önüne alarak hesap yapmışsınız fakat AISC 360-10 diğer modern yönetmelikler gibi taşıma gücünü yani plastik dayanımı baz alır.
Modern yönetmelikler elemanın sadece elastik sınırlar içerisinde kalmasını sınırlamaz. Çelik elasto-plastik davranış gösteren bir malzemedir. Bu bağlamda elemanın kapasitesini tüm kesitte akma belirleyecektir.


Gelin AISC 360-10 (ASD)'ye göre adım adım gidelim.

Elemanın kapasitesi = Akma gerilmesi * plastik mukavemet momenti / Emniyet katsayısı

Seçtiğiniz malzeme(S 235) ve kesit(UPN 140) için:
Fy = 24000 tf/m^2
Z3 = 103 cm^3 (kuvvetli yön plastik mukavemet momenti)
Z2 = 28.4 cm^3 (zayıf yön plastik mukavemet momenti)
S2 = 14.78 cm^3 (zayıf yön elastik mukavemet momenti)
Omega = 1.67 (Eğilme için emniyet katsayısı)

Kuvvetli yön eğilme kapasitesi:
Mn = Fy*Z3
Mn = 24000 * 103 * 1e-6 = 2.472 tfm
Mc = Mn/Omega = 2.47 / 1.67 = 1.48 tfm

Zayıf yön eğilme kapasitesi:
Mn = Fy*Z2 <= 1.6*Fy*S2
Mn = 24000 * 28.4 * 1e-6 = 0.68 tfm
1.6*24000*14.78*1e-6 = 0,57 tfm
0.68 > 0.57 => Mn = 0.57 tfm
Mc = 0.57 / 1.67 = 0.34 tfm

Yeni çıkacak olan Türk Çelik Yapılar Yönetmeliği diğer güncel yönetmelikler gibi taşıma gücünü ve plastik dayanımı esas almaktadır. Taslak metnini dosyasından inceleyebilirsiniz.


Elinizdeki kaynakları ve mevcut bilgilerinizi buna göre güncellemenizde fayda var. ideCAD Çelik güncel ve uluslararası yönetmelikleri baz alarak geliştirilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • stress_strain.png
    stress_strain.png
    30 KB · Görüntüleme: 6,736
  • bending_stress_strain.png
    bending_stress_strain.png
    31.8 KB · Görüntüleme: 6,737
  • CYTYK_revize taslak metin.pdf
    4.4 MB · Görüntüleme: 554
Geri
Üst