Betonarme-Çelik Birleşimi

serdagi

Tanınmış Üye
Merhaba ekteki projede küçük bir bina önünde sundurma tarzı bir bölüm yapılacak. Ancak betonarme kolonlarla çelik kirişlerin birleşimini yapamadım. Hangi tip birleşim kullanılmalıdır.

iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • MIMARI_4_radye_celikli.ide85
    3.2 MB · Görüntüleme: 739
Kutu/Boru profiller için alın levhalı Birleşim yapmalısınız. Bir de çelik kolon ile çelik kirişiniz aynı ebatlarda bu kuvvetli kolon zayıf kiriş açısından uygun değil mutlaka kirişleri daha zayıf yapın.
 
sayın eraycnar

cevap için teşekkür ederim. belirttiğiniz birleşimi uygulayacağım. kiriş için seçilen profil örnek olsun diye idi, birleşimin öğrendikten sonra gerekli ayarlamaları yapacağım.
 
tekrar merhaba, birleşimleri, eleman kesitlerini, yükleri vs. herşeyi tanımladım ancak bir türlü çelik elemanları sağlatamıyorum. Projemi inceleyip hatalarım konusunda uyarılarınızı rica ediyorum.

iyi çalışmalar herkese
 
Merhaba;

Eray Bey'e verdiği bilgiler için teşekkür ederiz. Konstrüktif birleşimlerde yer alan Kutu/boru profiller için Alın levhalı birleşim en uygunudur. Tanımlamayı gerçekleştirdikten sonra birleşim menüsü üzerinden parametreleri düzenleyerek birleşimi uygun geometriye getirmeniz gerekmektedir, ufak bir takım değişiklikler gerekecektir, default hali ile kullanmanız sizin projenizin geometrisine uygun olmaz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • birleşim.png
    birleşim.png
    143.5 KB · Görüntüleme: 7,412
Nurgül hanım merhaba bir yerde hata yapıyor olabilirim ama bu birleşim tipini kullandığımda betonarme kirişlerde anormal sayıda donatı çıkıyor (21Q18 gibi). Çizimde düzeltilebilir belki ama bulon yönü dışa olursa iyi olur büyük boyutlu projelerde tek tek düzeltme zor olacaktır. ayrıca önceki mesajda yazdığım gibi betonarme ile birlikte çeliği analiz ettiğimde çelik elemanlar ne kadar büyük seçersem seçeğim sağlamıyor raporda hata alıyorum. İlgilenirseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • data.cde
    1 MB · Görüntüleme: 632
Merhaba;

Projenizi eski sürümlerin default değerleri ile yüklemişsiniz. Bu nedenle çatı kirişleriniz üzerinde eleman bulunmamasına rağmen duvar yükü 325 kg/m^2 olarak mevcuttu, 0 olarak değiştirildi. Kaplama yüklerinde birimlere dikkat etmemişsiniz 150000 kg/m^2 gibi bir kar yükü ve 200 kg/m^2 gibi bir birim ağırık mevcuttu. İmo 'nun dökümanlarında kaplama birim ağırlıkları malzemeye göre değişmekle birlikte 5 -30 kg/m^2 arasında değişmektedir. Kar yükleri ise TS 498 'de ki tablolarda kN/m^2 olarak verilmektedir. Veri girişi sırasında birimlere dikkat ediniz. Yukarıda belirtilen yük değerleri ile çelik kesitlerin yetersiz gelmesi normaldir. Bu durumlar birimsel olarak mantıklı hale getirildi. Ancak belirtilen dökümanlardan en doğru yükleri bulup, veri girişini düzeltiniz.

Analiz ayarları tamamen betonarmeye uygundu. Deprem yükleri için elemanlara özgü mod katkılarının birleştirilmesi aktif hale getirildi, süneklik düzeyi yüksek ama R=5 görünüyordu, R=7 olarak değiştirildi.

Aşıklar ile geniş açıklıklar geçilmiş, destek olması açısından çift gergi çubuğu kullanıldı. Aynı zamanda aşıklar tek parça idi, tüm kesişimlerden bölündü. Aşıklarınızda hala yetersizlik mevcut özellikle sehim nedeni ile. Kesit büyütmeniz gerekecektir.

Şuanda analiz sonuçlarında betonarme ve çelik elemanlar aşıklar hariç yeterli görünmektedir. Aşıklara müdahale ettikten sonra analiz ediniz ve sonuçları kontrol ediniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • analiz ayarları.png
    analiz ayarları.png
    49.8 KB · Görüntüleme: 7,421
  • aşık.png
    aşık.png
    598.6 KB · Görüntüleme: 7,426
  • böl.png
    böl.png
    20.9 KB · Görüntüleme: 7,417
  • data.ide85
    4.5 MB · Görüntüleme: 578
  • kaplama yükler.png
    kaplama yükler.png
    182.8 KB · Görüntüleme: 7,405
  • kiriş yükleri.png
    kiriş yükleri.png
    99.7 KB · Görüntüleme: 7,402
  • süneklik düzeyi.png
    süneklik düzeyi.png
    26.8 KB · Görüntüleme: 7,414
Geri
Üst