Tipik Kiriş ve Çift Doğrultuda Dişli Döşeme

ganymede

Etkin Üye
1-) Bazı dişli döşemeler birden fazla dişli döşemeye komşu olabiliyor. Bu durumda sadece 1 adet tipik kiriş belirleyebildiğimiz için geometri kontrolünde diğer döşemelerden ''hatalı diş sürekliliği tanımı'' şeklinde uyarı alıyoruz. Bu durumun hesaplarda veya metrajda bir önemi var mıdır?

2-) Çift doğrultuda dişli döşemeli sistemlerde konsolları da çift doğrultuda mı yapmalıyız? <70 cm döşeme genişliğine sahip konsolların mecburen tek doğrultulu dişli döşeme olması önem arzeder mi? Bazı döşemeleri tek yönlü dişli veya plak; bazılarını çift yönlü dişli döşeme yapmanın bir sakıncası var mıdır?

3-) Forumda net cevap bulamadığım bir konu olduğu için soruyorum.
-Çift doğrultuda dişli döşemelerle kaset döşeme aynı şey midir? Çift doğrultuda dişli döşeme yaptığımızda döşeme tipi için ''Kirişli veya Kaset Döşemeler'' i mi seçmeliyiz?
-Çift doğrultuda dişli döşemelerde diş aralıklarının yönetmeliğe göre 70 cm'den fazla olması mümkün mü? Amaç döşeme yükünü kenar kirişlere eşit olarak dağıtmak ise, kare olmayan döşeme formlarında yük eşit olarak dağıtılmazken, biz neden yükü eşit dağıtmak adına her iki yönde diş aralıklarını eşit yapmak zorunda kalıyoruz? Bu durum mantığa aykırı değil mi? Uzun yönde max. 70, kısa yönde 70'den daha fazla yapabilmemiz gerekmez mi?
 
ganymede:ozc1t5b0' Alıntı:
1-) Bazı dişli döşemeler birden fazla dişli döşemeye komşu olabiliyor. Bu durumda sadece 1 adet tipik kiriş belirleyebildiğimiz için geometri kontrolünde diğer döşemelerden ''hatalı diş sürekliliği tanımı'' şeklinde uyarı alıyoruz. Bu durumun hesaplarda veya metrajda bir önemi var mıdır?
Tipik diş tanımı, donatı dizaynı, çizimi ve metrajı etkiler.
Sürekli döşemeler nervür-nervür objesi olarak tanımlı ise, zaten 2 yönde 2'şer adet tipik diş tanımlayabilirsiniz.
Sürekli döşemeler, tek doğrutuda dişli döşeme ve çift doğrulda dişli döşeme ise ikisi de kaset objesi ile tanımlanır ve kaset objleri için iki yönde birer adet tipik diş belirlenebilir. Bu durumda önce 1. komşu döşeme ile tipik diş sürekliliği sağlanır, çizim alınır. Ardından tipik diş belirle komutu ile 2. komşu döşeme ile döşeme sürekliliği sağlanıp o tipik dişler için tekrar çizim alınabilir. Metraj için ise en optimum tipik diş sürekliği ve sayısını kullabilirsiniz.

ganymede:ozc1t5b0' Alıntı:
2-) Çift doğrultuda dişli döşemeli sistemlerde konsolları da çift doğrultuda mı yapmalıyız? <70 cm döşeme genişliğine sahip konsolların mecburen tek doğrultulu dişli döşeme olması önem arzeder mi?
Bu sistemlerin çift doğrultulu dişli döşeme mi yoksa tek doğrultulu dişli döşeme mi sayılacağı yönetmelikte net olarak belirtilmemiş. Projenin genel durumuna göre karar vermelisiniz.

ganymede:ozc1t5b0' Alıntı:
Bazı döşemeleri tek yönlü dişli veya plak; bazılarını çift yönlü dişli döşeme yapmanın bir sakıncası var mıdır?
Çerçeveler arasında kalan plaklarda, bazıları tek yönlü dişli döşeme, bazıları çift yönlü dişli döşeme olan sistemler bana göre tek yönlü dişli döşeme sayılmalıdır.

3-) Forumda net cevap bulamadığım bir konu olduğu için soruyorum.
-Çift doğrultuda dişli döşemelerle kaset döşeme aynı şey midir?
Evet aynıdır. Programda tek yönlü dişli döşemeler kaset objesi veya nervür objesi ile tanımlanabilir. Çift yönlü dişli döşemeler kaset objesi ile tanımlanır.

Çift doğrultuda dişli döşeme yaptığımızda döşeme tipi için ''Kirişli veya Kaset Döşemeler'' i mi seçmeliyiz?
Evet.

-Çift doğrultuda dişli döşemelerde diş aralıklarının yönetmeliğe göre 70 cm'den fazla olması mümkün mü?
TS500'e göre olamaz.

Amaç döşeme yükünü kenar kirişlere eşit olarak dağıtmak ise, kare olmayan döşeme formlarında yük eşit olarak dağıtılmazken, biz neden yükü eşit dağıtmak adına her iki yönde diş aralıklarını eşit yapmak zorunda kalıyoruz? Bu durum mantığa aykırı değil mi? Uzun yönde max. 70, kısa yönde 70'den daha fazla yapabilmemiz gerekmez mi?
Yapabilirsiniz ancak TS500 dişli döşeme koşullarını bu sistemde uygulayamazsınız. Çift yönde çalışan plak koşullarını uygulamalısınız. Kaset sistemini, kiriş -döşeme objeleri ile tanımlayabilirsiniz.

size daha önceden şu başlık altında forum katılımcıları yanıt yazılmıştı:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Önceki başlıkta birbirinden emin farklı görüşler olduğu için net cevap alamamıştım. Sayenizde netleşti. Çok teşekkür ederim.
 
Merhaba bir projede döşemenin çift doğrultuda dişli döşeme veya çift doğrultuda kirişli döşeme olduğunu nasıl ayırt edebilirim . Çift doğrultuda kirişli döşemeler kaset döşeme mıdır ? Ve çift doğrultuda kirişli döşemeler de kirişler normal kiriş kurallarına uyması mi gerekir min genişlik 25 cm gibi şimdiden çok teşekkür ederim.

Projede çift doğrultuda dişli döşeme çizilmiş fakat sistem seçiminde kaset döşeme seçilmiş kaset döşeme seçebilir mi bu durumda ?
Özet olarak çift doğrultuda çalışan kirişli döşemeler ile çift doğrultuda çalışan dişli döşeme leri ayıran kesin bir belirti göremedim yonetmelitke bunu kesin olarak ayıran
Bir nokta varmıdır
 
Merhaba,
İki doğrultulu dişli döşemelerle ilgili koşullar TS 500 verilmektedir. Her iki yönde oluşturulan dişler TS 500 deki koşulları sağlıyorsa Kaset döşeme komutuyla girilebilir. Eğer sağlamıyorsa kaset sistemin kiriş ve döşemelerle oluşturulması ve TBDY 2018' de verilen koşullara uyulması uygun olur. Konuyla ilgili aşağıdaki linkleri incelebilirsiniz.
İyi çalışmalar
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Bunun üzerine kafama farklı bir soru takıldı ama şimdi çift doğrultuda çalışan dişli döşemeler nervürlü yani tek doğrultuda çalışan dişli döşemeler ile aynı sınıf altında alınabiliyor içleri dolu yani nervürlü ve boş şekilde de yapılabiliyor bu sebeple çift doğrultuda çalışan dişli döşemeleri kaset olarak tanımlamak sizce doğru bir uygulama mi ? Programda öyle bir seçenek açılması gerekmez mi ? Çift doğrultuda nervürler diye bunu soylememin sebebi nervürlü döşemelerde suneklilik düzeyi şartı
 
Yönetmelikte tek doğrultulu dişli döşemeler için yaptırım var. Çift doğrultulu dişli döşemeler için yok. Prof. Dr. Zekai Celep'in konu hakkında videosunu ve linkteki bilgilendirmeyi inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst