Kesit tesirleri

Kolay gelsin bir sorum olacaktı. Çelik kiriş üzerine girilen haraketli yüklerin kesit tesirleri (3-3) ekseninde program tarafından olusturulurken duvar yuklerinin kesit tesirleri olusturulmuyor.acaba atladıgım bir konu mu var. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Merhaba;

10.20 versiyonunda iki kolon arasına kiriş giriniz. Kiriş özellikleri yükler alt sekmesinden sabit ve hareketli yük için değer giriniz. Analiz ediniz. Perspektif ekran sağ tuş analiz görüntüleme kesit tesirleri bölümünden G ve Q için ayrı ayrı sonuçları incelerseniz M33 için değerlerin oluşturulduğunu görebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    27.3 KB · Görüntüleme: 1,444
  • 1.ide10
    332.5 KB · Görüntüleme: 77
Re: KESİT TESİRLERİ

İKİNCİ BİR SORU DAHA SORACAGIM BU RUZGAR YUKLERINI TS EN 1991-1-4 OLARAK GİREMİYORMUYUZ. IKONDA ACIK YAPILAR İÇİN RUZGAR YUKUNU HESAPLAYIN DIYOR.SUANLIK TS498 E GÖRE MI HESAP YAPMAYA DEVAM EDECEGIZ?
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Merhaba;

Evet otomatik hesaba bırakırsanız TS 498 ile rüzgar hesabı yapmanız gerekir. TS EN ile yapmak isterseniz kaplama üzerine kullanıcı tanımlı rüzgar yükü girebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    15.5 KB · Görüntüleme: 1,421
Re: KESİT TESİRLERİ

BİR SORUM DAHA OLUCAK KESİT TESİRLERİ İÇERİSİNDEKI KOMBINASYONLARDA ÇELİK TASARIM ZARFI İÇERİSİNDEKİ KOMBİNASYONLAR EN OLUMSUZ OLAN VE HESABIN YAPILDIGI TASARIMLAR OLARAK GOSTERİLİYOR DEGIL Mİ ATIYORUM KESIT TESIRLERINI ALACAKSAK(UC MOMENTLERI) BUNLARI DIKKATE ALMALIYIZ YANILIYORMUYUM ?
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Merhaba;

Çelik tasarım zarfı tüm kombinasyonlar içindeki baktığınız iç kuvvetin en olumsuzları olacak şekilde zarf olarak elde edilmiştir. Herhangi bir eleman tasarımı için en olumsuz kombinasyon elemanın tasarım detaylarında yazar. Eleman tasarımı için çelik zarfa bakmanıza gerek yoktur. En olumsuz yükleme durumunu bulmanız yeterlidir.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    69.2 KB · Görüntüleme: 1,301
Re: KESİT TESİRLERİ

ama etkı eden moment kapasıtesi(Mr) major kısım için konusuyorum ben olumsuz kombinasyon içinde olan momentlere göre işlem yapılmıyor.kesıt tesirlerine girıp en olumsuz kombınasyona bakktıgımız zaman detaylardakı etkı eden moment ile kesit tesirlerindeki moment farklı cıkıyor.bunu ben mı yanlıs yapıyorum yoksa bir baska bir durum soz konusu mu
 
Re: KESİT TESİRLERİ

DETAY KISMINDA EN OLUMSUZ KOMBİNASYON 1.2G+Q+EX+ 0,3EY+0,3EZ IKEN MR MOMENTİ(DETAY KIMSNDAKI EN OLUMSUZ MOMENT TESİRİ) KESİT TESİRLERİ İÇERİSİNDE BU MOMENTLERİ DEGİLDE 1.2G+Q-EX+0.3EY+0.3EZ DEKİ MOMETLERİ GOSTERİYOR.BUNUN SEBEBİ NEDİR?
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Proje uzerinden degil iki kolonu kiris ile baglayip rijit bir birlesim yaparak analiz yaptim okadar ama kombinasyonlarda dedigim olay gerceklesti
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Belirttiğiniz gibi birbirine rijit bağlanmış çelik elemanların tasarımı yapılırken Eksenel kuvvet ve İki eksenli eğilme yani bileşik etkiler kontrol edilir. Seçtiğiniz yönetmeliğe göre ilgili denklem kullanılır. Örneğin Türk çelik yönetmeliği GKT yöntemi için H kesitlerde 11.1a veya 11.1b olabilir. Denkleme dikkat edecek olursanız etkileyen tek kuvvet moment değil, doğal olarak da sizin kesit tesirlerinde moment için gördüğünüz kombinasyon ile tasarımdaki kombinasyon aynı değildir.

Bileşik etki altında tasarımda her bir kombinasyona teker teker bakılır ve en olumsuz PMM oranını veren kombinasyon nihai tasarım için kullanılır ve program ilgili yüklemeyi ve tasarım sonuçlarını hem arayüzde hem de raporlarda verir.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    57.8 KB · Görüntüleme: 1,192
  • 2.png
    2.png
    27.3 KB · Görüntüleme: 1,192
Re: KESİT TESİRLERİ

Kolay gelsin tekrardan karelaj vs cizerken tutturmam gereken celik kolonlari betonarme kolona tutturmak icin bir birlesim yokmu direk bi kac yerden kucuk kirişcikler cizerek sabit mesnet yaparak mi tanimlamaliyiz.
 
Re: KESİT TESİRLERİ

Çelik kolonu betonarme kolona bağlamak için kolon ayağı birleşimini veya mesnet birleşimini kullanabilirsiniz.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    36.9 KB · Görüntüleme: 1,144
Re: KESİT TESİRLERİ

Tam anlatamadim galiba betonarme kolonun yaninda bir celik kolon cizip bu celik kolonada asik giriyoruz bu celik kolonlarida betonarme kolonlara kosebentle birlestiriyoruz.buradaki baglantiyi sordum oradaki attigim kosebentleri sabit baglanti olarak girip cozuyorum.
 
Merhaba;

Diğer sorularınızda sizin içinde kolay olması adına bir proje gönderiniz. Bu şekilde hangi geometriyi kastettiğinizi doğru anlamama halinde zaman kaydı olmaktadır.
Çelik kolonu betonarme kolona birleştirmiş olmuyorsunuz, siz aşığı betonarme kolona bağlayacak birleşim soruyorsunuz. Köşebentli birleşim her iki tarafı da bulonlu olarak uygundur. Veya alın levhalı kayma birleşimlerini kullanabilirsiniz.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    9.4 KB · Görüntüleme: 1,110
Hocam bahsettigim karelaj sistemi bu resimdekı betonarme kolonların onune çelik kolan atıyoruz bunları tesirlerini nasıl etkı edecegız. ben her çelik kolon kırıs birleşimlerine sabit mesnet olarak tanımladım.dogrulugundan emin degilim.sizn de fikrinizi almak ıstıyorum
 

Ekli dosyalar

  • zzzz.jpg
    zzzz.jpg
    282.2 KB · Görüntüleme: 1,062
BENDE BU SEKILDE ÇELİK KOLONLARI BETONARME KOLONLARA KÖSEBENTLE TUTTURUP SAGLAMLADIGIMIZ İÇİN KOSEBENT ATTIGIM HER NOKTAYA SABIT MESNET TANIMLAYARAK ÇÖZDUM YANLIS BİR UYGULAMA YAPMIŞMIYIM..
 

Ekli dosyalar

  • CCC.jpg
    CCC.jpg
    1.7 MB · Görüntüleme: 1,055
Merhaba;

Projenize mesnet tanımlamadan devam ediniz. Zaten kolon kirişleri birleşim kullanmadan bağladığınızda düğüm noktaları sabit bağlı oluyor otomatik olarak, şuan ki hali ile hatalı sonuç alırsınız.



İyi Çalışmalar.
 
peki hali hazırdaki betonarme kolonlara karelajin yukunu nasıl aktaracagım ıkısı arasında bir baglantı tanımlamam gerekmıyor mu
 
Geri
Üst