Rezonans durumu kontrolü

merhaba ben idecadde analizlerde rezonans kontrollerinin nasıl yapıldığını merak ediyorum anlatabilir misiniz ?mesela zemin etüdünden gelen zemin hakim periyodunu giriyoruz evet ama yapının doğal periyoduyla karşılaştırması nasıl yapılıyor ve bu kontrolü nereden görebiliriz?
 
hatice.mert":23hbyhos' Alıntı:
merhaba ben idecadde analizlerde rezonans kontrollerinin nasıl yapıldığını merak ediyorum anlatabilir misiniz ?mesela zemin etüdünden gelen zemin hakim periyodunu giriyoruz evet ama yapının doğal periyoduyla karşılaştırması nasıl yapılıyor ve bu kontrolü nereden görebiliriz?
Bu kontrolu deprem yonetmeligi hangi maddesi uyarinca yapmak istiyorsunuz.
 
herhangi bir maddeye göre değil sadece bu kıyasa göre verilen bir hata uyarısı olup olmadığını soruyorum.yoksa spektrumları ve zemin hakim titreşim periyodunu zemin etüde göre giriyoruz ve analiz sonrasında rezonans durumunu kendimiz mi kontrol etmeliyiz diye
 
Boyle bir kontrol yapma zorunluluğunuz yok 2018 deprem yönetmeliğine gore. Spektrum oluşturulurken zemin özellikleri ( Etki katsayıları Fs ve F1) kısa periyot ve 1 sn periyot için Tablo 2.1 ve Tablo 2.2 den alınır.
zemin periyodu meselesi de zaten spektrum eğrisi içerisinde var.
 
Dış yük açısal frekansının sistemin doğal açısal frekansına yaklaşması durumunda genliğin büyümesi ve rezonansın oluşmasına sebep olur. Ancak bu teorik bir değerdir. Uygulamada tüm sistemlerde küçükte olsa bir sönüm bulunduğundan rezonans oluşmaz. Bununla birlikte yine de benzer davranış yani genliğin artması oluşabileceğinden rezonansa yakın durumlarda yerdeğiştiemeler artarak büyük değerlere ulaşabilir. Ancak bu çok çok nadir bir durum. Burada dış yükün yani deprem ivme kaydının oluşturacağı açısal frekansın kontrol edilmesi gerekir. Yapı dinamiği, ileri yapı dinamiği veya depreme dayanıklı yapıların tasarımı kitaplarından daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Deprem yönetmeliği açısından bakıldığında yapı periyodunun Ta Tb arasındaki yükseklik aslında resonansa yaklaşma durumunu ifade etmektedir. Daha güvenli tarafla kalmak ve kontrol etmek adına yapı periyodunu Ta Tb arasında kalmayacak şekilde yapmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü TBDY 'nin rezonans ile ilgili net bir ifadesi yok.

1676303858682.png

Burada ek olarak şunu belirtmek isterim. yapılarda depreme dayanıklı olunması özellikle süneklik ile sağlanır. moment çerçevelerinin sağlıklı bir şekilde (kolon-kiriş bağlantıları) oluşturulması, perde-çerçeve ilişkisinin başarılı bir şekilde yapılması gibi durumlar da rezonansı etkileyen faktörlerdir. Örneğin yapının sönüm oranına bağlı olarak ivme spekturumu ve dolaylı olarak rezonans etkisini yukarıda gösterdim. Burada sönüm arttıkça rezonansın ne kadar azaldığını görebilirsiniz. Sönüm değeri de yapıların plastik mafsalları arttıkça artacaktır ki bu kolon-kiriş bağlantılarının fazlalığı ile mümkündür. Temel moment çerçevesi nonlineer davranışı da etkileyeceğinden sönüm oranını da etkiler ve böylece rezonans ihtimali oldukça azalır.

Saygılarımla...
 
Yapının maruz kalacağı depremin frekansını bilemeyeceğimiz için rezonans kontrolü yapamayız. Onun yerine deprem yönetmeliğinin verdiği spektrum eğrileri, zemin sınıfına göre TA TB değerleri ile rezonansı simüle edip etkilerini karşılamaya gayret ediyoruz. Rezonanası nasıl simüle eidyoruz, birşey yapmıyoruz aslında sadece yönetmeliğin maddelerine uyuyoruz.
 
deprem etkisinde rezonans etkisinden bahsedemeyiz. rezonans olabilmesi için düzenli harmonik bir titreşime ihtiyaç var. deprem anında yerdeki titreşimin frekansı değişkendir.
 
Geri
Üst