Çelik yapıda ısı farkı yüklemesi

s_f_d

Etkin Üye
Merhaba;
Ekte bir çelik köprü projesi var.
1)Köprünün sıcaklık farkı etkilerini düşünerek Isı farkı yüklemesi yapmak istiyorum. T1 ve T2 değerlerini girdim. Analiz sonrasında çelik tasarım kombinasyonlarında T1 ve T2 yüklemeleri gözükmüyor. Analiz ayarları ısı yükleri sekmesinde azaltma faktörleri kiriş,kolon,perde,döşemeler için olduğu için program ısı farkı yüklemesini sadece betonarme elemanlara mı uyguluyor? Yoksa benim atladığım bir durum mu var? Bu durumu nasıl çözebilirim?


2)makas kirişi birleşimlerinde (makas birleşimi ile program tasarım yapamadığı için) kullandığım çapraz uc birleşimlerinde hesap raporu alamıyorum.

Ayrıca makas üst başlığını bağladığım çaprazların çapraz ek birleşimlerinde (alt başlık çaprazlarında olmamasına rağmen)

resimdeki gibi hata alıyorum. sebebi nedir?

3)Bu köprü üzerinde jeotermal santral boruları taşınacak. ilgili boru yüklerini tanımladım.Bu yüklerin tanımlamasında sorun var mıdır? İlgili yükler için yeni bir yük kombinasyonu yapmak gerekli midir?

Son olarak proje veri girişi ve tasarım hakkında tavsiyeniz varsa belirtirseniz sevinirim.

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    55.4 KB · Görüntüleme: 5,363
  • R1.png
    R1.png
    20.5 KB · Görüntüleme: 5,359
  • köprü.cde
    3.2 MB · Görüntüleme: 195
Re: ÇELİK YAPIDA ISI FARKI YÜKLEMESİ ve BAZI SORULAR

Merhaba;

1-YDKT ile aynı şartları içeren AISC 360-10 LRFD seçimi yaparsanız program otomatik olarak sıcaklık farkını içeren kombinasyonları da üretmektedir. Bunun dışında bir diğer alternatif yapı ağacı kombinasyonlar - kullanıcı tanımlı kombinasyonlar sekmesinde siz çelik tasarımda kullanılmak üzere kombinasyon tanımlayabilirsiniz.
Belirttiğim gibi LRFD = YDKT olması nedeni ile sadece yönetmeliği de değiştirebilirsiniz. Bu işlemi Üst araç çubuğu - Analiz ve Tasarım - Çelik alt sekmesinden yapabilirsiniz. Ekteki projenizde bu düzenleme yapılmıştır.

2- Rapor alamama sebebiniz aynı anda başlığa 3 eleman bağlanıyor olmasıdır. Birleşim hesap alt yapısında kullanılan method bir eleman bağlanması durumu için geçerlidir. Bu nedenle kontrol etmek isterseniz birleşimi başlığa tek eleman bağlayacak şekilde girebilirsiniz. Çizimler için ise bu model ile devam edebilirsiniz.

3- Whitmore çekme akması durumunda birleşimin hazır - kapasite değeri 0 göründüğü için inf yazıyor. Burada problem tek çapraz girip üzerine birleşim girmenizden kaynaklanıyor görünmektedir. Aynı bölgede yatay çapraz girişini çapraz komutu ile yaparsanız sorun kalmayacaktır.

4-Fy yüklemeniz için ya kombinasyon giriniz ya da bu yüklemeyi başka bir ad vermek yerine G yüklemesi altında yapınız. Şuanda yükleme durumlarına göre hesapları deformasyonlardan ve kesit kesirlerinden görebilirsiniz, ancak bu değerler kombinasyonlarda birleştirilmemiş görünmektedir.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    131.7 KB · Görüntüleme: 30
  • köprü.ide10
    13.4 MB · Görüntüleme: 184
Re: ÇELİK YAPIDA ISI FARKI YÜKLEMESİ ve BAZI SORULAR

Merhaba Nurgül Hanım ,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

2. madde için aşağıdaki resimdeki gibi dikme ile makas kiriş birleşimindeki tek eleman bağlı nokta için de rapor alamadım.

Birleşimi silip tekrar denedim. Bu durumda yine hesap raporu alamadım.

Fy yüklemesi için yükleme kombinasyonu oluşturmak yerine ,dediğiniz gibi G yüklerine ekleyerek yükleme yaptım. Bu durumda kesitler yetersiz oluyor. Maj-Ksm-Oranı sağlamak için kesit arttırmaktan başka bir öneriniz olabilir mi?

İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 2.JPG
    2.JPG
    24.2 KB · Görüntüleme: 5,304
Re: ÇELİK YAPIDA ISI FARKI YÜKLEMESİ ve BAZI SORULAR

Merhaba;
2.maddedeki durum için analiz, tasarım ve proje raporlarını bu projeden elde ediniz. Ardından modeli farklı kaydedip bu birleşimlerin raporlarını almak için dikey ve diyagonal elemanları tek çapraz komutu ile giriniz. O şekilde rapor alabileceksiniz.

Sistem iyileştirmesi için de kesit arttırmadan önce olabildiğince her bölmenin kare olmasını sağlayabilirsiniz. Kafes kiriş sistemlerdeki en verimli açı 45 derece bunun dışında 30-60 arası da iyi performans gösterecektir. Sizde iki dikme arası mesafe 2.1 m ancak dikme yüksekliği 3.8 m.


İyi Çalışmalar.
 
Re: ÇELİK YAPIDA ISI FARKI YÜKLEMESİ ve BAZI SORULAR

Tekrar teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar.
 
Merhaba;

Aynı proje üzerinde fark ettiğim bir durum oluştu.
Taban levhası ezilme hesabında, beton dayanımı temel beton dayanımı kullanarak hesap yapılıyor. Betonarme kolon beton dayanımı dikkate alınması gerekli değil midir?


Ekteki bağlantıda göderdiğim dosyalardan 1 numaralı dosyada analizi tamamladım. Daha sonra imalat için alternatif 2 nolu dosyadaki gibi kirişlere alın levhalı kiriş eki yapıp denedim.

Fakat 2 nolu dosyada analiz sonrasında yetersizlikler oluştu. Bu kadar çok yetersizlik oluşması normal midir?

Dosya link:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • BİRLEŞİM1.JPG
    BİRLEŞİM1.JPG
    131.5 KB · Görüntüleme: 4,787
  • kiriş eki.JPG
    kiriş eki.JPG
    50.8 KB · Görüntüleme: 4,786
Merhaba;

- Kolon ayağı birleşimi ile ilgili durum için haklısınız, betonarme kolonu kullanması gerekir, ancak bu sürümde bir hata oluşmuş, temeli silip tekrar kolon ayağı birleşimine girerseniz betonarme kolonun beton sınıfını dikkate aldığını görebilirsiniz. Bildiriminiz notlarımız arasındadır.
- Diğer durumda ise elemanlar tek düğüm noktası oluşturacak şekilde hepsi aynı noktadan çalışmadığı için yapılan ek işlemle birlikte atılan linklerde ve düğüm noktalarında sorun oluşmuş gibi görünüyor. İlk model ile devam etmenizi tavsiye ederiz. 2.modelde olduğu gibi ek yapacaksanız zaten analiz sonuçlarının değişmemesi gerekir bu nedenle sadece çizim için faydalanabilirsiniz. Modellerde en doğru sonuçlar için olabildiğince tek kesişimv etek düğüm noktası oluşturmak gerekir, sizde hepsi farklı konumlarda birden fazla düğüm noktası oluşuyor. Bilginize.


İyi Çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim.
Düğüm noktalarının farkli oluşmasının sebebi makas ve çapraz birleşimlerini imlata yönelik düzgün oluşturmaya çalışmamdan kaynaklıdır. Ancak bundan sonra bu tarz hesaplarda düğüm noktalarını tek oluşturup analizi tamamladıktan sonra çizim için farklı kaydedip birleşimleri geometrik olarak düzenlemeye çalışacağım.

Bu projede çizim icin 2. Alternatifi kullanıp analizde 1. Dosyayı kullanacağım
iyi çalışmalar.

SM-N960F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Geri
Üst