Rijit birleşimler

eissenhover

Etkin Üye
Herkese merhabalar, birkaç tane sorum olacaktı cevaplarsanız çok mutlu olurum,
1) kolon ile kiriş arasında örneğin "köşebentli birleşim" yaptığımda resimde gördüğünüz üzere moment aktarmayan bir birleşim oluyor. aynı elemanları kaynaklı birlşim yaptığımda ise analiz modelinde eleman uç serbestliklerine baktığımda herhangi bir moment-dönme görünmüyor, yani moment aktaran bir durum söz konusu. Kaynaklı birleşim moment aktarmayan rijit bir birleşim midir?

2) diğer sorum ise bir birleşimin tipine bakarak moment aktarıp aktarmadığını anlamanın püf noktaları nelerdir, örneğin resimdeki köşebentli birleşimin moment aktarıp aktarmadığını uç serbestliklerine bakmadan yani herhangi bir analiz sonucuna bakmadan nasıl anlarız, yani kaba tabirle sormak istiyorum resimde gördüğünüz köşebentli birleşim moment aktarmıyor ve dönmeye izin veriliyor, ama ben sahada bu imalatı görsem bu nasıl dönebiliyor diye kendi kendime sorarım yani bu dönme olayı kafamda oturmuyor.
 

Ekli dosyalar

  • s.png
    s.png
    59.5 KB · Görüntüleme: 3,285
  • 2s.png
    2s.png
    29.9 KB · Görüntüleme: 3,285
son olarak çelikle bir alakası yok ama sadece deneme amaçlı olarak basit bir model oluşturdum, amacım sadece kademeli temeldeki teml donatı çizimlerinin nasıl verildiğini görmekti, ekteki modelde temel aplikasyon planı çizimlerini istediğimde ıkı adet temelden sadece birine ait çizimleri veriyor diğerini vermiyor, nerede hata yapıyorum acaba?

birde yapı agacında statik analiz bölümünde yükleme durumları kısmında sadece G ve Q yükleri görünmekte, deprem vb. yüklemeler görünmemekte, program arka plandamı hallediyor bu yüklemeleri?
 

Ekli dosyalar

  • forum.ide8demo
    2.1 MB · Görüntüleme: 452
Ekteki resim sorularınıza belki yardımcı olabilir. Düşündüğünüz anlamda bir dönme değil, belirli bir rijitlik değerinin altında kalan birleşimleri moment aktarmayan olarak kabul etme olarak düşünmek lazım. Köşebentli gösterdiğiniz birleşimde kirişin kolona kendi kapasitesinin belirli bir oranında moment aktarabilmesi için alt ve üst başlığından da yük transferi yapabilmesi gerekir. Ancak köşebentler kirişin gövdesine bağlandığından moment transferi çok sınırlı olacağından, birleşim moment aktarmayan sınıfı olarak kabul edilir (fleksibl rijitlik sınıfında). Birleşimleri moment-dönme ilişkisi bazlı rijitliklerine göre sınıflarsak; rijit, yarı-rijit ve fleksibl olarak 3 sınıfa ayırabiliriz. Konu ile ilgili olarak TS EN 1993-1-8 Madde 5.2 altında detaylı anlatımları bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • birlesimler.jpg
    birlesimler.jpg
    47.1 KB · Görüntüleme: 3,226
Geri
Üst