herkese kolay gelsin
20mt acıklıklı 60 mt uzunlugunda bir projem var.
makas yapmadan sadece kirisle gecmek istiyorum.mevcut kesitlerle programdaki genel tavsıyeleri uyguluyorum fakat yine de basaramadım.projem icin goruslerınızı istiyorum.bunun dısında 20mt 25mt 30 mt acıklıklar icin makas yapmadan kiris kullanarak genel tasarım ve kesitler(ekonomik olan tabiki)projemdeki kesitler baz alındıgında uygun gorulebılır mı?ya da abesle iştigal hatalarım var mı.bunu ögrenmek istiyorum
 

Ekli dosyalar

  • 20and60.rar
    3.6 MB · Görüntüleme: 348
Re: 20mt acıklık ve üzeri

Merhaba;

1- Kolonlara zayıf eksende bağlanan kirişlerinize Tek kayma levhalı birleşim, köşebentli birleşim vb. bir kayma birleşimi giriniz veya bu kirişleri seçerek özelliklerine giriniz ve serbestlikler bölümünden kayıcı olacak şekilde düzenleme yapınız.
2- Aşıklarınıza diğer elemanalrla çakışmaması için başlangıç ve bitişlerinden yaklaşık 10' ar cm'lik ofsetler giriniz.
3- Ana yön kirişlerinizin kesitlerini büyütmeniz gerekmektedir, daha hafif yapı için petek kiriş kullanabilirsiniz.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • aşık.png
    aşık.png
    43.5 KB · Görüntüleme: 9,606
  • kiriş serbestlikler.png
    kiriş serbestlikler.png
    508.4 KB · Görüntüleme: 9,609
nurgul hanım,
cephe asıklarım,bazı kolonlarım, bazı çatı kirişlerim ve döseme kirişlerimin pmm oranı ve sehim sınırı yeterszlkleri projemde devam ediyor.şöyle bir sıkıntım var umarım yardımcı olabilirsiniz:foruma gondderdıgım bu ve bundan önceki projeler; ilgili belediye,idarelerden onaylanmış baskaca yazılımlarda cozulmus uygulaması gerceklestırılmıs projelerdir.ben de idecadçeliği elime geçmiş bu projeler üzerinden aynı kesitleri,aynı tasarımı olusturarak ögrenmeye ve hızlanmaya calısıyorum.sorun şu :(hata bendedir tabiki) ama başka yazılımlarda sorunsuz cözulup aynı kesitlerle idecadcelikte cozulemıyor mu dusuncesi hakim oldu bende.

ekteki projenin elimde autocad hali var ve birebir kesitleri giriyorum.deprem bolgesi,zemin degerleri vs aynı ama projede de goruldugu gb yterszlıkleri gideremiyorum.belki buna benzer bi kullanıcı yorumu almişsınızdır.nerde sorun var sizce?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;

Öncelikle modelleme hatalarından bahsedecek olursak;

1- Çatıda kullandığınız çaprazların düşeyde devam etmesi ve çerçevenin tamamlanması gerekir ki Merkezi Çaprazlı Çerçeveler doğru yapısal davranış göstersin. Öncelikle bunu düzenlemeniz gerekir.
2- Döşeme altı kirişleri kompozit tasarlamak istiyorsanız, kompozit döşeme girişi yapmışsınız, bu yardımcı kirişleri tali kiriş komutu ile girmeniz gerekir. Ve kompozit döşeme trapez sac yönü ile tali kirişlerin başlıkları birbirine dik olmalıdır.
3- Birleşim girerek geometrinizi düzeltmeniz veya tüm elemanların orta akslarından çalışmasını sağlamanız gerekir ki eksantirisiteden kaynaklı ek iç kuvvet değerleri oluşmasın. Modelinizi buna uygun düzenledim.
4- Aşıklarda tek aşık komutu kullandığınız bölümlerde kirişler ile bağlantı doğru oluşmadığı için sonuçlarınız uygun gelmemekteydi.

Karşılaştırma konusuna gelecek olursak;

Tasarımı yapılan programlar veya Yönetmelikler nelerdi bilgi vermemişsiniz.
1- Çatı çaprazlarınızda narinlik sorunu var. Çelik Yapılar Yönetmeliğimize göre bu uygun değildir. Program bu hesabı doğru şekilde gerçekleştirmektedir. Ya yönetmelik farklılığı var ya diğer program hatalı tasarım yapıyor, ya da mühendis program üzerinde kendisi düzenlemeler yapmış olabilir, bu durumların kontrol edilmesi gerekir.
2- Net karşılaştırma yapabilmek için diğer programda girilmiş projeye ve ayarlamalara ihtiyacımız var. Her programın set ayarları farklı olabilir, analiz ayarlarınız sadece zemin veya deprem parametrelerinden ibaret değildir. Mod birleştirme, eşdeğer deprem yükü, diyaframların rijit veya yarı rijit olması, aşıkların analize dahil edilmesi veya edilmemesi, eleman tasarımı için kullanılan yönetmelik vb. verilere bakılması gerekir.
3-Elinizde sadece dwg ler olduğu için yukarıda saydığım durumları şuan inceleyememekteyiz. Ancak modele ulaşabilirseniz mutlaka gözden geçiririz.
4- En önemli sorun stabilite kirişleriniz ana kirişler ile doğru şekilde bağlanmış görünmemekteydi, çapraz uç birleşimi girerek sorun giderildi.

*** Mevcut sürüm ile ilgili projede sorun yaşadığınız konularda herhangi bir hata mevcut değildir. Forumu incelemekteyseniz hata var ise kabul edildiğini ve hemen düzeltilmesi için çalışıldığını fark etmişsinizdir. Bu nedenle öncelikle modelleme hatalarını düzeltmek gerekir. Ardından karşılaştırma için diğer program datasına ihtiyacımız var. Dilerseniz ideCAD' te oluşturduğunuz modeli Sap200' e aktararak sonuçları kontrol edebilirsiniz. Aktarım sırasında analiz ayarları birebir gider, ancak sap2000' de tasarım ayarlamalarını yapmanız gerekir. ideCAD ile Sap2000 ayarlarının birebir aynı olduğundan emin olunuz.

** Program mantığına alışmanız halinde modelleme sorunlarınız azalacak ve daha hızlı proje üretebileceksiniz. Bu nedenle dilerseniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
linkinde yer alan videoları takip edebilir, dilerseniz de
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
eğitime kayıt olabilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    140.4 KB · Görüntüleme: 9,477
  • çapraz 2.png
    çapraz 2.png
    136.8 KB · Görüntüleme: 9,474
  • çapraz.png
    çapraz.png
    670.5 KB · Görüntüleme: 9,477
  • kompozit.png
    kompozit.png
    1.3 MB · Görüntüleme: 122
  • 20and60(2).ide8demo
    13.1 MB · Görüntüleme: 683
Merhaba,

5 metre aks arasından yük alan ve 20 metre açıklık geçen IPE270 çatı kirişlerine modelden bakıldığında, 4 kg/m² gibi tek kat sac hafif bir kaplama bulunmasına rağmen eğer kolon birleşim bölgelerinde guseler uygulanmadıysa göze biraz zayıf gözüküyorlar. Bunun üzerine SAP2000'de aynı yükleri, aynı sistem konfigürasyonunu, aynı tasarım parametrelerini ve tabii ki en önemlilerinden olan çubukların desteklenmemiş boyları ile efektif boylarını tanımlayarak hızlı bir analizle en fazla yüklü arakatsız bir çerçeveye bakıldığında ideStatik ile çok yakın sonuçlar elde ediliyor (Ekli "sap2000-kontrol.jpg").

Projede ve uygulamada kullanılan çelik malzeme kalitesi ideStatik'te seçilen S235'den daha yüksek olabilir. Bildiğiniz gibi artık piyasaya IPE ve HEA profiller minimum S275 kalitede sunuluyor. Ya da kirişlere kolonla birleşim bölgesinde guse uygulanmış olabilir. Bunlar kontrol edilebilir.

Genelde analiz modellerinde tasarım parametreleri içerisinde çubukların desteklenmemiş boyları ile efektif boylarının tanımlanması, diğer birçok analiz yazılımında bunun otomatik olarak doğru yapıldığı varsayımıyla atlanabiliyor ya da atanmış değerler varsa kontrol edilmeyebiliyor. Eğer desteklenmemiş boylar ile efektif boyların tanımlanması yazılımda doğru yapılmamışsa, tasarım sonuçları da eksik/yanlış olabilecektir. Örneğin: bu modelde bir çerçevede iki çubuk parçasından oluşan çatı kiriş sisteminde her bir çubuk için majör eğilme durumunda desteklenmemiş boyu yaklaşık "2" yani çubuk boyunu iki katı değerinde olması gerekiyor (iki kolonun arasındaki mesafe). Bu değerin tasarım parametrelerinde ilgili çubuk elemanlar için atanıp atanmadığını kullanıcının kontrol etmesi ya da kendisinin girmesi gerekiyor ve birçok yazılım bunu otomatik olarak yapmıyor! ideStatik Çelik yazılımında bu işlem sadece çok karmaşık kiriş yerleşimi durumlarında kullanıcı müdahalesi gereken ama neredeyse %99 seviyesinde tamamen otomatik olarak program tarafından doğru şekilde yapılmaktadır. Diğer programda girilmiş modelde bunlar incelenebilir.

Ayrıca arakat döşemesinin çelik üstünden toplam yüksekliği 15cm olacak şekilde tanımlama yapılmış (10cm+5cm) ve bu değer basit bir arakat için uygulamada toplam 10cm yapılmış olabilir. ideStatik'te döşeme genel ayarlarında geometri altında "Döşeme Kalınlığı" olarak tariflenen yükseklik döşemenin sadece sürekli olan plağının kalınlığıdır. Bu değere yazdığınız değer ile "Diş Derinliği" değeri toplanarak çelik üstünden toplam döşeme yüksekliği elde ediliyor. Modeldeki arakat için bu değerlerin doğru tanımlanıp tanımlanmadığı kontrol edilmeli (Ekli "doseme-ayarlari.jpg").

Özellikle belirli bir bölgesinde arakat ya da arakatlar bulunan endüstri yapılarında olmak kaydıyla tüm çelik yapılar için analiz ayarlarında "Yarı rijit diyafram" opsiyonunun seçilmesi doğru olacaktır (Ekli "analiz-ayarlari.jpg").

Saygılarımla
 

Ekli dosyalar

  • Ekler.rar
    354.4 KB · Görüntüleme: 214
Merhaba;

Faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Ekteki model sizin modelinizin düzenlenmiş halidir.
1- Merkezi çaprazlı sistemin doğru çalışması ve yapının stabilitesi açısından çatı çaprazlarınızın düşeyde de devam etmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Uygulamaya örnek teşkil etmesi açısından oluşturulmuştur.
2- Cephe aşıklarınıza kaplama girişi sağlanarak rüzgar yüklerini de alması sağlanmıştır. ideCAD Çelik kaplama girişi yapılması halinde TS 498' e göre rüzgar yüklerini otomatik olarak hesaplar ve aşıklara etkitir. Diğer progamlarda rüzgar yüklerinden emin olunuz.

** Model genel anlamıyla sanayi yapıları için örnek olarak eklenecektir. Proje üzerinde taşıyıcı sistem konfigürasyonda yapılacak değişiklikler ile kesit optimizasyonu sağlanabilinir.


İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • çapraz 3.png
    çapraz 3.png
    408.5 KB · Görüntüleme: 9,401
  • çapraz 4.png
    çapraz 4.png
    555 KB · Görüntüleme: 9,394
  • rüzgar.png
    rüzgar.png
    450.5 KB · Görüntüleme: 9,394
  • 20and60(2).ide8demo
    14.5 MB · Görüntüleme: 702
Merhabalar,
fikirleriniz icin cok tesekkür ederim.sürekli kafamı kurcalayan bir konuydu.gercekten söyledıkleriniz benim icin onemliydi.idecad ailesini sorulara verdiği içten cevaplar ve samimiyeti icin bir kez daha tebrik ediyorum.
nurgul hanım bir de,
sag sol ve ön arka kaplamalara kar yükü girmeye gerek var mıdır? (cephe kaplamalarına).sizin gonderdıgınız son projede girilmiş.
 
Merhaba;

Kaplamada kar yükü girilmesine rağmen kaplamanın yatayla yaptığı açı program tarafından kontrol edilir ve bu kuşaklara kar yükünden dolayı yük etkimez.

Kaplama girişi yapılmadan ayarlamalar gerçekleştirildiğinde sabit, hareketli ve kar yükü düzenlemesini gerçekleştirip ardından veri girişini gerçekleştirildiği için cephe kaplamalarında da kar yükü görmektesiniz. Analiz için yapılan hesaplamalarda kaplamada yer alan kar yükünün doğrultu gereği etkisi olmadığını görebilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • kar yükü.png
    kar yükü.png
    73 KB · Görüntüleme: 9,271
nurgul hanım,baska bir proje ekliyorum cephe asıklarım sehim uyarısı veriyor.kesit artırmadan duzeltebılırmıyım?projeyi genel olarak yorumlayabılırmısınız?
 

Ekli dosyalar

  • sis.rar
    2.3 MB · Görüntüleme: 199
Geri
Üst