K katsayısı ve Hac kolon modellenmesi

civil34

Yeni Üye
İyi günler ide çelik kullanıcısıyım.

Yaptığım modelde kolonların K katsayısı yanlış hesaplanıyor, kullanıcı tanımlı girmek gerekiyor sebebi ne olabilir?
Konsolarda sehim kurtarmıyor, L/150'e göre hesap yapması gerekirken L/300'e göre kontrol yapıyor değiştirme sansımız var mıdır?
Hac kolon yapamadım iki farklı kolon yapıp aynı noktadan mesletedim fakat kurtarmadı, yapma kolon yapabiliyor muyuz?
Kolonları bina yüksekliğince tek eleman olarak girdim, katlarda bölmek daha mı doğru yoksa bu tek boy mu?
Rüzgar yükleri nasıl etki ettiriliyor? Duvar tanımladığımızda otomatik alıyor mu?

ilgi ve görüşlerinizi rica ederim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;

K ve L katsayılarınız programda haç kolonları iki ayrı kesitten modellemeniz sebebiyle olmaktadır. Program için haç kesitiniz bileşik bir kesit değildir. Bu nedenle de majör ve minor yönlerde kolona bağlanan elemanların rijitlikleri sizin hesapladığınız gibi olmuyor.
**Programda Yapı Ağacı - Kesitler - sağ tuş ile Yeni kesit ekle - Bileşik - Birleşik I seçimi yapmanız gerekmektedir. Açılan pencerede ise yöntem seçerek istediğiniz yapma kesiti tanımlayabilirsiniz. Programın mevcut sürümünde haç şeklinde kolon yapılamamaktadır.
** Konsol kiriş sehim sınırları için kirişi seçiniz. Özelliklerine giriniz, dizayn bölümünde sehim sınırı yer alır, buradan değişiklik yapabilirsiniz.

Projenize oldukça benzer Çelik Proje havuzunda 10 katlı bina projesi mevcuttur, incelemenizi tavsiye ederim. Haç kolonlara ihtiyaç duymadan hadde profiller ile çözüm üretebilirsiniz, bu şekilde saha açısından da daha ekonomik bir tasarım yapabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

**Programda rüzgar yükleri TS 498' e uygun olarak kaplama üzerine yayılı yük olarak hesaplanır. Rüzgar yüklerinin sisteme etkimesi için dış cephelerinize kaplama tanımlamalısınız.

**Kolonlarınızı her katta değil, bina içerisinde diğer elemanlar ile çakışmayacak şekilde uygun bir yerden bölmeli ve ek birleşimi ile bağlantı oluşturmalısınız. Çelik profiller 12 m üretilir, ancak sahada elemanları kaldıracak vinç kapasitesini de göz önüne alarak bir tasarım yapmalısınız.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    13.3 KB · Görüntüleme: 5,114
  • 2.png
    2.png
    19.6 KB · Görüntüleme: 5,113
  • 3.png
    3.png
    31.8 KB · Görüntüleme: 5,114
İlginiz için teşekkür ederim gönderdiğiniz model üzerinden çalışma yaptım bazı elemanlar kurtarmıyor sadece, sorum şu olacak idecad de stabilize analizi (2. mertebe) nasıl yapılıyor bilgi verebilir misiniz?
Modeli inceleyip eksik gördüğünüz bir kısım varsa iletirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;

1) Kolonlarınızda ki tanımlı yapma kesitte haç şeklinde giriş yapamadığınız için girdiğiniz geometri ile haç geometrisinin atalet momentleri aynı değil, bu nedenle haç şeklindeki kesitinizin atalet momenti değerlerini hesaplayarak yapı ağacı - kesit - sağ tuş - özellikler bölümünden değiştirebilirsiniz.
2) Petek kirişlerin yetersiz gelme sebebğlerinden bir tanesi vierendeel kontrolü, çözüm için baştan ve sondan dolu petek sayısını 1 er adet arttırınız. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi linkte mevcuttur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


** Program stabilite hesabında AISC ve Yeni Türk Çelik Yönetmeliğinde yer alan Burkulma Boyu Yöntemini (Etkili Uzunluk Yöntemini) kullanır. Ekteki görseller TÇY 2016 ilgili bölümlerin görsellerini bulabilirsiniz. Bunun dışında şuan ar-ge çalışması devam eden Genel Analiz Yöntemi programa adapte edilecektir. Genel analiz ile ilgili bölüm TÇY 2016 - Bölüm 6.3 ' te bulabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    120 KB · Görüntüleme: 5,043
  • 2.png
    2.png
    108 KB · Görüntüleme: 5,041
  • 3.png
    3.png
    103.6 KB · Görüntüleme: 5,040
  • 4.png
    4.png
    113.7 KB · Görüntüleme: 5,042
Merhaba;

Kompozit döşeme modellemiş ancak döşeme altı yardımcı kirişleri çelik kiriş makrosu ile girmişsiniz. Program mantığında tali kirişleri, kompozit tasarlar. Döşeme altı kiriş kesitlerinin düşmesi için çelik kiriş ile değil tali kiriş ile döşeme altı yardımcı kirişleri tanımlayınız. 4 yöndeki ana kirişler yine çelik kiriş makrosu ile modellenir.

Görselde mor renkli görünen kiriş ve akslarda devamları niteliğindeki kirişler tali kiriş olmalı.
 

Ekli dosyalar

  • tali kiriş.png
    tali kiriş.png
    193 KB · Görüntüleme: 5,055
Geri
Üst