Perde Devrilme Momenti

ganymede

Etkin Üye
Herkese merhaba.

1-) Perdeyi tek parça yaptığımda perde devrilme momenti oranı 0.75 sağlanmazken, bu perdeyi ikiye bölüp arasına bağ kiriş koyduğumda oran sağlanıyor. Haliyle bağ kirişi de yüksek kiriş oluyor (L/H<2). Bu kiriş ilerisi için tehlike ar eder mi? Tek bir perdenin, bağ kirişli iki perdeye göre daha avantajlı sonuç vermesi gerekmez miydi?

2-) Perdeli-çerçeveli projemin X yönünde az sayıda perde var ve bu yönde perde devrilme momenti oranı tam 1.00 çıkıyor. Bu normal mi, yoksa bir yerlerde hata yaptığım anlamına mı geliyor?

3-) Perde kesit kalınlıkları için kat yüksekliğinin en az 1/16'sı olma şartı, temelden itibaren yükseklik için mi yoksa bodrum çevre perdelerinden yukarıda kalan kısmın yüksekliği için mi ele alınmalı? Bir perdenin tutulu sayılabilmesi için diğer perdelerin hangi yönde bağlandığının bir önemi var mı?

4-) Perdeyi L şeklinde yaptığımda kısa yöndeki perde uzunluğu ile ilgili bir kriter var mı? Yönetmelikte bulamadım. Yani bir kol 30/200, diğer kol 30/60 olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler.
 
1) Bag kirisli perdenin daha fazla devrilme momenti almasi normaldir.
2) Az sayida perde olmasina ragmen 1 cikmasi da normal olabilir kesin konusmak icin projeye bakmak lazim.
3) Kalinlik sarti tum yapi icin gecerlidir
4) Eger tek yonlu bir perde ise 1/6 sarti kisa kolda aranmaz. Poligonal perdelerde her iki yonde en az bir kol 1/6 sartini saglamali
 
Teşekkür ederim cevaplar için.

0.75 oranını sağlamak için bağ kirişli perdeye yöneldiğimde, bu bağ kirişi ciddi oranda ''yüksek kiriş'' oluyor. Bağ kirişinin ise bir yandan güçlü olması gerekiyor, diğer yandan yüksek kiriş olmaması. Aynı anda ikisini sağlamaksa mümkün değil. Hangisini ihmal etmeliyim sizce?
 
Geri
Üst