Riskli Yapı Analizi Kullanım Kılavuzu

Hakan Şahin

Administrator
Konu:
Riskli bina analizi olanaklarına ilişkin kullanım kılavuzu
Program:
ideCAD Statik
Sürüm:
7.019

1. Mevcut yapı materyallerinin düzenlenmesi
2. Bina modelinin oluşturulması
a) Kolonlar
b) Perdeler

3. Donatıların düzenlenmesi
a) Kiriş donatılarının düzenlenmesi
b) Kolon donatılarının düzenlenmesi
c) Perde donatılarının düzenlenmesi

Düzenlenen donatıların sabitlenmesi
4. Analiz
5. Riskli Bina Analizi Ayarlarının Düzenlenmesi
6. Riskli Bina Analizi Raporları


Mevcut yapı materyallerinin düzenlenmesi

Programda performans analizini yapacağınız yapının beton basınç dayanımı ve çelik sınıfını yapı ağacındaki materyaller klasöründen belirleyebilirsiniz.
Mevcut betonarme malzemenin tanımını yapmak için;
-> Yapısal Ağaç görünümünde bulunan Materyaller klasörünü açın.
-> Mevcut olan materyale müdahale etmek için materyal üzerinde farenin sağ tuşuna basın ve açılan menüden Özellikler satırına tıklayın.
-> Statik Materyal Özellikleri diyalogu açılacaktır.
-> Beton karakteristik basınç dayanımını ve donatı akma gerilmelerini mevcut proje verilerinize göre düzenleyin.



Beton karakteristik basınç dayanımı satırında varsayılan olarak 20 görünecektir. Bu değer beton olarak C20 sınıfını tanımlamaktadır. Gerekirse listeden başka bir seçim yapın ya da liste olmayan bir değere sahipseniz o değeri yazın. Seçtiğiniz beton tipine göre beton karakteristik çekme dayanımı, k1 sabiti, elastisite ve kayma modülleri otomatik olarak değişecektir. Donatı sınıfını, Eğilme donatısı akma gerilmesi satırında seçin. Örneğin 420 değeri S420 sınıfını tanımlamaktadır. Gerekirse listeden başka bir seçim yapın ya da liste olmayan bir değere sahipseniz o değeri yazın.

Bina modelinin oluşturulması:

Yapının modellenmesinde izlenecek yöntem, yeni bir bina modelinin oluşturulması ile aynı mantıktadır. Yapı elemanları bazında değişmesi gereken hususlar olabilir. Aşağıda sırasıyla bu hususlar açıklanmıştır:

Kolonlar
Mevcut kolonlarınızın etriye düzenlemelerine ilişkin durumları Kolon Ayarları/Performans Analizi sekmesinde yer alan Etriye sıklaştırması var satırlarına müdahale ederek düzenleyebilirsiniz. İncelenen yapıya ait söz konusu kolonda etriye sıklaştırması, 135 derecelik kancalı olarak var ise seçenek işaretlenir. Yoksa işaretlenmez.

Perdeler
Mevcut perdelerinizin etriye düzenlemelerine ilişkin durumları Perde Ayarları/Performans Analizi sekmesinde yer alan Etriye sıklaştırması var satırlarına müdahale ederek düzenleyebilirsiniz. İncelenen yapıya ait söz konusu perdede etriye sıklaştırması, 135 derecelik kancalı olarak var ise seçenek işaretlenir. Yoksa işaretlenmez.

Donatıların düzenlenmesi

Yapınızın risk değerlendirmesinden önce düzenleme yapılması gereken diğer konu donatıların yerinde uygulanmış haliyle programa tanımlanmasıdır. Bunun için Betonarme menüsü altında bulunan diyaloglardan ilgili elemanların donatılarına müdahale edebilirsiniz. Ayrıca Riskli Bina Analizi diyalogunda yer alan pursantaj satırlarını kullanarak, betonarme menülerine veri girmeden de, belirteceğiniz pursantaj oranlarında donatının kesitlerde var olduğunu dikkate alan bir hesap yaptırabilirsiniz. Mevcut pursantajlar Riskli Bina Analizi sırasında verilebilmektedir.

Kiriş donatılarının düzenlenmesi:

-> Betonarme/Kiriş satırını tıklayınız.
-> Açılan diyalogda Kirişler sekmesini tıklayın.
-> Diyalogun altında bulunan Tüm Katlar kutucuğunu tıklarsanız tek seferde bütün kirişlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
-> Bu diyalogda, mevcut yapınıza göre kiriş donatılarını düzenleyin.

Kolon donatılarının düzenlenmesi:

-> Betonarme/Kolon satırını tıklayınız.
-> Açılan diyalogda Kolonlar sekmesini tıklayın.
-> Diyalogun altında bulunan Tüm Katlar kutucuğunu tıklarsanız tek seferde bütün kolonlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
-> Bu diyalogda, mevcut yapınıza göre kolon donatılarını düzenleyin.

Perde donatılarının düzenlenmesi:

-> Betonarme/Perde satırını tıklayınız.
-> Açılan diyalogda Perdeler sekmesini tıklayın.
-> Diyalogun altında bulunan Tüm Katlar kutucuğunu tıklarsanız tek seferde bütün perdelerinizi görüntüleyebilirsiniz.
-> Bu diyalogda, mevcut yapınıza göre perde donatılarını düzenleyin.

Düzenlenen donatıların sabitlenmesi:

Donatı düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken bir konu da donatıları düzenledikten sonra diyaloglarda bulunan DS sütununun işaretli olmasıdır. Şayet bu sütun işaretli olmazsa ilgili elemana girilen donatıların sabitlenmediği anlamına gelir. Bir sonraki adımda analiz yaptırdığınızda sabitlenmemiş olan bu elemanların donatıları bulunan uç kuvvetlere göre değişecektir.

Analiz

Mevcut binanın modelleme işlemi eldeki verilere göre tamamlandıktan sonra zemin tipini tanımlamak ve programda yük kombinasyonlarının otomatik oluşturulması için bir kez analiz yaptırmak gerekir. Analiz yaptırmak için Analiz/Analiz+Betonarme satırını tıklamanız yeterlidir.

Riskli Bina Analizi Ayarlarının Düzenlenmesi

Programda riskli bina analizi butonuna basıldığında Riskli Bina Analizi diyalogu gelecektir.



Analiz tipi: Riskli bina analizinde deprem yükünün eşdeğer deprem yükü yöntemine göre mi yoksa mod birleştirme yöntemine göre mi belirleneceği seçilir.

Yapının bilgi düzeyi: Riskli binaların tespit edilmesine yönelik yayımlanan yönetmelikte Tablo 1'den elde edilir. Bilgi düzeyi katsayıları;

Minimum - > 0.90
Kapsamlı -> 1.00


Kritik kat: Riskli binaların tespit edilmesine yönelik yayımlanan yönetmelikte kapsam bölümünde tanımlanan kattır. Listeden kritik kat olarak kabul edilecek katı seçin.

Kirişlerde tablayı dikkate al: İşaretlenirse kirişin kesiti, tablalı kesit olarak dikkate alınır ve tablada bulunan döşemeye ait donatılar, kirişlerin mevcut donatı alanlarına katılır. İşaretlenmezse kirişin kesiti dikdörtgen kesit olarak kabul edilir ve tablada bulunan döşemeye ait donatılar, kirişlerin mevcut donatı alanlarına katılmaz.

Kiriş kapasitelerini düşey hesaba göre arttır: Seçenek işaretlenirse, kirişler kapasite momentlerinin, düşey hesap sonrasında hesaplanan kapasite momentlerinden küçük olamayacağı kabul edilir.

Kolon Vr hesabında çirozları dikkate al: İşaretlenirse kolonda bulunan çirozlar, kolon etriyesine ilave edilerek kolon Vr hesabında dikkate alınır. İşaretlenmezse alınmaz.

Tanımlı kiriş pursantajları: Seçenek işaretlenirse kiriş kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır.

Tanımlı kolon pursantajları: Seçenek işaretlenirse kolon kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır.

Tanımlı panel pursantajları: Seçenek işaretlenirse perde kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır.

Riskli Bina Analizi Raporları

Programda performans analizi yapıldıktan sonra ekrana otomatik olarak Riskli Bina Analizi Raporu gelecektir. Raporda kritik kattaki ve en büyük göreli ötelemenin olduğu kattaki elemanların detaylı risk değerlendirmeleri basılır.

Konu ayrıca pdf dokümanı olarak mesaja eklenmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    88.1 KB · Görüntüleme: 17,134
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    78.9 KB · Görüntüleme: 17,136
  • ideCADRisklibinaAnalizi.pdf
    234.8 KB · Görüntüleme: 2,556
arkadaşlar idestatik ile yığma yapıların güçlendirmesini yapabiliyormuuz.bilgisi olan paylaşabilir mi
 
Geri
Üst