Güçlendirme Projesi Performans Düzeyi Sorunu

izmirlimuhendis

Etkin Üye
Örnekte gönderdiğim güçlendirme projesi ile ilgili bir kaç sorum olacak. cevaplanırsa sevinirim..

Sistemi oluşturdum. mantolamaları ekleyip "doğrusal performans analizi " yapıp güçlendirme raporu aldıktan sonra raporun yapı performans değerlendirmesi kısmında hedeflenen performans düzeyi olan "Hemen Kullanım " Performans düzeyinin sağlanmadığını görüyorum..
Yine raporlarda bazı kirişlerin minimum , bazılarının belirgin bazılarının ise ileri hasar bölgesinde hatta göçme bölgesinde olduğunu görüyorum. Sormak istediğim şu;
Kirişlerin hepsinin minimum bölgede mi kalması gerekiyor. Eğer kirişleri güçlendirmek gerekiyorsa idede neden kiriş güçlendirmesi yok. ? Kirişleri güçlendirmek için ne yapmalıyım.?
Bazı kirişlerin altına güçlendirme perdesi koymak istiyorum. Güçlendirme perdesini , perdenin üst kotunu kiriş kotu kadar indirerek mi çizmeliyim.
Deprem Yönetmeliğine baktığımda projesini çözdüğüm yapıyı aşılma olasılığı 50 yılda %10 olan tasarım depremine karşı "Hemen Kullanım" , aşılma olasılığı 50 yılda %2 olan tasarım depremine karşı "Can Güvenliği " , performans hedefi ile çözmem isteniyor? Ben projede hangiini seçmeliyim .Ayrı Ayrı ikisi içinde mi çözüm yapmalıyım?

Bir de Projeci arkadaşlar proje hakkında genel bir değerlendirme yaparlarsa sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • projee.cde
    581.7 KB · Görüntüleme: 561
Hızlı bir şekilde bir kaç cevap yazmak isterim :

Malzeme kalitelerini nasıl kullandığını bilmiyorum. Projende bir sürü malzeme kalitesi belirlenmiş. Yönetmelik katta 3 adet karot der. Artı 400 m2 den sonra bir tane daha. Dolayısıyla senin binanda 4+4=8 adet karol olmalı. Ayrıca binada toplam 9'un altında olamayacağından 9 adet karotun olmalı. Bu karot değerlerinin ortalamasından standart sapmayı çıkarıp böylece hesap dayanımını elde etmelisin. Bu hesap dayanımını güçlendirme elemanları hariç tüm elemanlarda kullanman gerekir. Böyle yapmış da olabilirsin, bilemiyorum ama hatırlatma olsun diye yazdım.

Yapının kullanım amacına bağlı olarak performans düzeyi belirlenir. Yada teknik bir ekip (idare filan varsa onlar) bir deprem sınırı ve performans düzeyi talep ederler. Eğer böyle bir şey yoksa yapı kullanım şekline bağlı olarak yönetmelikte belirlenen deprem aşılma olasılıklarından birine karşılık gelen performans düzeylerinden biri seçmen yeterli. Mesela konutlar, oteller, işyerleri turistik tesislerde 50 yılda aşılma olasılığı %10 olan depreme karşı can güvenli performans düzeyi kullanılmalıdır. bütün deprem doğrultularında bu performans düzeyi sağlamalıdır.

Hasar bölgeleri ile ilgili yine yönetmelikte belli kriterler vardır. Örneğin hemen kullanım performans düzeyinde binadaki kirişlerin sayısının en fazla %10 belirgin hasar bölgesinde olabilir. İleri hasar ve göçme bölgesinde hiç olamaz. Buna mukabil taşıyıcıı elemanların tümü (kolon ve perdeler) en fazla minimum hasar bölgesinde olabilir. Belirgin hasar bölgesinde bile olamaz.

Yönetmeliği okumanızı tavsiye ederim. Örneğin can güvenliği performans düzeyinde elemanların hasar bölgelerinin dışında kattaki kolon ve perdelerin kesme kuvvetleri oranı da ayrı bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunları program otomatik olarak denetler. Fakat gittiğiniz yolun ne derece doğru olduğunu bilirseniz güçlendirmeniz kolay olur. Aksi takdirde gereksiz elemanları güçlendirir gerekenlerle ilgili yeterli çalışmayı yapamamış olabilirsiniz.

Burada önemli hususlardan biri de mevcut yapıdaki donatıların durumudur. Sayısı, aralıkları, etriyeler, çirozlar, etriye sargı şekli, korozyon durumu vs...

Mimari olmadan bina ile ilgili güçlendirme şekli ile alakalı bir şey söylemek zor. Ama ben mutlaka yeterli miktarda ve yönlerde perde ile takviye etmeyi ister ve tavsiye ederdim.Kolay gelsin.
 
Sn izmirlimuhendis
Nedim beyin yazdıklarına ilaveten,

Önerim:
--Bundan önce bu forumda güçlendirme ile ilgili sorunları ve verilen cevapları okuyun.
--Güçlendirme projesi yapılırken kirişler düşey yükleri taşıyorsa, kirişlerde güçlendirme yapmak tavsiye edilen bir durum değil. Yatay yüklerin tamamına yakınını ilave olarak konulacak perdeler ile alınması tercih ediliyor.
-- Bunu için binanıza her iki yönde deprem yüklerini alacak ilave güçlendirme perdesi koyun.
--Yapı önem katsayınız 1 olduğuna göre can güvenliğini sağlamanız yeter.(Bina tipi yapı kabulü ile)
--Benim tercihim kolonlara mümkün ise mantolama yapmayın.(bilhassa kolon-kiriş birleşiminde imalat ve detay aşamasında ne kadar titiz davranırsanız davranın kabuldeki gibi yapamıyorsunuz.)
-- Hele sizin yaptığınız gibi kolona tek, iki, üç taraftan mantolama bana göre çok problemli. hatta hiç yapılmasa daha iyi olur. Zorunlu olursanız dört taraftan yapın. EK:MANTOLAMA
-- Burada çoğu zaman dikkate alınmayan: TDY 2007 de (temel güçlendirmesi) olmayan temelin tahkiki.
--Temeli: eski temele, tespit ettiğiniz temel beton değeri verip, yeni temeli kabul ettiğiniz güçlendirme beton değeri ile MUHAKKAK kontrol edin.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 

Ekli dosyalar

  • MANTOLAMA.png
    MANTOLAMA.png
    146.8 KB · Görüntüleme: 7,940
Ünver bey çok güzel şeyler söylemiş. Özellikle tekli 2 li güçlendirme konusu hiç gözardı edilmemesi gereken konu. Fakat ünver beyin
unver":33yg2eb8' Alıntı:
--Yapı önem katsayınız 1 olduğuna göre can güvenliğini sağlamanız yeter.(Bina tipi yapı kabulü ile)
cümlesi ile ilgili bir hatırlatma yapmak isterim. Güçlendirme ve performans analizi hesaplarında yapı önem katsayısı ile ilgili yönetmelikte şöyle bir ibare vardır.

Bu nedenle hesaplarda yapı tipine bakılmaksızın 1 girilir. Fakat performans düzeyinde yapı tiplerine bakılır.

Burada bir hatam yada yorum farkı varsa beni de uyarmanızda fayda var. Ayrıca bu vesile konuyu ide yetkililerine aktaralım. Eğer söylediğimde hata yoksa programın performans analiz raporlarını gözden geçirmeniz gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot 2014-12-24 11.09.24.png
    Screenshot 2014-12-24 11.09.24.png
    138.3 KB · Görüntüleme: 7,934
Nedim bey
Yapı önem katsayısı bildiğiniz gibi perfpormans hesabında dikkate alınmıyor.
EK:HESAP SONUCU (1 ve 1.5 alınarak hesap yapıldığında sonuç değişmiyor.)
Bu sebepten dolayı 1 yazılınca TDY tablo 7.7 (EK:TABLO) göre diğer binalar kapsamına girer diye tahmin ettiğim için can güvenliği (CG) sağlasanız yeter dedim.
İkimizin yaptığı yorumlarda bir eksiklik varsa IDE doğru yorumu verebilir.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 

Ekli dosyalar

  • HESAP SONUCU.png
    HESAP SONUCU.png
    215.6 KB · Görüntüleme: 7,913
  • TABLO.png
    TABLO.png
    41.5 KB · Görüntüleme: 7,914
Ünver Bey,
Ben zaten yazdığınızdan hangi amaçla yazdığınızı anladım. Performansın irdelenmesi ile alakalı olduğunu fark ettim. Sizin yorumunuzdan başka anlamlar çıkmasın diye düşündüm. Ama örneğin yapı önem katsayısı 1.5 girince performans raporunda da 1.5 yazıyor. Bunun doğru bir raporlama olduğunu düşünmüyorum. Ben de bu maksatlı ve genel bilgilendirme maksatlı olarak yazdım. Kolay gelsin.
 
Merhaba, güçlendirme raporuyla alakalı bir sorum olacak;

Yapımızın bilgi düzeyi kapsamlı ve hedeflenen performans düzeyi can güvenliğidir. 7.7.3c maddesinde belirgin hasar düzeyindeki kolonlarca taşınan kesme kuvvetinin , o kattaki tüm kolonların kesme kuvvetinden %30 fazla olamaz cümlesindeki o %30 eklediğim resimde işaretlediğim kısımlardan mı anlayacağız? mesela 1. kattaki kolon kesme kuvveti %100 gözüküyor.Bunun mu %30u aşmaması gerekir ?
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    47.4 KB · Görüntüleme: 3,527
canerozen":wrxtloi1' Alıntı:
Merhaba, güçlendirme raporuyla alakalı bir sorum olacak;

Yapımızın bilgi düzeyi kapsamlı ve hedeflenen performans düzeyi can güvenliğidir. 7.7.3c maddesinde belirgin hasar düzeyindeki kolonlarca taşınan kesme kuvvetinin , o kattaki tüm kolonların kesme kuvvetinden %30 fazla olamaz cümlesindeki o %30 eklediğim resimde işaretlediğim kısımlardan mı anlayacağız? mesela 1. kattaki kolon kesme kuvveti %100 gözüküyor.Bunun mu %30u aşmaması gerekir ?
Merhaba,
Eklediğiniz resim 2007 yönetmeliği Doğrusal Performans Analizi Değerlendirme raporuna ait ve TDY 2007 madde 7.7.3.c) maddesi şu şekilde;

Bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlenen satırlardan anlaşılır. Bu koşulların sağlanmaması durumunda diğer koşullar sağlansa bile Performans Özet raporunda Can güvenliği Performans seviyesinin sağlanıp, sağlanmadığına dair bilgi verilir.
 

Ekli dosyalar

  • 7.7.3.png
    7.7.3.png
    74.8 KB · Görüntüleme: 3,510
  • resim1.png
    resim1.png
    47.8 KB · Görüntüleme: 3,510
Geri
Üst