Asagidaki sorularin cevaplarini ariyoruz

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ekteki dosyada belediyenin aldığı kurallar var. meslektaşlarımızla yaptığımız tartışma sonucu aşağıdaki soruların cevabını arıyoruz
1-sonlu elemanlar kullanıldığında kolon ve döşeme şeridine gerek var mı?
2-kirişsiz döşemede dikdörtgen bir planda tek hesap aksı(x ve y yönünde)hesap aksı yeterli mi?
3-hesap aksını kolonların olduğu yerden mi geçirmek zorundayız yoksa herhangi bir yerden geçirebilir miyiz
4-zımbalamayı salt betonla karşıladıktan sonra zımbalama donatısına gerek var mı?
5-kirişsiz döşeme perde gibi düşey taşıyıcıların yanında boşluk bırakılabilir mi?
6-kirişsiz döşemede kolonlar aynı aksta olmak zorunda mı? (arsadan dolayı)
7-kirişli döşemede projenin bir kısmın 20/36 minimum kirişlerle bölerek kaset döşeme yapabilirmiyiz? bu proje karma sistem mi olur?
 
Merhaba,

1- Kolon ve döşeme şeridi, çerçeve yöntemde kullanılır. Döşeme belli genişliklerde kirişmiş gibi dikkate alınır. ideCAD sonlu elemanlar ile çözüm yaptığı için bu sistem kullanılmaz. Bazı yerli yazılımlar önceki versiyonlarında sonlu eleman ile çözüm yapamadığı için "mantar kiriş" gibi modelleme elemanını zorunlu tuttukları için piyasada bu algı var. Sonuç gerek yok.

2- Döşemenin en çok zorlanacağı noktaya -ki genelde açıklık ortasından geçmesi yeterli. Deplasman grafiğine bakıp iç kuvvetlerde ani artış olan noktalar veya işaret değiştiren noktalar varsa ek hesap aksı geçirilir.

3- Kolonda gerekli üst donatı ideCAD tarafından hesaplanıp çiziliyor. Kolon üzerinden geçirilmesi zorunlu değil. Ama yazılım nihayetinde, çok karmaşık geometrilerde doğru sonuç vermediğinden şüphelenilirse ilave hesap aksı çizilmesinde fayda var.

4- Yok. Zaten zımbalama dayanımını salt beton ile karşılanması Prof. Dr Zekai CELEP kitabında da önerilir. Donatı koydukça beton hacmi azaldığı için aradaki dengeyi korumak gerekiyor. Tabi beton ile karşılarken sınırdan karşılamamak gerek. Şahsen 1,5 katın üzerinde tutmaya çalışırım dayanım / kuvveti.

5- Perde boyutuna bağlı. 30x180 perdenin yanında perde boyunca uzanan 30x100 şaft yapılmamalı mesela. Perde uçlarında da olmamalı. Ama kesin zımbalama hesabı yapmadıkça bunun için kesin boyut vermek zor. Göze büyük gelmemeli. Zaten zorunluk olmadıkça da açılmamalı. He 30x250 perdenin kenarında 50x50 şaft mesela sorun olmayacağını düşünüyorum.

6- Hayır. Önemli olan açıklıkların dengeli olması. BU HER TÜR DÖŞEME SİSTEMİ İÇİN GEÇERLİ.
 
Merhaba,
1. Bu şeritleri yastık kiriş olarak girmenizde gerek yoktur. Sonlu elemanlarla analiz sonrasında plakta çekme ve basınç bölgeleri tum yukleme kombinasyonlari icin belirlenir ve donatılandırılır. Plagin her noktasinfa ve iki yonde hem altta hem ustte donati hesaplanir.

2. Hesap aksının çalışma mesafelerinin tüm plağı kapsaması yeterli olur. Bununla birlikte ekonomik olmayabilir. Program, hesap aksının geçtiği noktadan aksin calisma mesafesi icinde gerekli donatıyı belirler. Minimum çalışmayan, L tipi, açılı veya taşıyıcısı sistemi düzensiz plaklarda birden fazla hesap aksı tanınmlayıp, çalışma mesafelerini de düzenleyerek daha ekonomik donatı tasarımı yapabilirsiniz.

3. Hayır değilsiniz. Uygun gördünüz durumda 2'de verdiğim yanıta bağlı olarak herhangi bir yerden ve birden fazla hesap aksı tanımlayabilirsiniz.

4. Gerek yoktur.

5. Boşluk sonlu elemanlar modelinde bosluk olarak dikkate alınır ve bu bosluk alaninda sonlu eleman olusturulmaz.
Perde cevresindeki sonlu elemanlarin tesirleri incelenerek boslugun zimbalamayi nasil etkiledigine bakilmalidir.

6. Zorunda değildir ancak olması tercih edilmelidir.

7. Döşeme kalınlık koşullarını, döşemeye bağlı kiriş yükseklik koşullarını dikkate alarak ve süneklik koşullarını sağlayarak yapabilirsiniz. Sistem, kirişli plak sistem olur. Karma veya yüksek sünek olması, diğer kirişli binalar için verilen koşullar gibidir.
 
Geri
Üst