Yeni tasarımda sorun yok ama Performansı geçemeyen yapı

Selamlar,
Ekli dosya yeni inşa edilecek bir yapının ide dosyası. Analizde ve hesap raporlarında sorun yok. Aynı dosyaya performans değerlendirme analizi yapıldığında göçme neticesi ile karşılaşıyorum. Gelecekte, bugün hesapladığımız, sorun olmayan yapılara performans değerlendirme analizi yaptığımızda bu sorun ile karşılaşacağız. Eğer yapıda sorun varsa bunu ilk analizde görmemiz lazım. Sorun yoksa performans değerlendirmeden neden göçme sonucunu alıyoruz?
Saygılarımla
 

Ekli dosyalar

  • ozerorhanSTATIK.ide10
    3.4 MB · Görüntüleme: 348
Re: Yeni tasarımda sorun çıkmayan ama Performansı geçemeyen

Yapınız DGT ye göre hesapta oldukça sınırda bir yapı. Kolon kapasite oranları çok sayıda kolonda %95 ve üzeri. Performans hesabı ve dayanıma göre hesap farklı hesaplardır. Hele doğrusal performans analizi çok yaklaşık sonuçlar verir. Dayanıma göre hesap ile doğrusal performans hesabının karşılaştırılmaması gerekir. Bu yapı henüz yapılmamış bir yapı ise daha rijit bir yapı olarak tasarlayın. Yok eğer mevcut bir yapı ise güçlendirin. Ayrıca göreli kat ötelemeleri esnek derz yaptığınız için sağlıyor görünüyor. Diğer seçeneği işaretlerseniz göreli kat ötelemelerinin sağlamadığını göreceksiniz. Göreli kat ötelemesi koşulunu sağlamayan bir yapı için deprem yönetmeliği koşullarını sağlıyor diyemeyiz.
 
Merhaba;

Kullandiginiz performans analizi mevcut binalar icin olan performans analizidir. Eger yeni binalar icin permans analizi ile DGT
karsilastirmasi yapsaydiniz nispeten daha yakin sonuclar alirdiniz.

DGT yaklaşımı ile Performans hesabı (doğrusal performans, itme analizi veya time history) birbirleri içerisinde oldukça farklılık gösteren hesaplardır. Bu nedenle tüm yapılar için benzer sonuçlar vermeyebilir. Bunun sebebi ise yükleme durumlarının ve malzeme modellerinin birbirlerinden farklı olmasıdır.

TBDY 'de DGT, yeni yapıların performansı ve mevcut yapıların performansı için ayrı ayrı malzeme dayanım katsayıları verilmiştir.
DGT ile tasarlanan yapıların performans hedefleri KH (Kontrollü Hasar) olarak öngörülür. Burada kullanılan malzeme dayanımları karakteristik dayanımın güvenlik katsayısına bölünmesi ile elde edilir. Örneğin beton C30 beton modeli için karakteristik basınç dayanımı fck = 30 MPa dır. DGT de kullanılan dayanım ise fcd = fck/1.5 yani fcd = 20 MPa değeridir. Buna ek olarak da 0.85 ile çarpılır. Bunun akabinde yükleme kombinasyonlarında çeşitli katsayılar ve R katsayısı da kullanılarak (R=8 gibi) bir tasarım sonucu elde edilir.

Yeni binalar için yapılan performans analizinde TBDY 2019 Madde 5.4.1.5 (b) 'ye bakıldığında malzeme dayanımları "beklenen (ortalama) dayanımlar" olarak esas alınması gerektiği söylenmiştir. Tablo 5.1 'de bu malzeme dayanımlarının nasıl elde edileceği gösterilmiştir. Dolayısıyla burada dayanım bulurken fck yerine fce=1.3fck kullanmak durumundayız. Bu durumda malzeme dayanımı 39 MPa değerine çıkıyor.



Mevcut binalar için TBDY 2019 Bölüm 15 'e bakmamız gerekiyor. TBDY Bölüm 15.2.12 'de eleman kapasiteleri hesabında "mevcut malzeme dayanımları" kullanılması gerektiği söyleniyor. Ayrıca binalardan elde edilen bilgi düzeyine göre bu malzeme dayanımları azaltılabiliyor (Tablo 15.1). Bu durumda kapsamlı bilgi düzeyi kullanılsa bile malzeme dayanımı fck = 30MPa olarak kullanılıyor.



Yönetmelikte aynı adımlar kullanılarak yeni binalar ve mevcut binalar için performans analizi yapıldığında farklı sonuçlar çikar. Çünkü farklı malzeme modelleri kullanılıyor. Bunun dışında doğrusal performans analizi yaklaşık bir yöntem olduğu için bazı durumlarda cezalandırıcı olabiliyor.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • bölüm 15 mevcut.png
    bölüm 15 mevcut.png
    106.3 KB · Görüntüleme: 9,142
  • tabloo.png
    tabloo.png
    28 KB · Görüntüleme: 9,142
Geri
Üst