Analiz Süresi ve Yarı/Tam Rijit Hakkında

AtalayKivanc

Yeni Üye
İyi günler

Ekteki bitmemiş projeyi belli bir süredir tamamlamaya çalışmaktayız . Lakin analiz süresinin çok fazla oluşu üstüne projenin büyüklüğü de eklenince bizler için çok büyük sıkıntı yaşatıyor . Bu konu ile ilgili bir kaç sorum olacak

1.) Yarı rijit ya da tam rijit döşemeyi hangi durumlarda seçmemiz gerekiyor . Eğer yarı rijit döşeme seçmişsek , döşeme tasarımında deprem etkilerini dikkate al seçeneğini seçmek zorunda mıyız ? Bu projede tam rijit seçim yapılabilir mi ?
2.) Yarı rijit - Deprem etkileri dahil analiz süresi 100 dakikanın üzerine çıkıyor . Bu süreyi azaltacak bir seçim var mı ? ( Tam rijit de analiz süresi 25 dk )
(i7 - 3.6 ghz - 8 gb ram )
3.) Ritz yöntemi kullanarak analiz yapmaktayız sizce bu doğru seçim mi, ritz yönteminde ki mod sayılarını değiştirebiliyor muyuz ?
4.) Perde oranı kontrolü hakkında da kafama takılan bazı kısımlar var . 2007 yönetmeliğinde Perde Oranı için taşıyıcı sistemi 'sadece perde' olan sistemler için deniyordu . 2018 yönetmeliğinde perde oranı kısmında ki 'sadece' ibaresi kaldırıldı ve taşıyıcı sistemi perde şeklinde düzenlendi . Benim bu proje de perde oranı hesap kontrolünü dikkate almam gerekiyor mu ?

Dosya büyük oldugu icin wetransfer üzerinden yükleyebildim

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
İyi günler

Kafamda ki soruları bir türlü gideremiyorum , yardımcı olursaniz sevinirim .

Sonlu eleman genişliğini değiştirdim , analiz görece kısaldı . Lakin teori kısmında ki sorularım devam etmekte .

İyi çalışmalar
 
Merhaba;

1) Yarı rijit diyafram çözümü gerçeğe en yakın çözümdür. Yarı rijit diyafram çözümünde döşemeler kabuk sonlu elemanlar ile modellenir. Rijit diyafram çözümünde ise döşemelerin düzlem içi aldığı gerilmelerin küçük olduğu ve kat bazında yapının bir bütün olarak hareket ettiği kabulü yapılır. Yarı rijit diyafram çözümü her türden yapı için seçilebilir. Tam rijit diyafram kabulü ise belirli döşemelerin yeterli kalınlıkta olduğu, döşemelerde boşluk olmadığı durumlarda yapılabilir. TBDY 2018 Madde 4.5.6.3 'e göre A2 ve A3 düzensizliğinin bulunmadığı planda düzenli yapılarda tam rijit diyafram kabulü yapılabileceğini söylemektedir. Bunun dışında kirişsiz döşemelerde rijit diyafram kabulünün yapılmasına da izin vermez.
Biraz daha detay verecek olursam, yarı rijit diyafram çözümünde döşemeler kabuk sonlu elemanlarla modellendiği için döşemelerin kendi rijitlikleri yapı ile beraber çözülmüş olur. Bu sebeple döşemelerin aldıkları etkiler tam manası ile görülebilir. Döşemelerde depremden ötürü düzlem içi gerilmeler oluşuyor ise bunu yalnızca yarı rijit diyafram çözümü ile görebilirsiniz. Rijit diyafram kabulü ise yapıda döşemelerin düzlem için gerilme almadığı kabulü olduğundan düzlem içi şekil değiştirmeler (dolayısıyla gerilmeler) sıfırdır ve bu durum da döşemelerin düzlem içi etkilerinin iptal edilmesi manasına gelmektedir. Rijit diyafram kabulü ile yarı rijit diyafram çözümü birbirlerine yakın ise (bu da A2 ve A3 düzensizliğinin olmadığı binalarda ortaya çıkar) rijit diyafram kabulü yapılabilir.
Döşeme tasarımda deprem etkilerini dikkate al seçeneğinin işaretlenmesi döşeme gerilme kontrolleri açısından size ciddi avantaj sağlayacaktır. Yarı rijit çözümde deprem etkilerine göre yaptığınız tasarım gerçeğe en yakın çözüm olacaktır.

2) Analiz süresi azaltmak için ön tasarımınızı rijit diyafram olarak yapabilirsiniz. Kesitlerinizi belirledikten sonra en son analizi yarı rijit diyafram olarak çözebilirsiniz. Analiz sürenizin uzun olmasının diğer bir sebebi de bodrumlu bina olmasıdır. Bunun dışında hızlandırma ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

3) Ritz yöntemi ile analiz tıpki eigen vektörleri analizinde olduğu gibi bir modal analiz çeşididir. Sizin projenizdeki gibi yalnızca betonarme elemanlar içeren yapılarda ritz ve eigen vektör çözümleri aynı sonuçları verdiğinden bir fark yaratmayacaktır. Mod sayısını yapı ağacında bulunan "modal analiz" bölümünden değiştirebilirsiniz.

4) TBDY 2018 Madde 7.6.1.3 'de taşıyıcı sistemi perdelerden oluşan binalar için bir oran vermiş. Ancak sizin projeniz perde ve çerçeve olduğundan bu kontrolü dikkate almanız gerekmemektedir. Perdelerle ilgili yapılması gereken esas kontrol devrilme momenti kontrolüdür.

Saygılarımla...
 
İyi Günler Oguzcan bey ,

Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim . Özellikle 1. sorumla ilgili olarak belediyelerle biraz sorunlar yaşıyorduk . O kısım bizler için önemliydi , gayet açıklayıcı olmuş

İyi Çalışmalar
 
Geri
Üst