Silindirik kesitli çatı

ottomancagatay

Etkin Üye
projede, silindiri açılı şekilde kesilmesi ile meydana gelen kesit den yola çıkılmış bir çatı istenmekte

sizlerden ricam ,bir kaç soru ve öneriye ihtiyacım var acil olarak.

1-) istediğim şekli oluşturabildim fakat makasları direk betonarme kolona oturttum birleşim detayı olarak mesnet bölgesi birleşim detayını uygula komutunu kullanıca biraz anlamsız birleşim detayları oluşturmakta başka birleşim detayı öneriniz nedr acaba ? Makası çelik kolon oturmak mı daha doğru olur hep inecelediğim projelerde çelik koloncuk oluşturulmuş ona bağlantı yapılmış.

2-) çatı formundan dolayı makas ları makasa birleştirmek zorunda kaldım ama birleşim detayı oluşturamadım.bu şekilde kalmasında sorun varmı ? analiz modeli kısmından incelediğim kadarı ile bir sorun gözlemleyemedim.

3-)Tek bir noktada makasların ucunu toplamaya çalıştım,merkezdeki kolona aslında imalatı kolay olması için yarım ring yapıp gelen makasları birleştirmek istedim fakat yapamadım, modellediğim şekilde sorun yoksa kalabilir.

4-)dayanım ve narinlik kontrollerini aşamadım, çapraz atılmıyor alt ve üst başlıkları 3 ayrı noktalardan birleştirdim yine olmadı.

5-)aşıklar biraz çatı formatından dolayı şekilsiz duruyor, tek tek aşık atmayı denedim kademeli oldukları için makaslar olmadı ve program kapandı.

6-)betonarmesi başka programda başka meslektaş yapacağı için, kolonlara gelen eksenel yükleri nereden bakacağımı bulamadım daha doğrusu 3 boyut kesit tesirlerinden eksenel yüklere seçip çelik zarfından baktığımda okunmuyor değerler çok karışıyor





analiz dosyası linki

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


3 boyut resimleri

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: SİLİNDİRİK kesitli çatı

Merhaba;

Makaslarınızda betonarme elemanlara bağlandığı yerlerde hafif bir eğim olduğu için mesnet birleşimi tam bağlanmıyor. Bunu çözmek için makas özelliklerinden değişiklikler sekmesinden 1 er adet bölmeyi düzenleyebilirsiniz. Ekteki görselde mevcuttur. Ardından mesnet birleşimini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak ortadaki kolona çok sayıda makas bağlanıyor programda şuanda çok sayıda makası seçip mesnet birleşimi tanımlayamamaktasınız. Çizimlerde bu düzenlemeyi yapmanız gerekir.

Yukarıdaki opsiyon yerine makasların hem alt hem üst başlığı betonarme kolonla örtüşecek şekilde makas kotlarını azaltır veya betonarme kolonları yükseltirseniz hem üst hem alt başlığı betonarme kolona alın levhalı makas birleşimi ile bağlayabilirsiniz. Bu şekilde hem orta kolondaki çok sayıda makas bağlanması durumu çözülür, hem de stabilite açısından makaslar daha uygun davranır.

Kısa açıklık geçen makaslarının makas özellikleri bölümünden sol ve sağ kapakçığı görselde gördüğünüz gibi kaldırınız. Diğer makaslara daha rahat bağlayabilirsiniz bu şekilde. Ancak çapraz birleşimini bu durumda kullandığınızda bir geometrik hata oluşuyor. Bu nedenle dilerseniz sadece bu elemanlar için birleşim tanımlamadan analiz edip çizim aşamasında o bölgeleri düzenleyebilirsiniz. Veya kaynaklı birleşim ile ana makasa yardımcı makas alt ve üst başlığını bağlayabilirsiniz.

Çoklu çapraz komutu yerine tek çaprazlar ile siz çatıdaki stabilite için çapraz tanımlayabilirsiniz. Bu işlem sırasında ctrl basılı tutmanız halinde makas düğüm noktalarını program özellikle yakalamanızı sağlar.

Betonarme kolonlara ait iç kuvvetleri perspektif ekran sağ analiz görüntüleme - kesit tesirleri - eksenel kuvvet sekmesinden görebilirsiniz. Bakmak istediğiniz kolonu bu ekran aktifken seçmeniz halinde tüm iç kuvvetlerini görebileceğiniz sekme açılacaktır.






İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    86.9 KB · Görüntüleme: 3,312
  • 2.png
    2.png
    61.9 KB · Görüntüleme: 3,313
  • 3.png
    3.png
    26.7 KB · Görüntüleme: 3,305
Geri
Üst