Makasta hatanın hangi elemanda olduğunu nasıl anlarım

M.ORAL

Üye
merhaba
ekteki projede makastan kaynaklanan sorunu nasıl giderebilirim.hatanın makasa ait olan hangi elemandan kaynaklandığını nasıl görebilirim?
 

Ekli dosyalar

  • makas.ide8demo
    1.5 MB · Görüntüleme: 723
Re: makas sorunu

Merhaba;

Analiz tamamlandıktan sonra perspektif ekran - sağ tuş - analiz modeli görüntüleme - çelik tasarım - tüm yetersizlikler seçimi yapınız. Ardından istediğiniz elemanı seçtiğinizde analiz ve tasarım detaylarını gösteren sekme açılacaktır. Bu detay sekmesinden yetersizlik sebebini ve hangi makas elemanının yetersiz olduğunu belirleyebilirsiniz.

Modelinizde alt başlık narinlik ve dayanım yetersizliği görülmektedir. Narinlik sorununu; alt başlık orta bölümünde yapı boyunca stabilite kirişi kullanarak çözebilirsiniz. Dayanım sorunu için ise makas bölmelerini kare oluşturacak şekilde modellemeye çalışınız veya kesit arttırınız.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    94 KB · Görüntüleme: 3,885
  • 2.png
    2.png
    150 KB · Görüntüleme: 3,883
  • 3.png
    3.png
    209.4 KB · Görüntüleme: 3,883
Re: makas sorunu

cevabınız için teşekkür ederim.orta noktadaki kolonları kaldırdığım zaman makaslardaki hata ortadan kalkıyor.bunun nedeni nedir.kolon orada yardımcı eleman değil mi?
 
Re: Makas sorunu

Merhaba;

Orta kolonlarınızı makasa rüzgar birleşimi gibi bir birleşim ile bağlayabilir veya kolona serbestlikler bölümünden makas yönündeki ucuna gerekli serbestlikleri tanımlayabilirsiniz. Mevcut hali ile mesnet görevi görür ancak makasın düğüm noktasından bir miktar kaçıklığa sahip olması halinde moment oluşturacak şekilde etkisi olur ki bu da makasta istenmeyen bir durumdur. Makas üzerinde çapraz, aşık, kiriş veya kolon ile girdiğiniz elemanların düğüm noktalarının makas düğüm noktası ile çakıştığına emin olunuz ve moment aktaramayacak şekilde eleman serbestliklerini düzenleyiniz. Aksi takdirde makas üzerinde ek etkiler oluşur.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • rüzgar birleşimi.png
    rüzgar birleşimi.png
    23.4 KB · Görüntüleme: 3,811
Re: Makas sorunu

Merhaba kolay gelsin. Ekli projemde makas bağlantılarında bir problem olabilir mi ortadaki 3 makası ne yaptıysam kurtaramadım. Gözden kaçırdığım birşey mi var??
 

Ekli dosyalar

  • IDE KONTROL.cde
    381.3 KB · Görüntüleme: 21
Re: Makas sorunu

Merhaba;

1- Öncelikle stabilite kirişleri bir makasın alt başlığına diğerinin üst başlığına bağlanıyor, bu şekilde yapmak istiyorsanız aynı noktada simetriğini oluşturmanız yani bir X çapraz görüntüsü olması gerekir, alt başlıktan bağlı olan makasın üst başlığından çıkan başka bir çapraz diğer makasın alt başlığına bağlanmalıdır.
Tek çapraz ile bu işlemi yaptıktan sonra bir tanesini böl komutu ile bölün ve çapraz ek birleşimi ile çaprazları birbirine bağlayın.
2- EU 3 gereği kesitler sınıflarına ayrılır ve denkleme değişir. Makasta kullandığınız kesitlerin et kalınlığı çok ince, zaten yönetmelik gereği bu et kalınlığı bir çapranla da azaltılıyor, et kalınlığını arttırmanız gerekir ki kesitler class 3 den class 2 veya 1 e geçsin ve daha elverişli tasarım sonuçları alın.
 

Ekli dosyalar

  • 2.png
    2.png
    562.3 KB · Görüntüleme: 521
Re: Makas sorunu

Teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. makasları bağladığım stabilite çaprazları yerine makas yapmak istersem nasıl tanımlamam gerekiyor ve sizce daha doğru bir çözüm olur mu sizce?
 
Re: Makas sorunu

Mesela ekte gönderdiğim şekilde makas atmak sistesem bağlantılarını nasıl yapmam gerekiyor?
 

Ekli dosyalar

  • IDE KONTROL2.cde
    404 KB · Görüntüleme: 18
Re: Makas sorunu

Merhaba;

İki makas arası açıklığınız sadece 3.5 m, bunun için aradaki stabilite elemanını makas olarak yapmanın çok ekonomik olacağını düşünmüyorum, ancak iki modeli de tasarlayıp metraj üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz. Makas ile geçecekseniz KIsa makasların menülerinden ek özellikler sekmesinden kapakçıkları kaldırmanız gerekir ki makası alt ve üst başlığından ana makasa bağlayabilin.

Bu işlemi yaptıktan sonra çapraz uc birleşimi ile kısa makasların alt ve üst başlıklarını ana makas başlıklarına bağlayabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    175.5 KB · Görüntüleme: 485
Re: Makas sorunu

Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yaptım fakat makaslarda geometri hatası veriyor. :shock:
 

Ekli dosyalar

  • IDE KONTROL3.cde
    317.3 KB · Görüntüleme: 42
Re: Makas sorunu

Aslında yapmak istediğim bu ortadaki 2 makasın diğer makasların içinden geçmesini istiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • IDE KONTROL4.cde
    435.8 KB · Görüntüleme: 23
Re: Makas sorunu

Merhaba;

Bir şekilde yapmıssınız da, bu iki makas birbirine temas etmediği için tasarım açısından birbirlerine herhangi bir faydaları yok, dolayısyla oranları sağlamak için yine kesit arttırmanız gerekir ve stabiliteyi sağlamak için de baska noktalardan da stabilite kirişi veya yatay çaprazlar girmeniz gerekir.
Ki daha önce şahsen böyle bir uygulama ile karsılasmadık yukarıda saydıgım sebeplerden dolayı, açıkcası uygun da gelmedi. Ancak sizin tercihiniz. Modeliniz bu hali ile içinden geçiyor zaten ek yapılabilecek bir şey mevcut değil.
 
Re: Makas sorunu

Çelik için geometri kontrolü değil, çakışma kontrolü yapmanız gerekir. Çakışma kontrolü de çizim almadan önce sahaya temiz çizim gitmesi için yapılır. Projenizde analiz gerçekleşiyor ise büyük bir sorun yoktur. Ancak detaylı çelik proje üretirken dikkat etmeniz gereken durumlar vardır. Bunlar için lünkte program satın alması sonrası verilen standart eğitim var, örnek proje girişi ile birlikte detayları orada bulabilirsiniz.

** Çaprazlar bu şekilde sadece en köşelerde olamaz. Tüm açıklık boyunca yatay çapraz giriniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Ve forumda çelik proje havuzundan farklı örnek projelere bakabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst