Çelik proje yaparken karsilastigim durumlar

Selamlar,
üç dort gündür bir proje üzerinde çalışırken ne yaparsam yapayım sürekli aynı problemlerle karşılaşıyorum.Daha önce bu konular geçmesine rağmen hatırlatmak için yazıyorum.
1-Aşıklar genelde hep kurtarmıyor veya bir kaçı kurtarmıyor,analizden çıkar bunu analize dahil edelim derken ciddi bir zaman kaybı ve insanı tüketen bir hal alıyor.
2-Makas alt başlığında sürekli gördüğümüz narinlik uyarısı da aynı şekilde alttan bağladık yetmedi bir daha yetmedi bir daha derken bi bakıyorsunuz kurtaran aşıklar gene kurtarmamış.Sırf yeter ki çözsün diye aşıkları yapmayacağım kesitler veriyorum bu sefer aşıklarda problem çözülüp makasa atlıyor uyarılar.
3-Cephe için aşık tanımlıyoruz fakat dış kolonlar ile rüzgar kolonları aynı hizada değilse ara boş kalıyor ve çözüm yapıp yapmadığı konusunda tereddütte kalınıyor.Kolon malzemesi değişince otomatik olarak cephe değişmiyor aynı yerde kalıyor.
4-İdecad de fark ettiğim birşey idecad kolon kesitlerini çok ekonomik çözüyor,farklı programlarla da karşılaştırıyorum.Kolonun deplasman yapması konusunda veya kolon konusunda nelere dikkat etmeliyiz önerileriniz.(Belki birşeyleri yanlış algılıyorumdur)
5-Birleşim yaptığınız bir tali kirişi kopyaladığımızda birleşimle beraber kopyalamıyor her seferinde tekrar birleşim yapmak gerekiyor.Büyük bir projede neyi yaptım yapmadım diyorsunuz.
6-Yeni sürümde deprem yönetmeliği hariç çelik için yenilikler var mı ?
Saygılar...
İyi Çalışmalar...
 
Re: ÇELİK HAKKINDA???

Merhaba,
Genel olarak çelik projelerde optimizasyon yapılırken betonarmeye göre çok daha fazla analiz yapmak gerekecektir. İlk dört maddeniz için fikirlerim ve önerilerim:

1-Aşıkların kurtarmamasının bir çok sebebi olabilir, Örneğin makas eğimi, makaslarda bulunan stabilize çaprazları, gergi çubukları profil tipi vb. Aşıkların sisteme dahil edilip edilmemesi kurulan sisteme bağlı olup, bu yaklaşım tamamen proje müellifinin karar vereceği bir konudur.
2- Makas narinlikleri doğru hesaplandığı sürece narinliğin kurtarmadığı makaslarda alt başlık kesitlerini büyütmek, makaslara dik yönde çaprazlar yapmak çözüm olabilir.
Bir elemanı kurtarırken diğer elemanların kurtarmaması veya ihtiyaç kapasite oranlarının değişmesi olası bir durumdur. Çünkü profil değiştirdiğinizde bütün makaslarda değiştirilir, çapraz tanımlandığında bütün projeye tanımlanır. Bu gibi değişiklikler tüm sistemde rijitlikleri ve iç kuvvet dağılımlarını değiştireceği için elemanların tahkikleri de buna bağlı olarak değişecektir.
3- cephe aşıklarının düzgün uygulanması için dış kolonlar ile rüzgar kolonlarını aynı hizada atmak daha doğru olacaktır. Çözüm yapıp yapmadığını veya kuvvetleri aktarıp aktarmadığını analiz modelinde düğüm noktalarını inceleyerek görebilirsiniz.
4- Kolonların ekonomik çözüldüğüne dair öncelikle şuna dikkat etmek gerekir. Örneğin tek katlı döşeme sistemi olmayan, kren olmayan bir yapıda kolonlar çok zorlanmayacaktır. ancak birden fazla katı ve özellikle kompozit döşeme olan sistemlerde kolonlar daha fazla zorlanacağından daha büyük kesitler kullanılacaktır. Rijit diyafram (döşeme tanımı) tanımı olmadığı zaman 2. Mertebe etkilerini kendiniz kontrol edin. Analiz modelinde deformasyonları inceleyiniz. Çelik kolon tasarım penceresinden kolonların K majör ve K minör değerlerini kontrol edin gerekli yerlerde müdahale edin. K değerleri programda kirişlerle çerçeve oluşturulduğu zaman en doğru şekilde hesaplanıyor. Örneğin serbest uçlu ya da tek yönde çerçeve tanımlanan elemanlarda K değerlerine müdahale etmek gerekebilir.

Saygılarımla
 
Re: ÇELİK HAKKINDA???

Merhaba,
1- Aşıkların tanımı programda varsayılan olarak analiz modeline dahil ediliyor. Yeni versiyonda aşıkların varsayılan haliyle analiz modeline dahil edilmemesi ile ilgili çalışma yapılıyor.
2- Makas alt başlığında uzunluğuna bağlı olarak narinlik oluşabilir. Narinliği kesit büyüterek ve makasa dik yönde çaprazlar atarak düşürebilirsiniz.
3- Arada boşluk kalmaması için ve uygulamaya yönelik olarak rüzgar kolonlarınız ve ana kolonlarınızı aynı hizaya getiriniz.
4- Çelik yapılar genelde (özellikle kompozit döşeme, beton plak olmadığı zaman) hafif yapılar olduğu için deprem kuvvetleri gibi yatay yükler az olacaktır. Çelik yapılarda rüzgar yükleri de yatay yükler olarak elverişsiz durumlar oluşturabilir. Rüzgar alan cephelerinize mutlaka kaplama elemanları tanımlayarak gerekli rüzgar yüklerini etkitiniz.
5- Tali kirişler kopyalandığında birleşimlerle beraber kopyalanır. Tek tali kiriş ya da normal çelik kiriş kopyaladığınızda bağlı olduğu birleşim kopyalanmaz.
6- Yeni versiyonda çelik ile ilgili yeni opsiyonlar ve olanaklar olacak. Program yayınlanmasına yakın bir zamanda netlik kazanacaktır.

İyi çalışmalar.
 
Geri
Üst