Burkulma Boyu Yöntemi

muratk

Üye
Merhaba

ÇYTHY uygulama kılavuzu örnek 6.1.B i modellemeye çalışıyorum. Örnekteki hem birinci mertebede hem de ikinci mertebede moment ve deplasmanları bulamıyorum. Modellemede nerede hata yapıyorum?

ÇYTHY 6.4.1 b de burkulma boyu yönteminin kullanılması için B2 katsayısının 1.5 veya daha küçük olması gerektiğini söylüyor.Bunun kontrolünü nasıl yapabiliriz?

Bu örneğin sonunda kat rijitliği yöntemi ile bir burkulma boyu bulunuyor. Programda hangi yöntem uygulanıyor?

İyi günler
 

Ekli dosyalar

  • stabilite.ide8demo
    542.5 KB · Görüntüleme: 609
Merhaba;

Öncelikle modelleme ile başlayacak olursak;

a- Programda düğüm noktalarına atadığınız serbestlikler Kılavuzdaki şekil ile uyumlu değil. Uyumlu hale getirmek ve kontrolü hızlıca yapabilmek için 2 farklı alternatifiniz mevcuttur.
1- Kolonlara kolon ayağı birleşimini girerek bu birleşimin mafsallı olacak şekilde modifiyesini sağlamak
2- Kolonları seçip, ctrl+e ile özelliklerine girdikten sonra serbestlikler alt sekmesinden mafsalı oluşturacak şekilde düzenleme yapmak

b- Modellemedeki uyumsuzluklar giderildikten sonra tekrar analiz yapılması halinde Kılavuzda yer alan 6.1 örneği için sayfa 21 ve 24 ' te yer alan YDKT için 1. mertebe analiz sonuçlarının fiktifli kombinasyon altında birebir örtüştüğünü kontrol edebilirsiniz.
c- Programda Stabilite Tasarımı için 6.4 - Burkulma Boyu Yöntemi kullanılır. Ancak mevcut sürüm 8.62'de ikinci mertebe etkileri için kullanılan fiktif yükler hesaplanarak otomatik olarak hesaplanmamaktadır. 6.2.2.2 de belirtilen esaslara göre siz bu yükleri tanımlayarak kombinasyon içerisinde yapıya etkitebilir ve yapının tasarımını gerçekleştirebilirsiniz.
d- Versiyon 9 itibari ile Çelik Yapılar Yönetmeliği Bölüm 6 - Stabilite Tasarımı için 6.3 - Genel Analiz Yöntemi kullanılacaktır.Genel Analiz Yöntemi; yönetmelikte yer alan 3 yöntem arasında en kapsayıcı yöntem olup, hiç bir sınırlama olmadan tüm çelik yapılara uygulanabilmektedir.
Bu nedenle tercih ettiğimiz yöntem sayesinde ideCAD Çelik ile ürettiğiniz tüm Çelik Yapılar en gerçekçi sonuçlar ile değerlendirilecektir. Versiyon 9 itibari ile Genel Analiz Yöntemine uygun olarak detaylı hesaplamaları inceleyebileceksiniz.
e- 8.62 sürümünde yer alan 6.4 - Burkulma Boyu Yöntemi ile düşey yüklerin, düşey çerçeveler, kolonlar ve perdeler tarafından karşılandığı sistemlerde kullanılabilinir. Kısacası ideCAD Çelik programı ile ürettiğiniz yapılar için uygun bir yöntemdir. Mevcut sürümde b2 katsayısının hesabındaki eksiklik nedeni ile ikinci mertebe etkileri ile ilgili detayları görememektesiniz. B2 katsayısı; Merkezi ve Dış merkezi Çaprazlı Taşıyıcı Sistemlerin kullanılması halinde sistemin yanal doğrultuda tutulu olması sayesinde etkili değildir.
 

Ekli dosyalar

  • 2.png
    2.png
    30.5 KB · Görüntüleme: 3,176
  • 4.png
    4.png
    15.1 KB · Görüntüleme: 3,175
  • 3.png
    3.png
    129.3 KB · Görüntüleme: 3,174
  • 1.png
    1.png
    58.3 KB · Görüntüleme: 3,173
  • 5.png
    5.png
    10.6 KB · Görüntüleme: 3,172
  • stabilite.ide8demo
    533 KB · Görüntüleme: 608
  • 6.png
    6.png
    151.4 KB · Görüntüleme: 3,169
Bu durumda anladığım kadarıyla uygulama kılavuzundaki örnekte olduğu gibi yatay ötelemesi önlenmemiş moment aktaran çerçevenin analizini yapmak için versiyon 9 a geçmek gerekiyor. Çünkü ÇYTHY burkulma boyu yönteminin kullanılabilmesi için B2 katsayısının 1.5 ile karşılaştırılması şartını koyuyor. Genel analiz yönteminde ise zaten burkulma boyu katsayısı 1.0 olarak kullanıldığından problem çözülmüş oluyor.
 
Merhaba;

Aynen, yatay ötelemesi önlenmemiş moment aktaran çerçevelerde ikinci mertebe etkilerinin önem kazandığı belirli katın üzerindeki yapılarda versiyon 9' a geçilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst