Berkitmeler

Kirişlere konulan berkitmelerde idecad neden sehim hesabı yaparken bunu hesaba almıyor mevcut bir projeyi test ediyoruz fakat berkitmeleri umursamıyor idecad.Idecad istanbul ofisi aradım ordaki arkadaşın dediği sadece birleşim. Rijitlestirme levhası makrosu yapıyorsunuz eğilmeye rijitlige etkisi yok bu nasıl saçma sapan bi durumdur böyle insanları müşterisine rezil ediyorsunuz. Aşağıda berkitme levhalarının eğilmeye etkisi konulu imonun paylaştığı makale var hala onda yok bunda yok sadece birleşim gibi saçma yorumlar yapmazsanız sevinirim.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Merhaba;

Öncelikle konuyu teknik olarak özetleyelim dilerseniz:

1- Çelik Yapılar Yönetmeliği ve TBDY 2018' de herhangi bir kolon veya kiriş üzerine yerleştirilen n adet berkitmenin, çelik elemanın eğilme rijitliğine katkı sağladığı ve hesaba dahil edilmesi gerektiği ile ilgili bir madde mevcut değildir. Mevcut ve bizim gözümüzden kaçtığını düşünüyorsanız lütfen referans yönetmelik ve madde bildiriniz, hemen hatamızı kabul edip gerekli çalışmaya başlayalım.
2- Berkitmelerin sehim hesabında mesnet görevi gördüğü ile ilgili yine yukarıda bahsi geçen yönetmeliklerde herhangi bir madde bulunmamaktadır.
3- Gönderdiğiniz makalenin ana konusu köprü, viyadük kirişleri gibi derin kirişler ve burada berkitmelerin ana amacı yanal burulmalı burkulma, gövde buruşması gibi durumlara önlem teşkil ettiğidir. Daha ilk girişi okuduğunuzda berkitme katkılarının belirsiz olduğundan bahsedilmektedir. Bu belirsizliği çözmek için yapılan bu ve benzeri çalışmalar bir noktaya gelip yönetmeliklere girdiğinde mutlaka programa da adapte edilecektir. Şu aşamada yönetmeliksel bir durum mevcut değildir.

4- Kullanmak da olduğunuz programda birleşimlerin tersinir bir şekilde elemanların tasarım esaslarına ilişkin herhangi bir hesaba etkisi bulunmamaktadır. Zira programda hiç birleşim girilmeden analiz ve tasarım tamamlanıp en son birleşim girip, birleşimlerin tasarımını tamamlayıp bu şekilde proje sonlandırılabilinir. Diğer programları düşünecek olursak örneğin SAP2000 veya ETABS bu programlarda da müşteriye rezil olmak adını verdiğiniz bir hesap otomatik olarak yapılmamaktadır. Projelerinize siz dışarıdan müdahale ediyor iseniz bu tamamen sizin mühendis olarak sorumluluğunuzdur.

İyi Çalışmalar.
 
Geri
Üst