16.8.4.Yüzeysel Temellerin Yatayda Kayması

huseyinakkus56

Tanınmış Üye
Merhabalar.. Görseldeki hesaplamalar program tarafından yapılıyor mu?
Yapılmıyor ise
1-) Vth temel tabanında etkiyen tasarım yatay kuvvetini
2-) Rpt Tasarım Pasif Direncini bulmada yardımcı olabilir misiniz? (YRp tabloda var zaten, Rpk'yı bulamıyorum)
 

Ekli dosyalar

  • x.png
    x.png
    133.9 KB · Görüntüleme: 6,695
  • xx.png
    xx.png
    17.2 KB · Görüntüleme: 6,680
Merhaba;

Rpk Temel yüksekliği ve Bodrum Perdesi yüksekliği dahil toprak altında kalan ve yapının kaymasına karşı direnç gösteren pasif taraf toprak itkisi değeridir.

Eğer yapınızda bodrum kat yok ve temel yüksekliğinizde çok fazla değilse bu değeri ihmal etmenizi tavsiye ederim. Zaten temel altındaki sürtünme direnci yapının kayma kontrolü için yeterli olacaktır.

Vth değeri yapınızın etkiyen toplam yatay kuvvettir. Dinamik analiz raporunun başında tablo içerisinde verilmektedir. Modal yada Eşdeğerden bulunan değerlerin büyüğünü kullanabilirsiniz.

Saygılarımla.
 
2m proje":20trpvj8' Alıntı:
Merhaba;

Rpk Temel yüksekliği ve Bodrum Perdesi yüksekliği dahil toprak altında kalan ve yapının kaymasına karşı direnç gösteren pasif taraf toprak itkisi değeridir.

Eğer yapınızda bodrum kat yok ve temel yüksekliğinizde çok fazla değilse bu değeri ihmal etmenizi tavsiye ederim. Zaten temel altındaki sürtünme direnci yapının kayma kontrolü için yeterli olacaktır.

Saygılarımla.
Projelerin hepsinde bodrum kat mevcut. Bu itki değerini nasıl bulabilirim peki?
 
Merhaba;

Bu kontrolleri geoteknik raporu hazırlayan İnşşaat Mühendisleri yapıyor normal şartlarda, siz yapacaksanız en basit haliyle:

Rpk = h² (Gömülü yapı yüksekliği) x toprak birim hacim ağırlığı * Kp (Pasif Toprak Katsayısı)/2

"Kp Denklem 16.25 ten hesaplanabilir."
 
Merhaba;
Sn. 2m proje sağolsun gerekeni yazmış, daha detaylı hesap yapmak isterseniz (statik+dinamik etki ile bodrum perdesi arkasındaki zeminin YASS ilişkisini de gözönünde bulundurarak);

Her bir doğrultu için ayrı ayrı Rpk-X , Rpk-Y'nin hesabı aşağıdaki algoritmaya göre yapılır. Burada dinamik etki de gözönüne alınmıştır.
(B ve L temel ebatlarıdır)









Not: Sn. Mirza'ya da katkılarından dolayı teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • Rpk.jpeg
    Rpk.jpeg
    20.6 KB · Görüntüleme: 6,571
  • Kp.jpeg
    Kp.jpeg
    26.5 KB · Görüntüleme: 6,565
  • teta.jpeg
    teta.jpeg
    61.8 KB · Görüntüleme: 6,552
  • Rth-kv-Rpt.jpeg
    Rth-kv-Rpt.jpeg
    33.2 KB · Görüntüleme: 6,572
Örnek geoteknik rapor hazırlayan var mı acaba henüz ruhsat işimiz olmadığı için bir çalışma yapmadık ama piyasada hala eski düzen devam ediyorlar. veri raporu, geoteknik rapor olarak zemin etüdü yapan yok, hala jeoloji mühendisleri Zem değeri veriyor, teknik personelin yeterli olmadığı belediyelerde işler aynı şekilde devam ediyor gördüğüm kadarıyla...


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Sn İlkem, emeğiniz ve paylaşımınız için ben teşekkür ederim.

Sn.muvayapi, raporların hazırlanması konusunda Sn 2mproje'nin hazırlamış olduğu şablonları incelemenizi ve zemin etüt raporu hazırlayacak ekibe vermenizi tavsiye edebilirim.
aşağıdaki başlıktan konuyu takip edebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;

Vth değerinin dinamik analiz raporundan bulunmasıyla ilgili görsel ektedir.



Modal yada eşdeğer deprem yükü değerlerinden büyük olanını kullanabilirsiniz. Modal Vt yi kullanacaksanız aynı tablonun en altındaki büyütme katsayısıyla çarparak kullanmanız daha doğru olacaktır.

Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • Vth.JPG
    Vth.JPG
    157.6 KB · Görüntüleme: 6,443
Teşekkür ederim ben Ctrl+F 'ten aratınca sadece 'Detaylı Dinamik Analiz Raporu' kısmı çıkıyordu. Şimdi buldum..
 
Teşekkürler sn Mirza zemin etüdü hazırlayan ekibe derken farklı bir ekibin mi hazırlaması gerekiyor raporu yoksa ortak bir rapor mu hazırlamalıyız proje müellifi inşaat mühendisi,jeolog ve jeofizikçi ile birlikte? Yeni yönetmelikte bildiğim kadarıyla zemin etüdünün veri raporu ve geoteknik rapor diye iki bölümde hazırlanması gerekiyor. Geoteknik rapor bölümündeki hesaplamaları da biz proje müellifi inşaat mühendislerinin sorumluluğu altında diye algıladım. Sizlerin görüşü ne bu konuda acaba?
 
Hocam bizim belediye dediğiniz gibi istiyor. Statik Proje Müellifi ve Jeoloji-Jeofizik Mühendisleri ile beraber Geoteknik raporu hazırlıyoruz. Onlar ayrıca Veri raporu hazırlıyor.
 
Veri raporunu Jeoloji ve Jeofizik mühendisi hazırlayacak.
Temel etüdü Geoteknik raporunu ise Geoteknik uzmanı olan İnş. Müh. hazırlayacaktır.
Bunun la ilgili çevre şehircilik bakanlığının ilgilikurumlardan görüş alarak hazırlamış olduğu bir rapor örneği var. Bildiğim kadarı ilede taslak konusu bitmiş Yanınlanmak üzeredir.
 
Çevre şehircilikten alınan görüşe göre proje müellifi inşaat mühendisi tarafından yapılacaktır denilmiş internetten araştırdığım kadarıyla. Geoteknik uzmanı inşaat Mühendisi tarafından olursa işin içinden çıkılmaz hale gelir. Uzman olmayan inşaat Mühendisleri tarafından yapılınca ne kadar sağlıklı olur oda ayrı bi konu, jeologların verdiği değerler....


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
buradan da anlaşılacağı üzere artık her inş. müh. hesaplama yapamıyacaktır. TBDY 2018 dallarında (konularında) uzmanlaşma istiyor.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    116.1 KB · Görüntüleme: 6,182
  • Ekran Alıntısı 2.JPG
    Ekran Alıntısı 2.JPG
    124.8 KB · Görüntüleme: 6,178
Sn saridurmuş paylaşmış olduğunuz fotoğraf ta bölüm 16 da belirtilen veri raporu ve geoteknik raporun tanımları verilmiş, ancak ''geoteknik uzmanı inşaat mühendisi tarafından planlanır'' kısmı paylaşmış olduğunuzu sunumu hazırlayan Sn Ozan Dadaşbilge 'nin kendi yorumudur. Bu yoruma ne kadar hak versem de maalesef piyasa koşullarında bunun gerçekleşmeyeceği aşikardır. Çünkü yeterli geoteknik mühendisi bulunamayacak ve ilgili kanun maddesi yumuşatılarak proje müellifi inşaat mühendisine çevrilecektir. Çevre şehircilikten alınan görüşlerde bu doğrultuda gözükmektedir. Proje müellifi olarak biz ne kadar hakimiz geoteknik rapor hazırlamaya, bu konuyu tartışmak bildiklerimizi birbirimizle paylaşmak gerekli diye düşünüyorum. Zemin etüdü konusunda aşikar olan tek şey multidisipiliner bir çalışma yapılması gerektiğidir. Jeoloji ve jeofizik mühendisleri konuya sahip çıkmakta her şeyi biz hesaplıyoruz biz yapıyoruz demektedir. Hesap sorumlulukları inşaat mühendislerinde olmasına rağmen bir tek biz inşaat mühendisleri sahip çıkmıyoruz bu konuya. Çoğu mühendis arkadaşımız için zemin etüdü bir bloknot kağıdında yazan zemin sınıfı, Zem ve yatak katsayısından ibarettir. Sıvılaşma Var mı, oturma var mı, şişme var mı hiç kimse incelememektedir. Zemin etüt raporlarında Kaya zeminde yapılan spt ler, zemin sınıfı ile alakalı olmayan Vs kayma hızları birbiriyle alakası olmayan nice sonuçlar var... Bilen, inceleyen, kontrol eden var mı bunlara nasıl önlem alınabilir.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Sayın muvayapi dediklerinizde haklı olmakla beraber Bakanlığın odalara verdiği yetki ile birlikte odalar kurs açıyor ayrıca Üniversitelerde lisansüstü eğitimler var. Eğer sadece uzman yok bunu hepimiz yapalım. Yönetmelik adı üzerinde geneldir. Yöneltmelikleri yazan arkadaşlar sizler bizler gibi teknik kişiler bu yüzden yazdıkları cümlelerin hangi anlama geldiği değil kendilerinin anladığı şekildedir.
Bölüm 16 nın EK 16D kapsamına bakarsanız burada da ek olarak verdikleri yerde açıklamışlar. Bu açıklama yeterli değilse Bölüm 17 yi iyice okuyun ve burdaki kurallarla diğer konuları ile ilgili bölümlerde bazı tasarımlarda kesişiyor peki buna ne dersiniz (örneğin kolon ve kiriş boyutlandırmaları).
Bahsini konu ettiğniz kişi çıkacak olan veri ve temel zemin rapor şablonunu hazırlayan kişidir.
 
Sn saridurmuş Odaların düzenlediği kursların uzmanlık için geçerliliği varsa çok iyi. Yönetmeliği yazan hocalarımızdan imo da seminer düzenleyenlerin videoları var onlarda eksikler olduğunu her istediklerini hemen kabul ettiremediklerini beyan ediyorlar. Benim korkum raporların geoteknik Uzmanı tarafından hazırlanması değil, uzman olmayan arkadaşlar tarafından hazırlanması. Zf zemin sınıfı için tasarım gözetmeni şartı var. Diğer zeminlerde sırf program hata vermesin diye zemin değeri ile oynayacak meslektaşlarımız var malesef ...
 
Geri
Üst