Göreli kat öteleme koşulu sağlanamamıştır hatası

arviStar

Yeni Üye
Merhaba,
Program 10.14'te analiz alıp raporlandırdığım proje, 10.17'de başlıktaki hatayı veriyor. Aynı zamanda yeterli gelen elemanlar yetersiz geliyor. Data'yı atıyorum ve her projede analiz aldığımda aynı hata ile karşılaşıyorum sorunun neyden kaynaklandığını öğrenebilirmiyim ?[/b]
 

Ekli dosyalar

  • SORUN.cde
    187.9 KB · Görüntüleme: 220
Re: GÖRELİ KAT ÖTELEME KOŞULU SAĞLANAMAMIŞTIR, HATASI

Merhaba;

Sorununuzun sebebi V10.17 de rijit diyaframa sahip olmayan sistemler içinde eleman bazında göreli kat ötelemesi kontrolü yapılıyor olması. Sizin projenizde de çelik döşeme sistemi kullanıldığı için kat diyaframınız yok kabul ediliyor, bu durum için:
1- Kompozit döşeme kullanabilirsiniz
2- Kolon kiriş elemanlarınızı daha rijit HEA yada HEB gibi elemanlardan seçebilirsiniz
3- Ekteki ekran alıntısında olduğu gibi döşeme düzleminde çaprazlar atarak diyafram etkisi oluşturabilirsiniz.
4- Çelik sistemle bağlantısı olmayan ve bağımsız çalışan betonarme kolonlarınızı sistemden çıkarınız.

Yatay çaprazlar öncesi GKÖ oranı:

Yatay çaprazlar tanımlandıktan sonraki GKÖ oranı:


Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • ilk gkö.JPG
    ilk gkö.JPG
    20.8 KB · Görüntüleme: 5,030
  • GKÖ.JPG
    GKÖ.JPG
    150.9 KB · Görüntüleme: 5,031
Re: GÖRELİ KAT ÖTELEME KOŞULU SAĞLANAMAMIŞTIR, HATASI

Çelik çözdüğümüz için sürekli kesit arttırarak değilde, en az maliyetle çözümlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu programın dezavantajı sap2000 e göre de bu, ilave olarak tali kirişlerin oraya çapraz atıyoruz, tali kirişlerin içerisinde imalat ve montajı nasıl yapılacak?
 
Re: GÖRELİ KAT ÖTELEME KOŞULU SAĞLANAMAMIŞTIR, HATASI

Merhaba
Sanırım siz söylediklerimi yanlış anladınız. Konunun İdeStatik ile bir alakası yoktur. Aynı modeli birebir sap2000 de oluşturup çözseniz ve aynı kontrolleri yapabilirseniz aynı olumsuzlukları yine görürsünüz. Sizin tabirinizle İdeStatiğin dez avantajı sap2000 de otomatik yapılmayan ve kullanıcı tarafından irdelenmeyen hususları otomatik olarak yapması ve karşınıza çıkarmasıdır.
Bir önceki mesajımda söylediklerim çelik yapılar için genel olarak uygulanması gereken ilkelerdir.
Gelelim düzlem içi çaprazların uygulamasına: çaprazlara kot vererek tali kirişlerin altında kalacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Örnek uygulama resmi ektedir.
fe20c529c078aaf2ba0cb6dc05f1557c.jpg


Saygılarımla.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Re: GÖRELİ KAT ÖTELEME KOŞULU SAĞLANAMAMIŞTIR, HATASI

Merhaba;

Öncelikle proje sahada nasıl uygulanacak ise ona uygun diyafram seçimi yapmanız gerekmektedir. Metal sac ile geçiş yapacaksanız modellediğiniz hali ile kalsın, zira metal saclar gerçekte tüm sistemin birlikte hareket etmesi sağlayacak bir rijitliğe sahip değildir. Ancak beton döşeme imalatı yapılacaksa sahada beton döşemeye çevirebilirsiniz, tam rijit diyafram davranışını sergilemek için de mecburen kiriş ve kolonlarınızı daha güçlü yapmak zorunda kalırsınız ki yetersizlik görmeye başlayacaksınız.

Göreli öteleme sınır koşulu TBDY 2018' in bir kontrolü olup SAP2000 otomatik kontrol etmemektedir. Siz modeli aynı mesnet koşulları, aynı kesit, malzeme, geometri ve yükler ile oluştursanız göreli ötelemede farklı bir değer elde edemezsiniz.
Göreli öteleme ile ilgili emin olmadığınız bir durum var ise yapmanız gereken şudur:

1) Analiz ayarları sihirbazından tasarım spektrumu sayfasında girdiğiniz DD-2 ve DD-3 değerlerini kontrol ediniz. v10 2 un ilk sürümlerinde sihirbazda DD-3 mevcut değildi, eski dosya okurken sorun oluşuyor olabilir. Bu sekmeyi tekrar tanımlayınız.
2) Dilerseniz modeli SAP2000' e aktarınız. Analiz ediniz. En çok hangi kolonun üst düğüm noktası hareket ediyor ise o kolon için x ve y yönü göreli öteleme kontrolünü elle yapınız.



İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • deneme.ide10
    1.1 MB · Görüntüleme: 259
Geri
Üst