Nervürlü, Radye ve sürekli temel donatı oranları

Merhabalar,

Betonarme nervürlü döşeme, radye ve sürekli temel parametrelerinin kabulu ve kaynağı nedir. İdecad el kitabında atıf yapılmamış durumda ve bazı parametrelere yönetmelikte ulaşılmamaktadır. Aşşağıda görülen parametrelerin atıfları nelerdir?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.



Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.



Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba,
Deprem yönetmeliğinde bahsedilmeyen parametreler TS500'den gelmektedir. Ayrıca program sadece Türkiye'de kullanılmıyor. başka ülkelerde de kullanılıyor. Dolayısıyla tüm uluslararası programlarda olduğu gibi parametrelere müdahale hakkı kullanıcılar tarafından istenmektedir. Varsayılan değerler şablon olarak hazırlanabilmektedir. Siz de arzu ederseniz kendi proje standartlarınıza göre şablon hazırlayabilirisiniz.
 
Radye temele ait donatıyı oranları hangi yönetmelik veya standarttan alınmıştır. Alınan yönetmeliğe atıfta bulunur musunuz? Eğer standarttan alınmayan değerler var ise nereden alınmıştır.

Teşekkür ederim.
 
Bunlar dizayn kriterleridir, bu dizayn kriterlerini de yönetmeliklere bağlı kalmak koşuluyla MÜHENDİS belirler. IDECAD size bu değerleri alın kullanın demez, her şeyi program belirleyecekse bize ne gerek var? detaylandırma üzerine biraz okuma yapabilirsiniz belki.
 
Sayın Muhendis30,

Bunları tasarım kriterleri olduğunu ve kullanıcının belirlediği aşikardır. Fakat tasarım değerlerine bir sınır değer verilecekse, programı tanımak alt yapısını ve atıflarını bilmek bizleri ve sizi bir adım ileri taşıyacaktır. Hangi tasarım değerlerinin kullanıcı insiyatifine kaldığını hangilerinde yönetmelik sınır değerlerinin kullanıldığını bilmek her tasarımcının bilmesi gereken asgari değerlerdir. Eğer biliyorsanız lütfen paylaşın.

Sormak istediğimi daha açıklayıcı ifade edecek olursam

Radye temel max. donatı oranını (TS500 ve TBDY ilgili maddesi) eğer değilse şu kitabın şu sayfasındadır denmesi uygun olacaktır. Sizlere tavsiye yaptığınız tasarımlarda ne yaptığınızı bilerek uygulamaya gitmeniz.
 
TS500'den alınmıştır.

Radyelerde iki doğrultuda çalışan kirişşli ve kirişsiz plak döşemeler için TS500'de verilen donatı koşulları ile aynı koşullar uygulanır.


Konuyla ilgili betonarme kitaplarında da bilgi bulabilirsiniz. Örneğin Uğur Ersoy'un Betonarme 2 Döşeme ve Temeller kitabında şu bilgi verilmiştir:
Radye minimum donatı oranı her bir yön için 0.0015-0.002 dolaylarında olmalıdır . (Normal derinlikteki temellerde güvenli yönde kalmak için 0.002 alınması uygun olur) . Derinliği 1 metreden fazla olan radyelerde minimum donatı hesabında 1 metre derinlik temel alınarak 0.002 ye göre minimum donatı hesaplanabilir. Derin radyelerde donatı oranının 0.0015 alınması daha uygun olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • 2.PNG
    2.PNG
    78.9 KB · Görüntüleme: 5,752
  • IMG_0528.JPG
    IMG_0528.JPG
    186.7 KB · Görüntüleme: 5,748
Hakan Bey,

Sınır koşulların belirlenmesinde yönetmeliklerin yanı sıra kitaplardan da yararlanıldığı söylenebilir mi? Bu konuyla alakalı olarak el kitabında atıflar belirtilmemiştir. Verilen sınır değerlerin atıfını bulabileceğim bir kaynak bulunmakta mıdır?

İlginiz için teşekkür ederim.
 
Betonarme kitaplarda verilen değerler, deprem yönetmeliği ve TS500 dikkate alınarak veriliyor. Doğal olarak ortak sonuçlara varırsınız. Programda varsayılan parametreler bu ortak sonucu yansıtmaktadır. İlk baz alacağınız kaynak Deprem Yönetmeliği, ardından TS500 ve ardından uluslararası yönetmelikler betonarme kitaplar olacaktır.

ideCAD bu sınırları şöyle ön tanımlı olarak belirler ;

1) Deprem yönetmeliğinde belirtilmiş ise bu değer
2) Deprem yönetmeliğinde belirtilmemiş ise TS500
3) Eğer TS500 de belirtilmemiş ise uluslararası yönetmelikler ve referans kitaplar.

Buna rağmen kaynağını bulamadığınız donatı oranları ile ilgili bir parametre olursa teknik destek servimize sorabilirsiniz.
 
Radye plaklar, TS500'deki plak elemanların koşullarına, nervür kirisleri ve sürekli temel kirisleri ise kiriş elemanların koşullarına bağlıdır. Sorduğunuz diyaloglarla ilgili küçük bir çalışma yaptım. Sizinle paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • nervur.png
    nervur.png
    18.1 KB · Görüntüleme: 5,699
  • sürekli temel.png
    sürekli temel.png
    27.1 KB · Görüntüleme: 5,696
  • radye.png
    radye.png
    26.3 KB · Görüntüleme: 5,684
Geri
Üst