eissenhover

Etkin Üye
Kolon donatısı aşırı fazla. çok sık ara ile donatı verdi (6 cm), bu durum normalmi sizce sebebi nedir modelleme hatasımıdır? Ayrıca tekil temel donatısı yetersiz hatası alıyorum, donatı miktarını betonarme bölümünden manuel artırsam sorun çözülürmü, raporda bu hata kalkarmı?
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    27.2 KB · Görüntüleme: 3,852
  • forumm.png
    forumm.png
    56.3 KB · Görüntüleme: 3,855
  • rgrgr.png
    rgrgr.png
    119.8 KB · Görüntüleme: 3,844
  • 2334.png
    2334.png
    21.1 KB · Görüntüleme: 3,855
  • forum.ide10
    946.1 KB · Görüntüleme: 356
Re: Kolon Donatısı

eissenhover":2i82sqbr' Alıntı:
Herkese merhabalar, ekteki projede kolonda çok sık ara ile donatı verdi (6 cm), bu durum normalmi sizce sebebi nedir modelleme hatasımıdır? Ayrıca tekil temel donatısı yetersiz hatası alıyorum, donatı miktarını betonarme bölümünden manuel artırsam sorun çözülürmü, raporda bu hata kalkarmı?

Merhaba,

Hicbir modelleme hatasi yok. Sonuclar da gayet normal.

Bu kolona 7 - 8 cm2 donati yetiyor fakat kolonlarda yönetmelik gereği minimum donatı oranı %1'dir. 97.2*97.2 cm ebatlarında kolonda minimum %1 donatı oranı uygulandığında 62fi14'lük donatı koymanız gerekir.

GerekenAs= 97.2*97.2*0.01 = 94.478 cm2
SeçilenAs = 62fi14 ( 95.442 cm2)
MevcutAs = 95.442 cm2>GerekenAs

Kolonun kapasite diyagramında kolon kapasitesinin ne kadar fazla olduğunu gözlemleyebilirsiniz.


Kapasite tasarım bölümünde kapasite sınır oranlarını ve tüm yüklemeler için gerekli olan donatı alanlarını görebilirsiniz.
Burdaki oran 1 den kucuk ve bu civarda ise kolonu tam kapsite kullaniyor oluyorsunuz



Eklediğiniz tekil temelde görüntüsündeki durum, donatı seçiminde yetersiz çap seçiminden kaynaklanıyor. Ya yeterli çap seçimi yapın ya da sorduğunuz üzere donatıyı kendiniz verebilirsiniz. Hesap donatısı(As) gerekenden az, tekil temel minimumda çalışıyor.
 

Ekli dosyalar

  • Untitled3.png
    Untitled3.png
    47.3 KB · Görüntüleme: 3,775
  • Untitled4.png
    Untitled4.png
    55.1 KB · Görüntüleme: 3,772
Hakan bey çok teşekkür ederim cevabınız için, bir sorum daha olacak eğer cevap verme şansınız varsa,yukarıda kapasite diyagramı paylaşmışsınız ve alttada tablo vermişsiniz ve sınır değerin 1 e yakın olması ile ilgili bir açıklamanız var, kapasite diyagramının yorumlanması ile ile ilgili biraz daha bilgi verebilirmisiniz? örneğin ntabloda her kombinasyon için sınır değer mesela 1.4g+1.6q için 0,0126 yazıyor bu değeri nasıl yorumlamalıyım, 1 e olduk.a uzak bir değer o zman kapasitem baya boş yanı daha fazla eksenel yük alabilirim demekmidir? 0,99 olsaqydı ise neredeyse tam sınırları zorlamışmı oluyordum
 
Merhaba;

Kolonlarda kapasite diyagramları Normal kuvvet ve iki eksenli eğilme etkileşimi altında (kısaca PMM diyebiliriz) elde edilmektedir. Yukarıdaki şekillerde verilen kapasite diyagramlarının eksenlerini incelediğinizde düşey eksenin eksenel kuvvet yatay eksenin de moment olduğunu görebilirsiniz. Bu grafikteki değerler kolonun enkesit alanı atalet momenti ve donatı yerleşimine bağlı olarak değişebilmektedir. Yani kolon kesitlerinin kapasitesi belirlenirken eksenel basınç kuvveti değişimi kesitin taşıyabileceği moment kapasitesini de değiştirmektedir. Grafikte kesite gelen iç kuvvet değerlerini işaretleyip daha sonra sıfır noktasından işaretlediğiniz noktadan geçecek şekilde bir doğru çizerseniz bu değer sizin kapasite çizginiz olaraktır. Sınır oranı da bu doğru ile belirlenmektedir. Eğer sınır oranınız düşük ise kesit çok daha fazla yük taşıyabilmektedir. Ancak 1 e yakın değerler bulursanız kolon kapasitesine yakın değerler bulursunuz.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst