Çelik çati kapasite oranlari çok yüksek

İyi günler merhaba ;

İdecad 10.5 Betonarme + Çelik programını yeni aldım. Çelik çatı modelim cok karmaşık ve düzenli olmadığı için hazır aşık modelleme kısmı yerine kendim 3d ekranda aşıkları çizdim . Analiz sonuçlarına baktığım zaman modellemeden dolayı kapasite oranları cok yüksek çıktı ,

1- Geometri kontrolü yaptım herhangi bir sorun tespit edilmedi .
2- Herzaman basit formda çelik projeler gelmiyor bu sebeple hazır aşık modelleme kısmından yararlanamadığımız için kendimiz aşık çizmek zorunda kalabiliyoruz . Hesap modelinde aşığı ikiye bölüyorsa program , hesap detaylarında da bölmesi gerekir burda bi tutarsızlık var .
3- Çelik birleşim hesap sonuçlarını görmek istediğimiz zaman sonuçların cıkmamasının ve gri rekli görünmesinin sebebi nedir ( genel amaçlı bir soru )


En Fazla aşık açıklığım 360 cm civarında

M= ql2 /8 = 70kg/m x ( 3.6 )^2 / 8 = 113.4 kg m = 11340 kg cm

Elemandaki gerilme : M / W 3-3 = 11340 kgcm / 17.8cm^3 = 637 kg/cm2

D/C = 637kg/cm2 / 1440 kg/cm2 = 0.442 kapasite oranına yakın aşık sonuçları cıkması gererkir.

İyi çalışmalar .
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    44.6 KB · Görüntüleme: 7,552
  • 2.JPG
    2.JPG
    111.5 KB · Görüntüleme: 7,552
AISC 360-10'a göre Burulma, eğime, kesme ve eksenel yük altındaki kutu kesitli elemanlar resimdeki etkileşim denklemi ile kapasitesi kontrol edilir. Programda zaten bu denklemi kullanmış. Yani sadece eğilme kontrolü yapmanız yeterli olmaz. Kaldi ki eğik duran aşık elemanınızı sadece tek yönde eğilmeye göre kontrol etmişsiniz. Eksenel yül, burulma ve kesme kuvvetlerini ihmal etmişsiniz.

Bu açıdan programın hata yaptığını düşünmüyorum. Aşıkları sadece eğilmeye çalışacak 2. taşıyıcı olarak dizayn edebilirsiniz. Bu durumda statik modelinizi değiştirmeniz gerekecek.

İyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • 2019-04-11 08_36_08-Window.png
    2019-04-11 08_36_08-Window.png
    6.1 KB · Görüntüleme: 7,537
1- Aşıklarım görüldüğü gibi mesnede açılı bir şekilde oturmuyor( Aşıklar dikey atılmış eğimli oturamaz , sizin bahsettiğiniz açılı aşıklar yatay atılan aşıklarde meydana geliyor. ) bu sebepten dolayı elemanın kapasite oranını etkileyen en büyük etken 3-3 güçlü eksendeki eğilme olacaktır .

Aşıklarda eksenel yükten meydana gelen gerilmeler ihmal edilebilir cünkü cok etkin değildir ;( 200kg eksenel yük olsun 40x80x4 profil A : 8.9cm2 200kg/8.9cm2 = 22kg/cm2 gibi komik bir gerilmeye tekabül eder kapasite oranına katkısıda şşu olur 22kg/cm2 / 2400x09 kg/cm22 ( Emniyet gerilmesi , LRFD) = 0.01 programda eksenel yük cok fazla cıkmış onu anlayamadım ?

Aşıkların sahada uygulanmasında da aşıklar uc uca eklenmez ya yanyana konur , yada arada mesafe bırakılır catı hareket esnasında birbirine eksenel kuvvet aktarması yapamaz eksenel kuvvet sadece eğilmeden dolayı az miktar oluşması gerekir ?

Zayıf Yönden(M22) meydana gelen gerilme ( 3.5 m bir aşık için kapasiteye etkisi olmaz, 6 m aşığınız olsa tamam zayıf yöndeki gerilmeyi azaltmak için gergi atılması gerekir )

Formüle dikkat ederseniz kesme ve burulma oranlarının karesi alınıyor bu sebepten dolayı etkisi cok az ayrıca mesnede açılı oturmayan hangi aşık tasarımınızda eksenel yükten dolayı kapasite oranı yüksek çıktığını gördünüz ?

Kesme Den dolayı formüle etki eden kapasite oranı Örg. 0,2 olsa bile (0.2)^2 = 0.04 yapar görüldüğü gibi etki cok az


HESABTAKİ TUTARSIZLIĞIN SEBEBİ ELEMANLARIN BOYLARININ HESAP MODELİNDE 3D BAKILDIĞINDA BÖLÜNDÜĞÜ AMA HESAP DETAYLARINDA PROGRAMIN AŞIKLARIN BÖLÜNDÜĞÜNÜ FARKETMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR .
ÖNERİ ;ANALİZ MODELİNDE CUBUKLARI BÖLEREK DÜĞÜM NOKTASI OLUŞTURABİLSEYDİK BEN DİREK AŞIKLARIN BOYLARININ YANLIŞ ALINDIĞINI FARKEDERDİP MÜDAHALE EDERDİM .


Hesap modelinde aşığı ikiye bölüyorsa program , hesap detaylarında da bölmesi gerekir burda bi tutarsızlık var . ? bundan bahsettim sadece ....
idecad programını yeni aldım 2 hafta oldu sanırım o yüzden modelleme mantığını öğrenmeye çalışıyorum amacım programı eleştirmek değildir. Sonuçta diğer programlara tercih ettiğime göre ...
İsmail Bey proje boyutu cok fazla o yüzden destek mailine attım ilgilenirseniz cok sevinirim . Teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • 3333.JPG
    3333.JPG
    114.3 KB · Görüntüleme: 7,515
Mesut Bey programı eleştirebilirsiniz sorun yok bence. Bende sizin gibi sadece kullanıcıyım. Eksenel yükünüz 200 kg değil 6096 kg. Çekme değil basınç kuvveti geliyor dolayısıyla direk kesit alanına kuvveti bölerek gerilme hesabı yapamazsınız.

Elemanı bölüyor olmanız hesap boyunu böldüğünüz anlamına gelmez yada elemanı tam parça çizmeniz hesap boyunun bölünmediği anlamınada gelmez. Mesela Sap2000'de 8 metre bir kolonunuz var. Siz bu kolonu tek parça modellediniz ve 6. metreden konsol vinç guseniz çıkıyor. Sap2000 dizaynda bu kolonun tutulu olmayan boyunu hesaplarken vinç gusesinin olduğu yerden tutulu gibi algılar. Halbuki konsol guse kolonun tutulma boyuna etki etmez. Zaten bu yüzden İdecad'de dahil diğer programlarda bu tarz dizayn verilerine müdahele etme olanağı tanır. Eğer programın hatalı dizayn parametresi kullandığını düşünüyorsanız elle müdahale edebilirisiniz.

Saygılar iyi çalışmalar.
 
Mesut Bey;

Projenizi yüklerseniz projeniz üzerinden detaylı bir açıklama yapabilirim. Proje boyutu büyükse wetransfer sitesi yardımıyla yükleyebilirsiniz.

Saygılarımla...
 
1- Ben elemanımda 200kg yük vardırdır demedim bende görüyorum 6096 kg olduğunu :) Aşıklarımda bukadar eksenel yükün olmasını garipsedim 200kg gibi rakamlarda olsa anlarım.
2- Çekme değil basın kuvveti geliyor demişsiniz ?? Olayın özü şöyle aslında

Gördüğünüz aşıklar eğilme elemanıdır ; yani elemanın tesir çizgisinin üst kısmında kalan bölge BASINÇ alt kısmında kalan bölge de ÇEKME gerilmeleri meydana gelir . Kırıtik lifler malzemin en üst kısmındadır .En kötü ihtimali düşünüp malzemenin üst kısmındaki liften bahsedicek olursak ki buda basınç gerilmesidir. Çekme ve basınç kuvvetinin elemanda oluşturacağı gerilmelerde şöyledir çekme elemanınında P/A yapabilirsiniz . Basınç elemanında elemanı birazcık cezalandırıp burkulma katsayısı ile çarparak gerilmeyi büyütürüz Wx P / A bunun bilincindeyim emin olabilirsiniz . Ama 3.5m gerçek eğilme boyuna sahip ( 60-70kg/m) bir aşıkta (40x80x4 ) emin olunki burkulma meydana gelmez tasarımcı olarak bende işin pratik kısmındayım .

3- Elamanı bölüyor olmanız hesap boyunu böldüğünüz anlamına gelmez demişsiniz ;

Cevap : Ben elemanı bölmedim program aşığa altan temas eden profili mesnet olarak algılayıp o kısımdan bölmüş bunuda 3d hesap modeline baktığım zaman görebiliyorum. Madem hesap modelinde bölünmüş hesaplarda neden bölünmemiş onu sorguluyorum anlatabiliyormuyum ? sonuçta 3d hesap modeli görüntüleme neden var ?

Önemli gördüğüm bu konuyu tekrar dillendiriyorum ;
ÖNERİ ;ANALİZ MODELİNDE CUBUKLARI BÖLEREK DÜĞÜM NOKTASI OLUŞTURABİLSEYDİK BEN DİREK AŞIKLARIN BOYLARININ YANLIŞ ALINDIĞINI FARKEDERDİP MÜDAHALE EDERDİM . Biz program kulanıcıları olarak nekadar cok irdelersek , geri dönüşler olursa programın geleceği için cok daha güzel olur .

İsmail bey . ( DESTEK mailine attım projeyi ) modeleme hatalarımı vs bilgilendirme mail olarak tarafıma yapılmasını rica ederim.

saygılarımla.
 
Merhaba Mesut Bey,

Projenizi ve sorularınızı inceledim. Öncelikle yukarıda bahsettiğiniz gibi M = q*l2/8 hesabını yapabilmek için elemanın iki ucu mafsallı basit kiriş olması gerekiyor. Sizin modellediğiniz çatıda elemanlar birbirlerine rijit şekilde bağlantığı için moment diyagramı da aşığın oturduğu kirişte mafsal yokmuş gibi çıkmış.



Bu durumun oluşmasını istemiyorsanız ve yukarıda bahsettiğiniz iki ucu mafsallı basit kiriş hesabına uygun bir hesap yapabilmeniz için şu yolları izleyebilirsiniz. İlk olarak program birbiri içinden geçen tekil elemanları (bu kolon, kiriş, tekil aşık, tekil çapraz olabilir) oturdukları veya içinden geçtikleri mesnetlerden otomatik olarak bölmez ve temas eden elemanları bir düğüm noktası ile birbirine bağlar. Bu durum sonucunda da yukarıdaki moment diyagramı oluşur. Kirişleri bölmek için programda "böl" komutunu kullanıp başlangıç ve bitiş mesafelerini ayarladığınızda bir elemanı birden çok parçaya bölebilirsiniz. Ya da sağ tuş menüden "obje üzerinde yakalama noktaları oluştur" komutu ile ana kiriş üzerinde yakalama noktaları oluşturabilirsiniz. Daha sonra aşıkları bu yakalama noktalarını kullanarak tanımlayabilirsiniz.



Mafsal tanımlamak için de iki yol bulunmaktadır. Eğer elemanların uçlarına uygun basit birleşimleri bağlarsanız program mafsalı otomatik olarak tanımlayacaktır. Eğer birleşim tanımlamadan analiz yapmak istiyorsanız elemana iki kere tıklayıp eleman özellikleri penceresini açın. Daha sonra "serbestlikler" sekmesinden M2 ve M3 serbestliklerini verebilirsiniz.
Bu işlemleri uyguladığınız zaman hesabınıza yakın değerler bulunacaktır.

Eleman boyutlandırılması ve tasarım sonuçları ile ilgili olarak; eleman boyutlandırmalar eksene kuvvet ve iki eksenli eğileme etkisi altında yapılmaktadır. Eğer elemanınız eksenel kuvvet fazla ise bu durumda tasarım oranı büyüyecektir. Ancak çatı aşıklarında eksenel kuvvet genellikle deprem etkilerinden oluşmaktadır. Bu nedenle yukarıda hesapladığınız eksenel yük kabulü her zaman işlemeyebilir. Analiz sonuçlarından gelen değerleri kontrol etmek gerekebilir.

Ancak projedeki boyutlar ve oranlara bakınca çok ciddi bir fark gözüküyor. Bu farkın sebebi duvar yükleri olabilir. Projenizdeki tüm kirişlerde duvar yükleri tanımlı kalmış durumda. Bu duvar yüklerini 10 versiyonundaki şablonları kullanırsanız diğer projelerinizde bu durumdan kaçınabilirsiniz.

Diğer taraftan 3 m gibi bir konsol mesafeniz de olduğu için konsolu taşıyacak ana elemaların boyutlarını biraz daha büyütmeniz gerekebilir. Aynı zamanda aşıkların tasarım sonuçlarında bazı elemanlarda Lfaktör değeri 1.5 cıvarında çıkmış. Tutulu boyu kolondan dikkate almak için kolonu bir miktar uzatarak Lfaktör değerini düzeltebilirsiniz.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • moment diyagramı.png
    moment diyagramı.png
    182.7 KB · Görüntüleme: 7,437
  • yakalama noktası.png
    yakalama noktası.png
    313.1 KB · Görüntüleme: 7,437
Çok teşekkürler dediğim gibi idecad programında yeniyim ben bi arkadaşımın hazır şablonunu kullanıyordum meğer içerisinde çelik kirişlerde ciddi oranda duvar yükü tanımlı :) dediklerinizi anladım.

Mantıklı cevaplarınız için teşekkür ederim.

saygılarımla.
 
Dış kontörler konsol değil o kısımlara mesnet atamak istiyorum ama bulamadım betonarme kısmına ankrajlanacaklar .

1- Manuel mesnet nasıl atarım
2- Mevcut kolonlardaki ankastre mesnedi sabit mesnet olarak nasıl değiştirebilirim
3- Bazı durumlarda depremli kombinasyonların analize karışmasını istemiyorum , yani sadece doğrusal statik analiz yapmak istediğim çelik çatılar oluyor bunu nerden seçebilirim ?

saygılarımla
 
Mesut Turan":3b8hmmwz' Alıntı:
1- Ben elemanımda 200kg yük vardırdır demedim bende görüyorum 6096 kg olduğunu :) Aşıklarımda bukadar eksenel yükün olmasını garipsedim 200kg gibi rakamlarda olsa anlarım.
2- Çekme değil basın kuvveti geliyor demişsiniz ?? Olayın özü şöyle aslında

Gördüğünüz aşıklar eğilme elemanıdır ; yani elemanın tesir çizgisinin üst kısmında kalan bölge BASINÇ alt kısmında kalan bölge de ÇEKME gerilmeleri meydana gelir . Kırıtik lifler malzemin en üst kısmındadır .En kötü ihtimali düşünüp malzemenin üst kısmındaki liften bahsedicek olursak ki buda basınç gerilmesidir. Çekme ve basınç kuvvetinin elemanda oluşturacağı gerilmelerde şöyledir çekme elemanınında P/A yapabilirsiniz . Basınç elemanında elemanı birazcık cezalandırıp burkulma katsayısı ile çarparak gerilmeyi büyütürüz Wx P / A bunun bilincindeyim emin olabilirsiniz . Ama 3.5m gerçek eğilme boyuna sahip ( 60-70kg/m) bir aşıkta (40x80x4 ) emin olunki burkulma meydana gelmez tasarımcı olarak bende işin pratik kısmındayım .

3- Elamanı bölüyor olmanız hesap boyunu böldüğünüz anlamına gelmez demişsiniz ;

Cevap : Ben elemanı bölmedim program aşığa altan temas eden profili mesnet olarak algılayıp o kısımdan bölmüş bunuda 3d hesap modeline baktığım zaman görebiliyorum. Madem hesap modelinde bölünmüş hesaplarda neden bölünmemiş onu sorguluyorum anlatabiliyormuyum ? sonuçta 3d hesap modeli görüntüleme neden var ?

Önemli gördüğüm bu konuyu tekrar dillendiriyorum ;
ÖNERİ ;ANALİZ MODELİNDE CUBUKLARI BÖLEREK DÜĞÜM NOKTASI OLUŞTURABİLSEYDİK BEN DİREK AŞIKLARIN BOYLARININ YANLIŞ ALINDIĞINI FARKEDERDİP MÜDAHALE EDERDİM . Biz program kulanıcıları olarak nekadar cok irdelersek , geri dönüşler olursa programın geleceği için cok daha güzel olur .

İsmail bey . ( DESTEK mailine attım projeyi ) modeleme hatalarımı vs bilgilendirme mail olarak tarafıma yapılmasını rica ederim.

saygılarımla.

Mesut Bey benim kastım da buydu zaten. Eğer aşıkları eğilme elemanı olarak çalıştırmak istiyorsanız programa bunu anlatmanız gerekiyor. Makro ile yapıldığı zaman zaten otomatik olarak program bunu yapıyor. Ancak siz manuel kiriş gibi çizdiğiniz için programda iki ucu rijit kabul edip öyle tasarım yapmış.

Zaten Oğuzcan bey de bunu belirtmiş.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Merhaba;



Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yeni mesnet eklemek için sağ tuş menüden analiz modeline geçip düğüm noktası numaralarını açın. Sonra mesnet tanımlayacağınız düğüm noktası üzerine gelerek sağ tuş menüden "yeni mesnet ekle" komutunu kullanıp tutmak istediğiniz serbestlikleri seçin. (Örneğin bütün kutucukları işaretlerseniz ankastre mesnet olacaktır.) Benzer şekilde ankastre mesnetlerin üzerine gelip yeni mesnet ekle komutunu kullanıp dönmeleri serbest bırakırsanız basit mesnet tanımlamış olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus düğüm noktalarının hangilerinin seçili olduğudur. Seçtiğiniz düğüm noktalarına mesnet tanımladıktan sonra seçili halde olup olmadıklarını kontrol edin.

ideCAD Statik v10 TBDY 2018 ve Çelik yapıların Tasarım,Hesap ve Yapım Esasları yönetmeliklerine göre tasarım kombinasyonları tanımlamaktadır. Bu kombinasyonları "Yapı ağacı -> Analiz -> Tasarım kombinasyonları" bölümünden kontrol edebilir kendiniz de kombinasyon tanımlayabilirsiniz. Ancak depremli kombinasyonları kaldırmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu durumda yönetmeliğin bazı bölümlerini atlamış oluyorsunuz.

ideCAD Statik v10 için İstanbul ofisite her ay ücretsiz eğitimler düzenliyoruz. Eğitime
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
kayıt yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
youtube kanalımızda modelleme ve arayüz online eğitimlerin videolarını izleyebilirsiniz. Çelik eleman tasarımları için de tüm hesapların elle yapıldığı ve program sonuçları ile karşılaştırıldığı videolar da bulunmaktadır (
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
). Eklediğin linkteki çelik yapı elemanlarının tasarım videolarını incelerseniz ideCAD Statik yazılımının hesap esaslarını öğrenebilir karşılaştırmalar yapabilirsiniz.

Proje yaparken birkaç detaya dikkat etmeniz gerebilir. Öncelikle modelleme yaparken ara ara analiz yapıp o durum için sonuçları incelerseniz (kesit tesirleri, deformasyonlar, tasarım sonuçları gibi) programda yanlış modellediğiniz yerleri görebilir ve daha kolay müdahale edebilirsiniz. Aynı zamanda teknik destekten de yardım alarak projelerinizde kullanıcı tanımlı hataların önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • yeni mesnet tanımlama.png
    yeni mesnet tanımlama.png
    135.5 KB · Görüntüleme: 7,408
Geri
Üst