merhabalar idecad programını yeni kurcalıyorum. küçük çaplı yetiştirmem gereken bir ödevim var.sormak istediğim soru şu yönde.
programı incelediğimde çelik-çelik bağlantısı için birçok bağlantı çeşidi var ancak benim yapmam gereken projede betonarme kolon üstüne çelik makas montajnı yapmam gerekiyor .birleşim çeşitlerine baktığımda bu tür bir birleşim bulamadım (galiba çelik levha üzerine gelmesi lazım makasın ve burada kolonun ucundan çıkarılan tij ile bulonlanması gerekir veya daha uygun bir bağlantı var mı ) ve diğer sorum ise aşıkları ve makas profillerini büyük seçmeme rağmen halende raporumda hata alıyorum.(pmm oranı , kiriş sehimi aşıldı ve eksenel yük hataları alıyorum )

karşılaştığım bu sorunun sebebini bilen yada tecrübe edinen ve bu konu hakkında video veya döküman kaynağı önerileriniz var mı ?

(tasarımımda betonarme çerçeve üzerine çelik çatı var baştaki çelik makaslarda makas uçları ile uç kolonlar birleşiyor ortadaki kolonların bir desteği yok sadece kiriş devamlılığı için eklenmiş)

şimdiden ilginize teşekkür ederim :)
 

Ekli dosyalar

  • İSİMSİZ.rar
    1.7 MB · Görüntüleme: 209
Merhaba;

Öncelikle yapıyı çözmek için çatıda stabilite sağlama adına yatay çapraz kullanmalısınız, makasların alt başlıklarında narinlik problemi mevcut, stabilite kirişleri ile bu sorun çözülmeli.
Aşıklara geldiğimizde ise kaplama üzerine girilen kar yükünden birim hatası var anladığım kadarıyla, lütfen TS 498 Çizelge 4'den tekrar hesaplayınız ve programda veri girişi sırasında birimlere dikkat ediniz. Yük gireceğiniz kutucuğa tıklayıp sağ tuş yaparsnız istediğiniz birime çevirerek giriş yapabilirsiniz. Birde aşıkları kare seçim yapmak daha faydalı olabilir. Veya dikdörtgenler için kesit arttırmanız gerekiyor.

Birleşimlere geldiğimizde ise mesnet birleşimini kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsi geçen konulara eski deprem yönetmeliği örnek sorular kitabından ulaşabilirsiniz. Bunun dışında eski yönetmelik ile anlatım olsa da Hilmi Deren hocanın Çelik Yapılar kitabı genel mantığı anlamak için oldukça uygun bir yoldur. Aynı zamanda yeni yönetmelik ile çözülen çelik örneklere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfasından ulaşabilirsiniz, ismi çelik yapılar yönetmeliği uygulama kılavuzudur.
Bunun dışında program ile ilgili farklı eğitimlere forum sayfamızda yer alan çelik eğitim başlığından ulaşabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    22 KB · Görüntüleme: 4,666
  • İSİMSİZ.ide10
    3.1 MB · Görüntüleme: 265
Önerilerinize teşekkür ederim , verdiğiniz önerileri uyguladım projeje.sizin verdiğinniz kesitler çok büyük geldi bana ve kendim biraz düzenlemek istedim.

1-) eklediğim projede stabilize kirişin uç makaslar ile bağlantısını oluşturamadım bir türlü bunun sebebi nedir ?
2 -) makası ; betonarme kolon ile bağlantısını yapamadım hangi bağlantı ile bunu yapacağım (levhalı birleşim )
3-)kesitleri arttırmama rağmen hala sehim sınırı aşıldı uyarısını alıyorum (acaba bağlantı eksikliği veya başka bir sebepten mi oluyor bu yoksa gerçekten de kesit yetersiz kalıyor. çünkü sizin düzenlediğiniz kesitler çok büyük geldi bana )

teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • çatı.ide10
    3.1 MB · Görüntüleme: 223
Merhaba;
1- O kirişler içinde modelde çapraz uç birleşimi girilmişti, ancak sildiniz anladığım kadarıyla, tekrar tanımladım, geometrik olarak da uygunlar, lütfen bu şekilde bırakınız.
2- Bu bölge içinde mesnet birleşimi önermiştim size, ancak ya makas kotunu yukarı alın ya da betonarme kirişleri aşağı alın demiştim, çelik birleşime mesafe kalması gerekiyor. Analiz modeli içn bu şekilde düzenleme yaptım, çizim modelinde betonarme kirişler daha yukarıda olabilir, onu modeli farklı kaydedip düzenleyip çizim alacak şekilde ayarlarsınız.
3- Aşıkları her bir aralıkta teker teker girmişsiniz, bu şekilde 2 açıklıklı bir yapıda gerber kirişi gibi çözmek ekonomi sağlar. İlk ve son makas arasında tanımlama yapıp aşıkları bölmeyiniz. Projede bu şekilde düzenlendi. Kesitlerin azalmasını istiyorsanız bu şekilde yapı statiğinden faydalanmanız gerekir.
4- Size gönderdiğimiz projeler tamamen optimize edilmiş değildir, kesitleri düzenleyerek PMM oranlarını güvenli ancak ekonomik olacak şekilde ayarlamak siz proje tasarım mühendislerine aittir. Gönderilen projeler programlama ve mühendislik ana mantığına uygundur, diğer işlemler bizlere ait değildir.





İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    147.6 KB · Görüntüleme: 4,731
  • çatı.ide10
    3.1 MB · Görüntüleme: 318
Geri
Üst