emrecalisir

Yeni Üye
merhaba öğrenciyim ve bir soru sormak istedim.
bir proje üzerinde çalışıyoruz ve 20 metre açıklığımız var makas ile geçmeye çalışıyoruz fakat çatıda kaplama ve hareketli yük biraz fazla kaplama yükü 0,45 ton/m2 ve hareketli yük 0.4 ton/m2 bunu nasıl bir sistemle geçebiliriz.
 
Merhaba Emre Bey,

20 metre açıklığın çevresindeki kolonların yüksekliğini, nasıl bir düzende ve aralıkta yerleştirildiğini belirtmemişsiniz ancak yüksek olmadıkları, düzenli yerleşimde oldukları ve büyük açıklıklarda yerleştirilmediği varsayımıyla kolonların arasındaki ana kirişleri yaklaşık 1 metre derinliğinde kafes ya da dolu gövdeli H profil olarak seçebilirsiniz. Ana kirişlerin arasında yerleştirilecek tali kirişler, çatının stabilitesinin sağlanması için gerekli diğer unsurlar, çatı kaplama sistemi, kolonlar ve diğer konularda daha sağlıklı yardımcı olunabilmesi için, tipik bir endüstri yapısı olmadığı anlaşılan bu yapı hakkında büyük ölü ve hareketli yük olan çatının tipi (kırma, tonoz, düz...), kullanım amacı, yükseklik vb. gibi biraz daha açıklayıcı bilgiler vermeniz gerekebilir.

Saygılar.
 
Teşekkür ederim ilginize;
Bir pazar yeri yapmaya çalışıyoruz yüksekliğimiz 3.5 metreden başlayıp 9.5 metreye kadar ulaşıyor çatı açık gezilebilir bir alan gibi olacak çatıda kompozit döşeme olmasına karar verdik kolonlar arası 5 er metre iki kolon arası açıklık 20 metre olacak şekil olarak dikdörtgene yakın bir yapı olacak.
 
Rica ederim. Aslında ideStatik v8 demo yazılımında youtube ve internet üzerindeki eğitim vb. videoları izleyerek maksimum 10 dakika içerisinde böyle bir yapıyı İnşaat Müh. açısından rahatlıkla tasarlamanız mümkün. Ancak Mimarlık öğrencisi olduğunuzu tahmin ediyorum ve bu sebeple yapı 1. derece deprem bölgesinde, ortalama özelliklerde bir zemin üzerinde ve ortalama bir kar yükü etkisinde varsayıldığında; kolonları temele ankastre bağlantılı düşünüp, döşeme titreşim hesaplarını da düşünerek ilk cevap yazısında ana kiriş için belirttiğim şekilde bir seçim izleyip, kolonlar için ise 0.8 metre derinliğinde dolu gövdeli bir H profil dikkate alabilirsiniz (yazı karakteri "I" harfini başlıklı yapmadığı için "H" yazıyorum). Kompozit döşeme toplam beton kalınlığı 10cm ve tali kirişler IPE270 olabilir. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla ekteki ekran görüntüsündeki gibi bir sistem oluşturulabilir.

Saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • pazar.jpg
    pazar.jpg
    407.2 KB · Görüntüleme: 21,273
İnşaat mühendisliğinde okuyorum lakin henüz çelik yapılar dersi almadım. İdecad'i uzun zamandır kullanıyorum ve dediğiniz şekli denedim HE 1000 A kolon HE 1000 M kirişler yapmama rağmen sehimden yana bir sıkıntı olmasa da dayanım olarak yetersiz kalıyor kirişler.

Yapacağım yapıyı tam olarak
1. deprem bölgesi
Sünekliliği iki yöndede normal
zemin davranış sınıfı z3
zemin emniyet gerilmesi 15
yapı önem katsayı 1.5 olarak belirledim.
 
Kaplama yükü olarak belirttiğiniz 450kg/m² değeri, çelik kirişler hariç olmak üzere kompozit döşeme kaplamasını oluşturan beton, sac, donatı vb. elemanların kendi ölü yüklerini içeriyor değil mi? Eğer öyleyse, verdiğiniz son bilgiler de dikkate alındığında; kolonlar için kabaca HEB600 (S275), ana kirişler için HEB1000 (S275) ve 2 metre aralıklarla yerleştirilecek kompozit tali kirişler için ortalama stud, döşeme sacı (2 metre açıklıkta kompozit öncesi aşamada yükleri taşıyabilecek) ve beton özellikleri seçilirse IPE240 (S275) profil yeterli oluyor. Bu durumda ap/g değeri, bu tip bir yapı için gayet yeterli olacak şekilde yaklaşık %0.57 elde ediliyor. Siz yapıdaki kirişleri modellerken üzerlerinde öntanımlı olarak gelen duvar yükleri kalmış olabilir mi? Belki bu sebepten dolayı yeterli gözükmüyor olabilirler. Bir de yapı önem katsayısı olarak 1.5 değerini almak, değerlendirmeye açık olmuş.

Saygılar.
 
Teşekkür ederim tekrardan verdiğiniz bilgiler için fakat ben hala bu kesitlere yükü taşıtabilmiş değilim büyük ihtimal bir yerde hata yapıyorum duvar yükünü kontrol ettim 0 yazıyor. 0.45 ton/m2 için söylediğiniz her şeyi yaklaşık olarak hesaplamaya çalışıp bu değeri bulduk.
Yapmış olduğunuz bir çalışma dosyası varsa ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. emrecalisir@live.com mail adresimdir. Çok teşekkür ederim şimdiden.

Yapılacak yapı aynı anda çok fazla insanı taşıyıcı sistem üzerinde hem kısa süreli hemde uzun süreli bulunduracak bir yapı o yüzden böyle bir değer almayı uygun bulduk.
 
Merhaba;

Projenizi inceledim. Projenizde çelik tasarım TS 648 'e göre yapılıyor. Analiz ayarlarından AISC 360-10 ASD ya da AISC 360-10 LRFD seçerseniz Amerikan yönetmeliğine göre ve yeni yayınlanmış olan Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları na göre yapılan çelik yapı tasarımı daha anlamlı kesitler çıkartmaktadır. Analiz ayarlarından yönetmeliği değiştirdiğinizde sonuçları karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca modellemiş olduğunuz kesitleri küçültmeniz de mümkün.

Saygılarımla
 
Bir önceki mesajımda HEB600 ve HEB1000 için malzeme kalitesini yanlışlıkla S275 yazmışım ve doğrusu S355 olacak. Modelinizde tasarım yönetmeliğini Oğuzcan Bey'in dediği gibi ASD (AISC 360-10) olarak, profillerin kalitesini belirttiğim gibi IPE270 için S275 ve HEB600 ile HEB1000 için S355 olarak, taşıyıcı sistem davranış katsayılarını R(X)=5 ve R(Y)=4 olarak ve yapı tipini de "moment aktaran çerçeve" olarak değiştirmeniz gerekiyor.

Saygılar.
 
Teşekkür ederim yönetmeliği değiştirince halloldu fakat kolon materyalini nasıl değiştireceği mi bulamadım betonarmeyi yapabiliyorum fakat çelikte nerede olduğunu bulamadım.
 
Ekteki ekran görüntülerindeki işlemlerle yapabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 02.jpg
    02.jpg
    654.2 KB · Görüntüleme: 19,935
  • 01.jpg
    01.jpg
    577.4 KB · Görüntüleme: 19,926
Geri
Üst